Την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής μιας ενιαίας πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών και μιας μόνιμης και οργανωμένης συνεργασίας των δασικών υπηρεσιών και των ΟΤΑ ενισχυμένων με προσωπικό και χρηματοδότηση για την πυρο/δασοπροστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, ανέδειξε, με επίκαιρη ερώτησή του, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Σ. Φάμελλος καλωσόρισε τον νέο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τονίζοντας όμως ότι, η σύσταση του νέου υπουργείου αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς σχέδιο και στρατηγική, αφού το νέο υπουργείο στερείται προγραμμάτων, προσωπικού και πόρων. Υπογράμμισε ακόμη, ότι δεν είναι δυνατόν η προσαρμογή στην κλιματική κρίση να υπηρετείται από ένα Υπουργείο, ο μετριασμός από άλλο, και πιθανά επίσης να είναι διασπασμένες οι πολιτικές σε άλλα Υπουργεία, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Συμβούλια Υπουργών οι πολιτικές του κλίματος έχουν μια ενιαία διαχείριση και δε συγχέονται με την πολιτική προστασία.

«Θύματα αυτού του επικοινωνιακού, πρόχειρου σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι και τα δάση μας και αυτό ακριβώς έγινε στο Σέιχ Σου, όπου η κυβέρνηση, παγώνοντας την πολιτική πρόληψης πυρκαγιών που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνετέλεσε στη δημιουργία μιας πυριτιδαποθήκης για τη (μη) διαχείριση της οποίας υπήρξε ένα διαγκωνισμός αρμοδίων και αναρμοδίων. Η κυβέρνηση με καθυστέρηση ενός έτους και υπό την πίεση  του κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των κοινωνικών φορέων βρήκε τελικά 1.500.000 ευρώ, για να καθαριστεί το δάσος. Όμως δεν δόθηκαν στους αρμόδιους φορείς, αλλά στην αναρμόδια, σύμφωνα με τη δήλωση του ίδιου του υφυπουργού, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και παρότι το αρμόδιο Δασαρχείο είχε λάβει το ιδιαίτερα χαμηλό ποσό  74.000 ευρώ», επισήμανε στη συνέχεια ο τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  «Στη σύσκεψη δε , όπου αποφασίστηκε η εκτέλεση του έργου από την Πολιτική Προστασία, δε συμμετείχαν ούτε οι δασικές υπηρεσίες ούτε η αποκεντρωμένη  διοίκηση ούτε οι δήμοι που έχουν αρμοδιότητα και πόρους».

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι το αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης ήταν να εξελίσσονται ταυτόχρονα τρία διαφορετικά έργα για τον καθαρισμό του Σειχ Σου, ένα μικρό της δασικής υπηρεσίας με κόστος ανά στρέμμα 75 ευρώ, ένα έργο με χορηγία του  ΑΔΜΗΕ σύμφωνο με την μελέτη της δασικής υπηρεσίας κι ένα έργο της πολιτικής προστασίας 1,5 εκατομμύριου ευρώ με κόστος ανά στρέμμα 500 ευρώ χωρίς τη συμμετοχή ούτε την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας. Ζήτησε στη συνέχεια, από τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση του 1,5 εκ ευρώ και να απαντήσει για ποιο λόγο αυτή έχει κρατηθεί κρυφή. Ζήτησε επίσης εξηγήσεις για το γεγονός ότι η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης  του νόμου 4662/2020 από την πολιτική προστασία μια μέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης καθαρισμού με την ανάδοχο εταιρεία. Τόνισε πως η κυβέρνηση παραβίασε τη δασική νομοθεσία , αφού επικαλέστηκε το νόμο 4662 που ίδια έχει αναστείλει την εφαρμογή των περισσότερων διατάξεών του για να δικαιολογήσει τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις και πως υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα αδιαφάνειας και πλημμελούς διαχείρισης των δημοσίων πόρων για να εξυπηρετηθεί πιθανά είτε η προσωπική προβολή κάποιων στελεχών είτε η αδιαφανής διαχείριση των πόρων.

Ο κ. Στυλιανίδης επικαλέστηκε την άμεση απειλή και τον επαπειλούμενο κίνδυνο ως δικαιολογία για τη δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον καθαρισμό του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, του Σέιχ Σου, παραδέχτηκε ότι κατά τη διαδικασία αυτή εμπλέκονται πολλοί φορείς με συμπληρωματικές και, συχνά αλληλοκαλυπτόμενες και αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν .

Τα ερωτήματα, όμως, που έθεσε ο Σ.Φάμελλος παραμένουν. «Με  βάση ποια νομοθεσία έγινε η μελέτη και η εκτέλεση του έργου από τη Γενική Γραμματεία; Για ποιο λόγο παραβίασε τη δασική νομοθεσία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκαν οι δασικές υπηρεσίες που είχαν κάνει και μελέτη για την ίδια περιοχή, για τα ίδια τεμάχια; Εντάσσονται αυτές εργασίες σε κάποιο συνολικό σχέδιο πυροπροστασίας του Σέιχ Σου; Το είχε υπόψη της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή έκανε ένα τμήμα του έργου και έφυγε; Και αυτό το μοντέλο αρμόδιων αναρμοδίων θα συνεχιστεί στη λειτουργία του νέου Υπουργείου; Τι θα κάνει ο νέος Υπουργός με τη διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών εφόσον πέρα από την παραβίαση της δασικής νομοθεσίας υπήρχε θέμα ανισότιμων και αδιαφανών διαδικασιών στην ανάθεση μιας σύμβασης 1,5 εκατομμυρίου ευρώ;»

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email