Στην έλλειψη σοβαρότητας αλλά και επάρκειας στη διαχείριση του Τουρισμού και γενικά στα θέματα της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης στάθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε τοποθέτησή του, σήμερα, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή την κύρωση τριών συμφωνιών της Ελλάδας στον τομέα του Τουρισμού.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Τουρισμού κύριο Θεοχάρη είπε:

Απαιτείται ηθικό ανάστημα και σοβαρότητα για να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα φαινόμενα που έχουμε μπροστά μας. Δεν μπορείτε σήμερα, με ένα διχαστικό λόγο και κάνοντας απλά αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, να μπορέσετε να διαχειριστείτε με τη σοβαρότητα που αρμόζει στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας.

Η υγειονομική κρίση αμφισβητεί την κοινωνική συνοχή και γενικά την κοινωνική λειτουργία. Και από τη μεριά της κυβέρνησης απαιτείται επάρκεια στην επιτελική θέση ευθύνης αλλά χρειάζεται και η κυβέρνηση να αντέχει τη συμμετοχή στο διάλογο. Οι περιοχές μας πλήττονται από την υγειονομική κρίση και τα λάθη της δικής σας πολιτικής.

Μπορώ να σας αναφέρω τρία περιστατικά που κάνατε σοβαρότατα λάθη και έχουμε κάθε δικαίωμα να σας κάνουμε κριτική.

Πρώτον, ενώ στις 13 Ιουνίου κάνατε τη φιέστα στη Σαντορίνη, στις 14 Ιουνίου ανακοινώσατε ότι κλείνουν τα βόρεια σύνορα και έτσι δεν μπορούσαν να μπουν οι τουρίστες από τη Σερβία, που περίμεναν κατά χιλιάδες στα σύνορα στους Ευζώνους με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και στον Στρυμωνικό Κόλπο και στην Πιερία και στη Χαλκιδική.

Δεύτερον, το ίδιο κάνατε ξανά στις 30 Ιουνίου, που ανακοινώσατε με γραπτή ανακοίνωση του κυρίου Πέτσα ότι ανοίγουν όλα τα βόρεια σύνορα, από Αλβανία μέχρι και τους Κήπους στον Έβρο, και την επόμενη μέρα, ανακοινώσατε ότι κλείνουν όλα τα βόρεια σύνορα και ανοίγει μόνο ο Προμαχώνας. Πάλι προβλήματα με τους τουρίστες από τη Σερβία.

Τρίτον, υπάρχει πρόσφατο δημοσίευμα της 9ης Νοεμβρίου, που ανακοινώνεται συμφωνία της Σερβίας με τις γειτονικές χώρες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, καθώς δεν δέχονται πλέον οι Σέρβοι τουρίστες να μπλέξουν με προβλήματα, όπως είχαν φέτος το καλοκαίρι με το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, και αυτό σημαίνει ότι θα δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα και η Χαλκιδική και ο Στρυμονικός και η Πιερία.

Αυτά δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα έκανε ο κύριος Θεοχάρης.

Όλα αυτά έχουν καταγραφεί δημόσια, τα ξέρουν οι επαγγελματίες του τουρισμού και γι’ αυτό σάς κάνουν κριτική, διότι δεν είχατε τη συνέπεια ούτε την επάρκεια να μπορέσετε να χειριστείτε κάτι τόσο σημαντικό, όσο ήταν η δυνατότητα να έχουμε ταυτόχρονα και τουρισμό και υγεία.

Δεν είπε κανείς ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν ο ελληνικός τουρισμός. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι ήσασταν εσείς υπεύθυνος για τον τουρισμό εκείνη την περίοδο και η κυβέρνησή σας. Ο τουρισμός της Ελλάδας θα μπορούσε να συνεχίσει με μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αν δεν είχατε κάνει εσείς τα λάθη που οδήγησαν στο τέλος Αυγούστου να σταματάνε πολλοί tour operators τα συμβόλαιά τους και έτσι τα ξενοδοχεία στη Ρόδο και στην Κρήτη να σταματάνε τη λειτουργία τους, να χάνουν τις κρατήσεις που είχαν κάνει και να χάνουν έναν τουρισμό υψηλότερης αξίας, αλλά και υγειονομικής επάρκειας και ασφάλειας. Γιατί ο τουρίστας ήθελε να έρθει σε μία χώρα, η οποία ήταν ασφαλής.

Εσείς, ενώ ανακοινώσατε ένα πρωτόκολλο υγειονομικού ελέγχου, την επόμενη μέρα υποκύψατε στις πιέσεις των tour operators για να το αλλάξατε και έτσι η είσοδος των τουριστών γινόταν χωρίς έλεγχο, γιατί δεν είχατε κάποια επάρκεια σχεδιασμού.

Είναι απαράδεκτο να είστε διχαστικός σε μια συζήτηση που σήμερα αποδεικνύει ότι είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειάζεται ένα συμβούλιο αρχηγών και ίσως και ένας διακομματικός Υπουργός Υγείας, δείχνει ότι εμείς μπορούμε να υπερβούμε τους διαχωρισμούς. Και βάζουμε πλάτη για να λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα που είναι κοινό για όλους.

Εσείς, περιορίζεστε σε έναν διχαστικό λόγο και κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ο λαός ξέρει όμως ότι όποιος κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση είναι ικανός μόνο για αντιπολίτευση. Εσείς έχετε γυρίσει στα επιχειρήματα της περιόδου 2016 – 2018 και επιχειρείτε να δημιουργήσετε ένα αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Κύριε Θεοχάρη, μη βιάζεστε, θα πάτε στην αντιπολίτευση. Αλλά, προς το παρόν, μπορείτε να ανταποκριθείτε στο ρόλο σας και να σταματήσετε να είστε διχαστικός. Πρέπει να προσφέρετε και όχι μόνο να κουκουλώνετε τα προβλήματα, γιατί δυστυχώς αυτό έχουμε δει τουλάχιστον στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email