Τη δήλωση του κυρίου Γεωργιάδη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό το 2023 και ότι βρέθηκε χρηματοδότηση, κλήθηκε να σχολιάσει, μεταξύ άλλων,  ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104.9»: «Η δήλωση του κυρίου Γεωργιάδη αποδεικνύει ότι πολλά στελέχη της ΝΔ δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και για το λόγο αυτό την παραποιούν. Ο κύριος Γεωργιάδης ήρθε στη Θεσσαλονίκη να μάς ανακοινώσει ότι το Μετρό ξεκινάει ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να το σταματήσει; Το έργο είχε σταματήσει το 2014, όταν είχε υλοποιηθεί κατά 33%, και ξεκίνησε ξανά με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου, λύθηκαν τα ζητήματα με τους σταθμούς και τις μελέτες, με αποτέλεσμα το έργο, το 2019, να έχει υλοποιηθεί κατά 75%. Τώρα που έχει σταματήσει, με την απόφαση να αφαιρεθούν τα αρχαία, δηλαδή να αφαιρεθεί η ιστορία από την καρδιά της Θεσσαλονίκης, ο κύριος Γεωργιάδης επιχειρεί, με τις δηλώσεις του, να αντιστρέψει την πραγματικότητα».

Τοποθετήθηκε στη συνέχεια, για θέματα ανάπτυξης σημειώνοντας ότι: «Σήμερα βλέπουμε δυστυχώς αύξηση της ανεργίας, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, ρεκόρ εικοσαετίας στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δεν έχουμε δει ακόμη μπουλντόζες στο Ελληνικό, ενώ το Μετρό της Θεσσαλονίκης σταμάτησε. Δυστυχώς το μοναδικό μέτρο που η ΝΔ αντιλαμβάνεται ως μεταρρύθμιση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση δεν επενδύει ούτε στην οικονομία ούτε στις υποδομές».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη στα εθνικά θέματα: « Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, εξασφάλισης της ειρήνης και ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας. Ως ΣΥΡΙΖΑ τονίζουμε ότι, το τελευταίο διάστημα, με την λογική του κατευνασμού που ακολούθησε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και την έλλειψη μίας δυναμικής πολιτικής, στρατηγικής και σχεδιασμού, οδηγηθήκαμε σε διεκδικήσεις από τη μεριά της Τουρκίας, στις οποίες δεν απαντάει, με τον τρόπο που θα όφειλε, η διεθνής κοινότητα. Η λογική του να είμαστε ουραγοί μίας υπερδύναμης δεν συνιστά επαρκή εξωτερική πολιτική στις δεδομένες συνθήκες.  Ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να ενισχύσει τη θέση της χώρας. Κάτι που έγινε στο πλαίσιο της πολυπαραμετρικής εξωτερικής πολιτικής, που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, όπως η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Νότου, το σχήμα 3+1, το ενεργειακό East Med Gas φόρουμ, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που αναβάθμισαν σημαντικά το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και σε αυτήν την αναβάθμιση «απαντάει» με προκλητικότητα ο κύριος Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητάμε η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ να αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα, με σκοπό να ενισχύσει τα δικά της συμφέροντα. Να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να υπάρξουν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα σε όποιον αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Είμαστε υπέρ της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, είχαμε θέσει το θέμα ήδη από την επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ καθώς, θεωρούσαμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει την ανάγκη διατύπωσης μίας νέας, ισχυρής εθνικής γραμμής».

Ερωτηθείς εάν η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που συνδέεται με τα εθνικά ζητήματα και την προκλητικότητα της Τουρκίας και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι την περίοδο 2015-2016 πέρασαν από την Ελλάδα περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, όταν το 2014 η χώρα δεν είχε καμία δομή φιλοξενίας, κατάφερε να δημιουργήσει δομές, να αποσυμφορήσει τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, να βρει ισορροπίες σε σχέση με τη φιλοξενία και το άσυλο και να προχωρήσει στη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Σχολίασε ακόμη τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ως εξής: «Καλωσορίζουμε τη Νέα Δημοκρατία στην πραγματικότητα, με την, κατά έξι μήνες, καθυστερημένη απόφασή της να επανιδρύσει του Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτούς τους έξι μήνες όμως σωρεύτηκαν τεράστια προβλήματα στα νησιά, περίπου 50.000 πρόσφυγες παραμένουν σε άθλιες συνθήκες, αποτέλεσμα που είναι εις βάρος και των κατοίκων των νησιών και των προσφύγων και μεταναστών. Το κόμμα που προεκλογικά διαμήνυε στην κοινωνία πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι γεωπολιτικό πρόβλημα, άλλο ένα στοιχείο εξαπάτησης της κοινωνίας από τη ΝΔ, όπως το Μακεδονικό, η μέριμνα για τη μεσαία τάξη κτλ. , σήμερα αποδέχεται ότι δεν είχε εικόνα του πραγματικού προβλήματος και των αναγκών».

Κλείνοντας, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την παρέμβαση του κυρίου Αυγενάκη με την αντικατάσταση μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και υπογράμμισε ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού καλλιεργεί ένα νέο διχασμό. Τόνισε τέλος, ότι κύριος Αυγενάκης οφείλει να αναλάβει την ευθύνη επίλυσης του ζητήματος προς όφελος της κοινωνικής ειρήνης και να μην χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο σαν εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Σημείωσε δε ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται στους αγωνιστικούς χώρους με τους φιλάθλους μονοιασμένους και όχι στα δικαστήρια και τα γραφεία των Υπουργείων.

Print Friendly, PDF & Email