«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει επιλέξει να τα ξεπουλήσει όλα, και ειδικά στα απορρίμματα είναι πλέον εμφανές ότι επιλέγει να δώσει σε ιδιώτες τη διαχείρισή τους αλλά και να τα κάψει όλα, παραβιάζοντας και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ν.Ταγαρά.

Ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον Αύγουστο του 2020, ενέκρινε τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, πρακτικά χωρίς καμία διαβούλευση, ενώ τώρα, με πρόσχημα τους χρηματοδοτικούς κανόνες της περιόδου 2021-2027, προτείνει στις τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδιασμού την καύση όλων των απορριμμάτων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους. «Φέρατε την καύση από την πίσω πόρτα το 2020, θεσπίζοντας υποχρεωτικό στόχο για 10% ταφή 10 χρόνια νωρίτερα, το 2030 αντί για το 2040, αλλά αφήνοντας παράλληλα τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση βαλτωμένη στα σκάνδαλα και τους Δήμους χωρίς εξοπλισμό. Αλλάξατε το σχεδιασμό του 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων να είναι μονάδες κυκλικής οικονομίας και προωθείτε μονάδες παραγωγής καυσίμων για να δημιουργήσετε αγορά για την «ενεργειακή αξιοποίηση». Η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και οι Μονάδες Βιολογικής Επεξεργασίας δεν προχωρούν. Τώρα όμως πάτε ένα βήμα παρακάτω. Προτείνετε στις τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδιασμού μια απροσδιόριστη χρονικά, μεταβατική περίοδο όπου θα αξιοποιούνται ενεργειακά, θα καίγονται δηλαδή, τα σύμμεικτα απορρίμματα χωρίς επεξεργασία. Από τον κάδο στην καύση. Παραβιάζετε ευθέως την ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκετε με τη δήθεν «μεταβατικότητα» και στην ενεργειακή αξιοποίηση αλλά και με τις επίσης «μεταβατικές» ιδιωτικές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων ή Μονάδες Ανάκτησης-Ανακύκλωσης είναι να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν είναι δυνατόν αν ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι δυνατή και βιώσιμη μια μονάδα κόστους πάνω από 100 εκατ. ευρώ που θα λειτουργεί μεταβατικά π.χ. για τρία χρόνια. Ο χρόνος απόσβεσης αυτών των μονάδων είναι πάνω από 20 έτη. Αυτό που επιδιώκετε είναι να δεσμευθεί η αυτοδιοίκηση για 20-25 χρόνια, να χάσουν την αρμοδιότητα οι Δήμοι και για 25 χρόνια τουλάχιστον να καίγονται τα σκουπίδια από ιδιώτες στο όνομα του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οχυρώνεται πίσω από το ψευδεπίγραφο δίλημμα «ενεργειακή αξιοποίηση ή ταφή» που είναι μια συζήτηση που γινόταν πριν τουλάχιστον 30 χρόνια. «Η μόνη επιλογή, και σίγουρα το γνωρίζετε αυτό, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 είναι η ανακύκλωση, την οποία κρατάτε κολλημένη σε σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επιλογή της ενεργειακής αξιοποίησης σύμμεικτων πρακτικά σταμάτησε τη δεκαετία του 1990, και τώρα εσείς θέλετε να γυρίσετε δεκαετίες πίσω τη χώρα μας. Θα δημιουργήσετε νέα γενιά προστίμων, όπως έγινε με τους ΧΑΔΑ τον Δεκέμβρη του 2014, αυτή τη φορά γιατί δεν θα πετύχουμε τους στόχους ανακύκλωσης», επεσήμανε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με συμμετοχή φορέων όπως το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ, η ΚΕΔΕ, η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τις «μεταβατικές» επιλογές της κυβέρνησης. «Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα καταγγείλουμε θεσμικά την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στην Ευρ. Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα σάς αφήσουμε να ξεπουλήσετε τη διαχείριση απορριμμάτων με συμβόλαια δεκαετιών  με υποχρεωτική καύση, και να δημιουργήσετε νέα γενιά προστίμων στη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email