Στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στις επιπτώσεις της στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στη γενικότερη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας, επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “City 106,1” και το δημοσιογράφο, Κώστα Παντελάτο.

Ο νόμος Βορίδη αποτελεί ένα πολύ άσχημο πισωγύρισμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τη Δημοκρατία μας. Μετά την κατάργηση του ΑΣΕΠ σε πολλούς φορείς, όπως στη ΔΕΗ, μετά τη λίστα Πέτσα για τη φίμωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μετά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων με Απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας, η Νέα Δημοκρατία έχει ως στόχο να περιορίσει τις δημοκρατικές λειτουργίες και στην αυτοδιοίκηση. Το σχέδιό της να καταργήσει την απλή αναλογική,  να περιορίσει το δικαίωμα των Κοινοτήτων να έχουν τη δική τους Διοίκηση, είναι μια απόδειξη της άποψης και της στάσης που έχει η ΝΔ στα θέματα δημοκρατίας. Σε κανένα δήμο οι πολίτες μιας Κοινότητας, ακόμα και Δημοτικής, πληθυσμού 10-15.000 κατοίκων, δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διοίκηση της Κοινότητας και να εκλέξουν αναλογικά τους αντιπροσώπους τους. Γιατί πλέον οι θέσεις των αιρετών στην Κοινότητα δεν θα εξαρτάται από τις ψήφους των πολιτών της περιοχής, αλλά από το ποιος ή ποια θα βγει δήμαρχος. Και μάλιστα με λιγότερο από 50% θα έχει και στο Δήμο αλλά και στις κοινότητες το 60% των εδρών, ανεξάρτητα από το τοπικό αποτέλεσμα, ακόμα και αν μια άλλη παράταξη έχει πάρει 60 ή 70%.

Η κυβερνητική πολιτική επιφέρει καίριο και βαθύτατο πλήγμα στον Κοινοτισμό, αυτό επιδιώκει και ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κύριος Βορίδης. Είναι προφανώς ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Παράλληλα με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων, περιορίζεται και ο προϋπολογισμός των Κοινοτήτων και οι αρμοδιότητες των Κοινοτήτων, κόβοντας έτσι το οξυγόνο της περιφερειακής ανάπτυξης, της ανάσας των κοινωνιών μας.

Η κυβέρνηση ΝΔ οδηγεί σε μαρασμό τις Κοινότητες και τους Δήμους αφού, με την κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, δε θα έχει κάθε ψήφος την ίδια βαρύτητα. Και μπαίνει και όριο 3% για τις μικρότερες ή τις τοπικές παρατάξεις ώστε να μην μπαίνουν στα Συμβούλια.

Παράλληλα μειώνονται οι θέσεις αιρετών και γυναικών στις Κοινότητες, πρακτικά οι εθελοντές που ασχολούνταν με τα θέματα σε κάθε κωμόπολη και σε κάποιο χωριό της ελληνικής περιφέρειας. Αναρωτιέμαι εάν και οι Πρόεδροι, τα μέλη των Κοινοτήτων και των τοπικών συμβουλίων, ακόμη και αυτοί που είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, είναι τώρα ευχαριστημένοι με το ότι δε θα έχουν πλέον αρμοδιότητες και πόρους και με το ότι θα εκλέγονται πλέον βάσει του τελικού αποτελέσματος της διοικούσας παράταξης. Γιατί κάποιοι πρόεδροι Κοινοτήτων που είχαν στηρίξει τη ΝΔ δεν ήταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τη διοικούσα παράταξη και πλέον δεν θα μπορούν να εκλεγούν με βάση τη βούληση των συμπολιτών τους.

Πρόκειται για σαφή παραχάραξη της λαϊκής βούλησης αφού, η πλειοψηφική παράταξη θα έχει την πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δε θα έχει την πλειοψηφία των πολιτών.

Αυτή είναι μια απόδειξη της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής αντίληψης της Δεξιάς. Μας πάει δεκαετίες πίσω, γιατί τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Με έναν επώδυνο τρόπο αντιλαμβάνεται τελικά η ελληνική κοινωνία πόσο αρνητική είναι για τα συμφέροντά της μία κυβέρνησης της Δεξιάς.

Print Friendly, PDF & Email