Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει συνολικά τη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, θίγοντας τα δικαιώματα των πολιτών, την ισονομία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη, διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στη Βουλή.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τροποποίησε το νόμο των δασικών χαρτών ακυρώνοντας τους ήδη κυρωμένους, με στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα πολιτικών της φίλων, κάνοντας ένα μεγάλο ρουσφέτι. Υπογράμμισε δε ότι: «Ακυρώνονται οι προηγούμενοι νόμοι, ακυρώνονται οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες, παγώνουν οι προσλήψεις δασικών υπαλλήλων, ενώ παράλληλα έχουμε α) διοικητικές πράξεις αμφιβόλου εγκυρότητας να εισάγονται στους χάρτες, β) αγροτικές εκτάσεις από ένα αρχείο της ΑΓΡΟΓΗΣ, που δεν είναι σύμφωνο με τη δασική νομοθεσία να εξάγονται από τη δασική γη ή από τον δασικό χάρτη και γ) ακυρώνονται και χάρτες που δεν είχαν αντιρρήσεις χωρίς δικαιολογία».

Ο Σ. Φάμελλος εστίασε σε τρία συγκεκριμένα θέματα:

  1. Στην προχειρότητα, στην ασάφεια και στις ελλείψεις των θεσμικών ρυθμίσεων του νόμου 4685/2020 και των Υπουργικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων που ακολούθησαν που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάρτηση των αναμορφωμένων χαρτών με πολλές και σημαντικές ελλείψεις και λάθη.
  2. Στην επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, έχοντας δημιουργήσει ένα απίστευτο επιτελικό μπάχαλο και σοβαρά συνταγματικά ελλείμματα που οδηγούν σε βραχυκύκλωμα και σε κατάρρευση αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση.
  3. Στην παραδοχή από πλευράς ΥΠΕΝ, με βάση το από 24.01.21 Δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο, «το ΥΠΕΝ δεν εφάρμοσε το νόμο και δίνει δυνατότητα σε αιτήσεις που δεν εξετάστηκαν στην ώρα τους να εξεταστούν εκ των υστέρων, ενώ είναι αναρτημένοι οι δασικοί χάρτες και με νομιμοποιητικά έγγραφα που θα κατατεθούν μετά την ανάρτηση. Δηλαδή, ένας πολίτης δεν δικαιούται να το κάνει αυτό και ένας άλλος δικαιούται, επειδή το αποφασίσατε εσείς με δελτίο Τύπου; Αυτό για να καλύψετε εσείς πράγματι, το ομολογώ, το μπάχαλο του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος θέλει πολύ απλά να ακυρωθούν οι χάρτες και να κάνετε ρουσφέτια σε καταπατητές. Πρώτη φορά ένα Υπουργείο με δελτίο Τύπου ανακοινώνει ότι δεν εφαρμόζει το νόμο που εισηγήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή και ότι τον παραβιάζει».

«Μετά από όλα αυτά, υπάρχει ένα απίστευτο μπέρδεμα όπου, σπίτια, δρόμοι και δημοτικά ακίνητα εμφανίζονται ως δασικά, με παραδείγματα από τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ η προχειρότητα αποδεικνύει ότι οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν όπως-όπως και χωρίς έλεγχο. Οι πολίτες χωρίζονται σε πολλές ταχύτητες και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Έτσι όμως και συνταγματικά οι ρυθμίσεις πάσχουν και οι πολίτες αντιδρούν στο σύνολό τους. Και θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών που είναι και ο στόχος της κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έτσι δε θα λυθούν τα προβλήματα ούτε θα έχουμε κράτος δικαίου, προστασία περιβάλλοντος και ανάπτυξη».

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος επισήμανε τη μη τήρηση του προγράμματος αναρτήσεων που ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, καθυστερώντας κατά μέσο όρο 7-10 ημέρες χωρίς να ενημερώνει τους πολίτες. Τη συγκεκριμένη επισήμανση διέψευσε ο Υφυπουργός ΠΕΝ, κ. Αμυράς, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα αναρτήσεων τηρείται κανονικά. Δυστυχώς για εκείνον, η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Μία γρήγορη περιήγηση στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου θα τον κάνει να διαπιστώσει ότι καμία από τις περιοχές που ήταν προγραμματισμένες να αναρτηθούν στις 19.02.21 δεν έχουν αναρτηθεί μέχρι αυτή την ώρα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου απόγευμα!

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email