Στην τροπολογία που θεσπίζει το ακαταδίωκτο για όσους συμμετέχουν στις επιτροπές για τη διαχείριση της πανδημίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Atlas TV, την Παρασκευή 23 Απριλίου, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας πως υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία. «Μία τροπολογία που κατατίθεται τελευταία στιγμή, χωρίς να έχει σχέση με το νομοσχέδιο που συζητιέται, προδίδει πως κάτι έγινε ξαφνικά ή πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να φέρει την τροπολογία αυτή αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβούλευση ή συζήτηση στη Βουλή».

«Το πρώτο πρόβλημα της τροπολογίας είναι πως δεν εντάσσει μόνο τους επιστήμονες στο ακαταδίωκτο, αλλά εντάσσει και συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη, όπως δύο Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας και τους επικεφαλής του Οργανισμού Φαρμάκων, του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως οι επιστήμονες που συμμετέχουν στις επιτροπές προτείνουν με βάση την επιστημονική τους ιδιότητα και δεν παίρνουν αποφάσεις. Και κατ’ επέκταση δεν πρόκειται ποτέ να διωχθούν για τις αποφάσεις αυτές, ούτε μπορεί να επικαλεστεί η πολιτεία αυτόν τον κίνδυνο ως αιτία. Το τρίτο όμως και σοβαρότερο ενδεχόμενο, το οποίο αποτρέπει η τροπολογία είναι ότι δεν μπορούν οι επιστήμονες να καταθέσουν σε οποιαδήποτε διαδικασία. Άρα, αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να καλύπτει τις δικές του πλάτες και των στελεχών της κυβέρνησης, «φιμώνοντας» τους επιστήμονες. Μιλάμε πλέον και ουσιαστικά για την απαγόρευση δυνατότητας να κληθούν να καταθέσουν οι επιστήμονες, αν ποτέ προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα σε οποιοδήποτε επίπεδο», τόνισε.

Στη συνέχεια, έθεσε και τον προβληματισμό για ποιον λόγο η κυβέρνηση έφερε μία βιαστική, αιφνιδιαστική τροπολογία που φιμώνει τις επιτροπές των επιστημόνων έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. «Τι έχει προκύψει στις επιτροπές και απαιτείται πλέον το ακαταδίωκτο;»

Σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τη συνολική διαχείριση της πανδημίας στο δεύτερο κύμα, έκανε λόγο για σειρά λαθών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρχής γενομένης με τις εισηγήσεις των επιστημόνων για λήψη πρόσθετων μέτρων τον Οκτώβριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες και αγνόησε ο κ.Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε την ενιαία αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη φάση και τότε είχαμε θέσει τις προτάσεις της επιστήμης σε προτεραιότητα. Όμως όταν από το καλοκαίρι η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τις πολιτικές της επιδιώξεις και όχι τις προτάσεις των επιστημόνων ήταν προφανές ότι θα κάνουμε κριτική.

Στη συνέχεια, αναφορικά με τον υποκριτικό εγκαινιασμό των ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης από τον κ.Μητσοτάκη άσκησε έντονη κριτική, καθώς οι συγκεκριμένες ΜΕΘ δεν είναι ακόμη στελεχωμένες, άρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Ο Σ.Φάμελλος αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προσλάβει ακόμη γιατρούς και υγειονομικούς και γιατί στη Θεσσαλονίκη περιορίζεται σε εγκαίνια ΜΕΘ από δωρεά και δεν έχει προχωρήσει με την αξιοποίηση των υποδομών στο νοσοκομείο Λοιμωδών και στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 424.

Τέλος, ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει από την κυβέρνηση να μην αναλωθεί σε άλλα ανώφελα επικοινωνιακά παιχνίδια, να μην θέσει ξανά σε κίνδυνο τον πληθυσμό και την αγορά της Θεσσαλονίκης, αλλά να λάβει μέτρα για την δημόσια υγεία και για την οικονομική επιβίωση της αγοράς και των εμπόρων.

Print Friendly, PDF & Email