Στην τραγική κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας που διαμορφώνεται σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην Αττική, καθώς και στην αναθεωρημένη Σύμβαση του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός που κυρώθηκε εχθές στη Βουλή, με 180 ψήφους από βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

«Ενώ πράγματι βρισκόμαστε δυστυχώς σε κορύφωση της πανδημίας, μετά από πέντε (5) μήνες lock down και αποτυχημένων μέτρων-ακορντεόν, όπως διαπιστώνουμε από τα αποτελέσματα, η κυβέρνηση αρνείται τις ευθύνες της και περιορίζεται στο να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Πώς μπορεί να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ενώ, δεν έχουν δοθεί τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ούτε αξιολογήθηκε τι πήγε στραβά τους τελευταίους μήνες, ούτε εισακούστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ενιαία αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η πρόταση ορισμού Υπουργού Υγείας Κοινής Αποδοχής, ούτε και τα μέτρα είτε στήριξης του ΕΣΥ είτε πρόληψης που έχουμε καταθέσει;».

Σημείωσε στη συνέχεια, ότι η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και τα νούμερα κρουσμάτων και πλήθους ασθενών που περιμένουν να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θυμίζουν δυστυχώς τη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπως και ότι ανησυχητική είναι και η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη. Βρισκόμαστε σε φάση αύξησης όλων στατιστικών στοιχείων της πανδημίας και από την άλλη η κυβέρνηση ανοίγει μια συζήτηση για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, σχολίασε. Η συζήτηση αυτή είναι παρελκυστική και εντάσσεται στο πλαίσιο των επικοινωνιακών παιχνιδιών και των αποσπασματικών ενεργειών της κυβέρνησης, για να μη μιλήσει για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Δηλαδή γιατρούς, ΜΕΘ, δυνατή πρωτοβάθμια υγεία, τεστ για όλους και γενικά ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Πρόσθεσε πως την ίδια τακτική ακολούθησε η κυβέρνηση και την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ενώ μετρούσαμε καθημερινά ανθρώπινες απώλειες και μεγάλος αριθμός ασθενών παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για τον εμβολιασμό για να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε τέλος στην κύρωση της αποικιοκρατικής αναθεωρημένης Σύμβασης του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, προς έκπληξη των βουλευτών που είχαν παρακολουθήσει τη συζήτηση στη Βουλή αφού η υπερψήφιση ήταν σε αναντιστοιχία με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα βασικά προβληματικά σημεία της Σύμβασης που οδήγησαν τα υπόλοιπα κόμματα να καταψηφίσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ειδικότερα υπογράμμισε ότι η Σύμβαση, που έχει συντάξει στην ουσία η ίδια η Ελληνικός Χρυσός, δημιουργεί την πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη στην Ελλάδα, κάνει όλα τα χατίρια της εταιρείας μειώνοντας παράλληλα τα δικαιώματα του Δημοσίου σε όλα τα είδη των ελέγχων και όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Θεσπίζει τον «ανεξάρτητο ελεγκτή περιβάλλοντος» ο οποίος θα επιλέγεται, θα προσλαμβάνεται και θα πληρώνεται από την Ελληνικός Χρυσός και του οποίου η γνωμοδότηση θα είναι υποχρεωτική για να προχωρήσει οποιαδήποτε διοικητική πράξη του Δημοσίου για θέματα ασφάλειας, δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, ενώ θα πρέπει να κλείνεται και «ραντεβού» με την εταιρία για να γίνεται οποιοσδήποτε έλεγχος. Αυτό είναι μείωση της δικαιοδοσίας του δημοσίου και αθέμιτος ανταγωνισμός για όλες τις άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ζητήσει καμία αλλαγή ή/και τροποποίηση της Σύμβασης, με επαπειλούμενη ποινή μέσα στη σύμβαση, ενώ σε περίπτωση καταγγελίας της, με υπαιτιότητα της και ευθύνη της εταιρείας, το Δημόσιο υποχρεούται να την αποζημιώσει για το 70% των διαφυγόντων κερδών!

Τα προνόμια που θεσπίστηκαν με τη Σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός εγείρουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και παραβίασης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόστιμα για την Ελλάδα.

Το επενδυτικό σχέδιο είναι «αποκλειστικά ενδεικτικό» και όχι δεσμευτικό, όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της ίδιας της εταιρείας, οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την κερδοφορία της, η εντοπιότητα των θέσεων εργασίας εξαρτάται από τις μισθολογικές απαιτήσεις, ενώ και τα ανταποδοτικά οφέλη προς το Δήμο της περιοχής και την τοπική κοινωνία δε δεσμεύουν την εταιρεία.

Η μεταλλουργία εγκαταλείπεται και παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, κόντρα στην Απόφαση της Διαιτησίας το 2018, που αναγνώρισε τη μεταλλουργία ως πυρήνα της Σύμβασης. Ενημερωτικό της Ελληνικός Χρυσός αναφέρει ότι η μέθοδος ακαριαίας τήξης, την οποία διατεινόταν η εταιρεία, την περίοδο 2015-2019, ότι ήταν έτοιμη να εφαρμόσει, είναι μη βιώσιμη τεχνικά και οικονομικά και ότι δεν είναι σύγχρονη μέθοδος, δικαιώνοντας την απόφαση Σκουρλέτη το 2016 να απορρίψει τις σχετικές μελέτες μεταλλουργίας.

Οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Ελλάδας εξέδωσαν ανακοίνωση που θέτει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τους κινδύνους για το περιβάλλον που απορρέουν από την εν λόγω Σύμβαση και υπογραμμίζουν την παραβίαση και των ευρωπαϊκών κανόνων αλλά και της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 24 του Συντάγματος.

«Κόντρα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί τετελεσμένα ώστε να ξεχρεώσει άλλο ένα προεκλογικό της συμβόλαιο, άλλη μία συμφωνία που βοήθησε και στην εκλογική της νίκη τον Ιούλιο του 2019, αποδεχόμενη το Ελληνικό Κράτος και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης να λειτουργούν ως υπάλληλοι της Ελληνικός Χρυσός και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως παράρτημα της εταιρείας», δήλωσε ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας.

Print Friendly, PDF & Email