«Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε καταλήξει και στις ΑΠΕ να χρειάζεται κάποιος να έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» για να εξασφαλίσει σύνδεση στο δίκτυο. Η κατάσταση είναι πλέον χειρότερη, πιο αδιαφανής και πιο άδικη και από αυτή με την ΕΡΕ του 1960, γιατί το μόνο που ενδιαφέρει το σύστημα Μητσοτάκη είναι τα ρουσφέτια και το βόλεμα των γαλάζιων παιδιών», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη χθεσινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα την αδιαφανή και ρουσφετολογική Υπουργική Απόφαση για την προτεραιοποίηση στη χορήγηση όρων σύνδεσης έργων ΑΠΕ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κοινά αιτήματα μικρών έργων.

Ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ήδη αναδείξει πολλές φορές τη σκανδαλώδη Υπουργική Απόφαση Σκρέκα της 12ης Αυγούστου 2022, όταν καταργήθηκε η χρονική προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης για έργα ΑΠΕ και άλλαξαν με φωτογραφικά κριτήρια οι προτεραιότητες στα έργα, χωρίς διαφάνεια και χωρίς τεκμηρίωση από τα στοιχεία των Διαχειριστών. «Την Υπουργική αυτή απόφαση την τροποποιήσατε λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2023, για να αυξήσετε τα ΜW των έργων ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια (Ομάδα Β) αλλά και για να κάνετε σημειακές τροποποιήσεις στις «φωτογραφίες έργων». Αυτό αποδεικνύει αφενός τρομακτική προχειρότητα, αφού δεν έχετε κανένα σχεδιασμό για τα διμερή συμβόλαια, και αφετέρου ότι τροποποιείτε προτεραιότητες ανάλογα με το ποιον δέχεστε στο γραφείο σας», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στο κύριο θέμα της ερώτησης που αφορούσε τα κοινά αιτήματα μικρών έργων ΑΠΕ. «Βλέπουμε ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση και για τις ενεργειακές κοινότητες και για τα μικρά έργα ΑΠΕ. Μας έχει έρθει καταγγελία από ομάδα επενδυτών μικρών έργων ΑΠΕ στη Θεσπρωτία που δεν λαμβάνει όρους σύνδεσης παρότι υπάρχει ηλεκτρικός χώρος και δεν υπάρχει καμία άλλη αίτηση στην περιοχή. Όμως δεν μπορούν γιατί έχετε θέσει το όριο ισχύος πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται σε πολύ χαμηλή Ομάδα, και το αίτημά τους φυσικά δεν πρόκειται να εξεταστεί ποτέ», σημείωσε, τονίζοντας επίσης ότι και για τις ενεργειακές κοινότητες η προτεραιότητα παραμένει χαμηλή. «Στις περιοχές  όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος, αλλάζετε τις προτεραιότητες για να βάλετε τους κολλητούς σας. Στις περιοχές που υπάρχει χώρος, κοροϊδεύετε τους μικρούς επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να συνδεθούν. Αυτή είναι η πολιτική σας. Μήπως και εκεί κρατάτε την εφεδρεία στο δίκτυο για κάποιον κολλητό σας;», επεσήμανε.

Κατόπιν ο Σ.Φάμελλος, απαντώντας στον Υπουργό ΠΕΝ, τόνισε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις ΑΠΕ: «Η ΝΔ ήταν αυτή που χρεοκόπησε για δεύτερη φορά τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ το 2020, που επέβαλε χαράτσι στις ΑΠΕ, που περηφανεύεται τώρα για έργα που ωρίμασαν επί ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε υπερθέρμανση στις ΑΠΕ, όπου έχουμε πληθώρα βεβαιώσεων παραγωγού και που τώρα αναρωτιέται πώς θα συνδεθούν τα 100GW έργων με άδεια για τα οποία περηφανευόταν ο κ. Χατζηδάκης. Και πάνω από όλα δεν έχει κάνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα στην αποθήκευση. Εντωμεταξύ, ο ΔΕΔΔΗΕ των γαλάζιων παιδιών έχει κατεβάσει μολύβια. Ο χρόνος θετικής ή αρνητικής απάντησης στα αιτήματα μικρών έργων έχει αυξηθεί από 3,5 σε περίπου 12 μήνες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ΠΟΣΠΗΕΦ καταγγέλλει αναμονή έως και 16 μήνες για σύνδεση στο δίκτυο, οι διαγωνισμοί του ΔΕΔΔΗΕ σε Πελοπόννησο και Κρήτη «πάγωσαν» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λόγω των καταγγελιών για άνιση μεταχείριση επενδυτών, και το μόνο που κάνατε τελικά ήταν να παρατείνετε τις ταρίφες για τα μικρά έργα προεκλογικά, ενώ ο κ. Χατζηδάκης τα είχε εντάξει σε ανταγωνιστικές διαδικασίες», σημείωσε.

Ο Σ.Φάμελλος τέλος κάλεσε για μια ακόμη φορά τον Υπουργό να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία στα οποία βάσισε το «μοίρασμα» του ηλεκτρικού χώρου. «Ακόμα και αν δεν το κάνετε, την επομένη των εκλογών θα μάθουμε με ποιον τρόπο οδηγηθήκατε σε αυτή την «τακτοποίηση» και θα το μάθει και η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορείτε να το κρύψετε από την αγορά, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα το κρύψετε και από τη δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για δικαιοσύνη και στις ΑΠΕ γιατί το μόνο που φέρατε εσείς για τέσσερα (4) χρόνια είναι ένα αλαλούμ, ένα βραχυκύκλωμα και  ρουσφέτια, που ξέρει καλά και η αγορά και οι μικροεπενδυτές», υπογράμμισε.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email