«Η ουκρανική κρίση και η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση προστίθενται στα «εγχώρια» χαρακτηριστικά της κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια στην Ελλάδα. Τα ενδογενή αυτά χαρακτηριστικά έχουν οδηγήσει και συνεχίζουν να οδηγούν στις αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στην χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αρκετούς μήνες το 2021 και τώρα από την αρχή του νέου έτους, του 2022. Λειτουργεί ολιγοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που απολαμβάνει αδικαιολόγητα και άδικα κέρδη, ενώ η αγορά έχει αφεθεί να λειτουργεί χωρίς έλεγχο και ρύθμιση. Η Ελλάδα είναι η μοναδική επιπλέον χώρα στην Ευρώπη όπου δε λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά. Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα κάνουν λόγο για λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ περί τα 800 με 850 εκατ. ευρώ και για ρεκόρ κερδοφορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2021, εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Αντί λοιπόν οι ενεργειακές εταιρίες που συμμετέχει το δημόσιο να στηρίζουν τους καταναλωτές εν μέσω κρίσης ακρίβειας αισχροκερδούν;», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «City Primo 106.1» της Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Ν. Τζατζαρά.

Χαρακτήρισε γραφικές τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Αναπτύξεως, Άδωνι Γεωργιάδη, για «μίζερους πολίτες που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια» που έλεγε πριν από λίγο διάστημα ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πάει βζιιιν και αναφέρθηκε στη συνάντηση με το σωματείο αρτοποιών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έκαναν λόγο για τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, αυξήσεις που τους απειλούν με λουκέτα. «Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει καμία δήλωση του Υπουργού Αναπτύξεως», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε στη συνέχεια τη στρατηγικού χαρακτήρα λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπό τον τίτλο απολιγνιτοποίηση, ιδιωτικοποίησης στην ουσία της ηλεκτροπαραγωγής, αφού οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αντικατασταθούν με μονάδες ορυκτού, εισαγόμενου και ακριβού φυσικού αερίου ιδιωτών. Η επιλογή αυτή έχει προσδέσει, όπως σημείωσε, την Ελλάδα στο φυσικό αέριο για δεκαετίες, ειδικά στην ηλεκτροπαραγωγή όταν, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό τους μείγμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της DG Energy για το τρίτο τρίμηνο 2021 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021) η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12% ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%, το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή στην  Ολλανδία μειώθηκε κατά 49%, στη Γαλλία κατά 46%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%.

«Δυστυχώς οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ενέργεια μάς οδηγούν στην τέλεια καταιγίδα. Τίθεται ξεκάθαρα πλέον ζήτημα βιωσιμότητας μεγάλης μερίδας των επιχειρήσεων και φυσικά των νοικοκυριών που δυσκολεύονται στην πλειονότητά τους πλέον να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους», σχολίασε και ανέφερε παράδειγμα που δείχνει το μέγεθος της επιβάρυνσης για τους οικιακούς καταναλωτές. Για οικιακό λογαριασμό με χρέωση για κατανάλωση ρεύματος 48 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής, η προσαύξηση δηλαδή ήταν 160 ευρώ για ένα μόνο μήνα. «Αυτές τις αυξήσεις καμία επιδότηση δεν τις καλύπτει. Υπάρχουν νοικοκυριά που λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος με τα ποσά να ξεπερνούν ακόμη και τη μηνιαία σύνταξη».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε σε πολιτικές και σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019 στον τομέα της ενέργειας. Καμία αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, μέσα σε μνημόνια, ούτε κατά ένα ευρώ, ενώ μείωσε το ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% σε 6%. Παράλληλα θέσπισε τις Ενεργειακές Κοινότητες, που έχει ουσιαστικά παγώσει η κυβέρνηση ΝΔ από όταν ανέλαβε, που επιτρέπουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

«Εκπονήσαμε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναμορφώσαμε το μηχανισμό στήριξης των έργων ΑΠΕ μειώνοντας το κόστος και ξεκινήσαμε την εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ ώστε να υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πού μπορεί να εγκατασταθεί ένα έργο ΑΠΕ» δήλωσε.

Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να ελέγξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποτραπούν αδικαιολόγητα κέρδη εν μέσω κρίσης, να ενεργοποιήσει την προθεσμιακή αγορά και τα διμερή συμβόλαια ώστε να υπάρχει μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέπει συνθήκες Άγριας Δύσης στην αγορά ενέργειας. Κάποιοι πολύ λίγοι σε αριθμό κερδίζουν από αυτό αλλά ζημιώνονται σοβαρά η ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα τότε ένα νοικοκυριό θα είχε όφελος περίπου 100 ευρώ το μήνα από τη βενζίνη, περί τα 600 ευρώ το χρόνο από το πετρέλαιο θέρμανσης, μέτρα που περιλαμβάνονται και στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σημείωσε τέλος πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να κατευθύνει όποιο δημοσιονομικό περιθώριο προς τα υψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη περιουσία και όχι σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και στο μεγάλο μέρος της κοινωνίας. «Η κυβέρνηση ΝΔ προχώρησε σε 5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων εν μέσω πανδημίας ενώ ο προϋπολογισμός για το 2022 βασίστηκε σε μηδενικό πληθωρισμό, χαμηλά επιτόκια και στην υπόθεση ότι δε θα υπάρχει πανδημία. Οι παραδοχές αυτές όμως έχουν διαψευσθεί σε λίγους μόνο μήνες».

Print Friendly, PDF & Email