Με ένα σχόλιο για την έγκριση «επενδυτικού σχεδίου» από τον αναπτυξιακό του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μαραβέγια, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, επί του σχεδίου νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα στην Ολομέλεια της Βουλής. «Αυτό είναι η «γαλάζια» επιχειρηματικότητα, μιλάμε για μια επένδυση συζύγου βουλευτή με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ για την οποία έχει υποβάλλει φάκελο στον αναπτυξιακό και εγκρίθηκαν με απόφαση τελικής ένταξης 4,2 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει η σύζυγος βουλευτή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να έχει δηλώσει του συζύγου της, βουλευτή της ΝΔ, και κυρίως χωρίς να έχει οποιαδήποτε απόδειξη για την κάλυψη και τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου. Πώς μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για υγιή επιχειρηματικότητα όταν εγκρίνονται τέτοιες «γαλάζιες» επενδύσεις;».

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για υγιή επιχειρηματικότητα και κανόνες ασφάλειας δικαίου», πρόσθεσε «όταν και το σημερινό νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα καταργεί οποιαδήποτε έννοια χωροταξικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού τάχατες για να προχωρήσουν τα πάρκα. Δηλαδή ενώ υπάρχει εθνικό σχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, που ορίζουν, περιγράφουν πού μπορούν να χωροθετηθούν επιχειρηματικά πάρκα, η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά δημιουργεί παραθυράκια. Είναι δε τόσο άριστη που καθυστερεί εδώ και τρία χρόνια την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), για να μην υλοποιήσει το πρόγραμμα που είχε έτοιμο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε εφόσον δεν προχωρά ο σχεδιασμός κανονικά έρχεται τώρα να νομοθετήσει εξαιρέσεις».

Όπως αποδεικνύεται από το κυβερνητικό έργο συνολικά, η συνταγή είναι: «Παραβίαση όλων των κανόνων του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και μία διαδικασία για τα επιχειρηματικά πάρκα από το παράθυρο. Παράλληλα, ο άριστος Υπουργός, κος Πιερρακάκης έχει νομοθετήσει ότι το Κτηματολόγιο θα κλείσει με αστερίσκους, χωρίς καθαρούς τίτλους. Ο άριστος Υπουργός κος Σκρέκας έχει νομοθετήσει ότι οι δασικοί χάρτες θα κλείσουν με πρόδηλα σφάλματα. Έχει μεταφέρει επίσης τον ψηφιακό χάρτη, τη βάση δεδομένων των χρήσεων γης εκτός Υπουργείου, στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Και μετά μάς μιλάνε για ανάπτυξη, σχεδιασμό και αριστεία».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στην επισήμανση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που υπογραμμίζει ότι οι διατάξεις που προβλέπουν να ρυθμίζονται τα επιχειρηματικά πάρκα με Υπουργικές Αποφάσεις και να μην προβλέπεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και Προεδρικό Διάταγμα, αντίκειται σε συνταγματικές διατάξεις, σε σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το άρθρο 24 του Συντάγματος, και άρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

«Υποθηκεύετε όμως», υποστήριξε, «και δεν στηρίζετε την επιχειρηματικότητα όταν νομοθετείτε ενάντια στο Σύνταγμα, ενάντια σε ευρωπαϊκές Οδηγίες, αφού με αυτή την πρόβλεψη θα βρεθούν εκτεθειμένοι επενδυτές σε ενδεχόμενη ακυρότητα στο ΣτΕ. Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και εσείς κάνετε ότι δεν ακούτε. Επειδή θέλετε να φτιάξετε παραθυράκια. Ο κος Γεωργιάδης έχει ταλέντο σε αυτό, αφού έχει περάσει διάταξη που προβλέπει να μην ισχύει η νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές, να «τεμαχίζει» ένα κομμάτι της περιοχής προστασίας και να επιτρέπει οχλούσες δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται στην ευρύτερη περιοχή, κατ’ εξαίρεση του υπόλοιπου πλαισίου. Γύρω γύρω Σάββατο και στη μέση Κυριακή» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επιπλέον, ότι αυτή δεν είναι η κυβέρνηση της αριστείας αλλά των παραθύρων και των εξυπηρετήσεων «Μία μεγάλη εξυπηρέτηση κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο και στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Οι επιχειρηματίες έχουν πει πως το νομοσχέδιο είναι υπέρ μόνο ενός ομίλου, της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και όχι του συνόλου των επιχειρήσεων. Και τώρα νομοθετείτε το ΕΤΒΑ κερνάει ΕΤΒΑ πίνει. Άρα θίγετε την επιχειρηματικότητα και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων με αύξηση περιουσιακών δικαιωμάτων της ΕΤΒΑ χωρίς να ελέγχεται».

Για το στρατόπεδο Γκόνου σημείωσε πως «ο κος Μητσοτάκης ακύρωσε τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2019 που είχε εκκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια το 2022 δηλώνει ότι το έργο προχωράει, χωρίς φυσικά αυτό να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια! Για αυτό το λόγο πρέπει να ντρέπεται η ΝΔ που λέει ψέματα στους Θεσσαλονικείς!».

Έκανε τέλος, εκτενή αναφορά στο κόστος ρεύματος για την ελληνική επιχειρηματικότητα επί κυβέρνησης ΝΔ και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία. «Το 2019 η Ελλάδα ήταν 17η στην ακρίβεια ρεύματος μη οικιακής χρήσης, δηλαδή για την επιχειρηματικότητα, με τιμή 0,081 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το 2021 ήταν 9η με 0,089 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το 2022 η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση ακρίβειας με 0,3696 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα οι εταιρίες παροχής ρεύματος εισπράττουν την ακριβότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη, είτε μέσω των λογαριασμών είτε μέσω των επιδοτήσεων. Και δεν είναι απλά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την αισχροκέρδεια αλλά βάζει πλάτη σε αυτά τα άδικα υπερκέρδη. Αλλά και μετά τις επιδοτήσεις, ενώ το 2019 ήμασταν στην 16η ακρίβειας με τιμή 0,1191 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το 2021 πάλι στη 16η με 0,1243 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τώρα το 2022 είμαστε στη 2η θέση ακρίβειας στην Ευρώπη με 0,3210 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δεύτεροι πιο ακριβοί στο ρεύμα για την επιχειρηματικότητα για το 2022 ενώ ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας κάνουν λόγο εδώ και πολύ καιρό για χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Δήλωσε κλείνοντας ότι: «Οι μικρομεσαίοι δε, κάνουν λόγο για 2.100 αρτοποιεία που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους. Έτσι βοηθάτε άραγε την επιχειρηματικότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να φύγει άμεσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email