“Με το παρόν σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει την πολιτική της κατεύθυνση στην ενέργεια, την οικονομία και την εργασία. Μία πολιτική που βασίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες, την υποβάθμιση των όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, συνταγές Βρούτση, με την παράλληλη αναβάθμιση των αμοιβών για τα “γαλάζια” golden boys, και την παραχώρηση φυσικών μονοπωλίων, των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σε ιδιώτες”, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο 105,5” και το δημοσιογράφο Στάθη Σχινά.

Σε σχέση με το δήθεν εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ που επικαλείται η κυβέρνηση σχολίασε ότι οι αναίτιες και άδικες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ήταν το πρώτο “χτύπημα” της ΝΔ στην εταιρεία. Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, σαράντα χιλιάδες συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ έχουν μετακινηθεί σε εναλλακτικούς παρόχους, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία, μέσω της κατάργησης του ΑΣΕΠ, ανοίγει το δρόμο για ρουσφετολογικές προσλήψεις στη ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα σμπαραλιάζει τις εργασιακές σχέσεις στην εταιρεία με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Προστατεύει μόνο τα δικά της παιδιά που διορίζει στις θέσεις Αναπληρωτών, Γενικών Διευθυντών κτλ., αναβαθμίζοντας τις αμοιβές τους εκτός πλαφόν.

“Η κυβέρνηση προχωράει επιπλέον σε νομοθετικές ρυθμίσεις για εθελούσια και μετατάξεις, χωρίς να παρουσιάζει ένα στρατηγικό και συγκεκριμένο σχέδιο για τη ΔΕΗ. Δεν παρουσιάζει κανένα ποσοτικό στοιχείο σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων που η επιχείρηση χρειάζεται σε κάθε κλάδο, ένα οργανόγραμμα, ώστε να αποδείξει ότι αυτό το πλαίσιο ανταποκρίνεται σε κάποιο μακροπρόθεσμο πλάνο για τη ΔΕΗ. Και ενώ θα φανταζόμασταν ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το προσωπικό της ΔΕΗ για να την καταστήσει ελκυστική σε ιδιώτες, καθώς όπως και η ίδια έχει παραδεχτεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι το πραγματικό της πλάνο, προχωράει παράλληλα σε προσλήψεις νέων εργαζομένων, ενός κατώτερου θεού και μάλιστα διαμέσου πολιτικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, καταργώντας το ΑΣΕΠ”.

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε πως παρότι η έξοδος από τα Μνημόνια αποτελεί μία κατάκτηση της κοινωνίας, η οποία δημιούργησε το περιθώριο αναβάθμισης των όρων απασχόλησης στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να μην αξιοποιεί αυτό το περιθώριο και να γυρνάει την κοινωνία στο 2012 και τις σκληρότερες από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Στο τέλος της συνέντευξης αναφέρθηκε στο πλάνο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) που επιλέγει να παραχωρήσει ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου τόσο στον κλάδο της Εμπορίας, όσο και τα Δίκτυα, χωρίς να περιλαμβάνει προβλέψεις ούτε για τα στρατηγικά αποθέματα που οφείλει να διατηρεί η Ελλάδα σε φυσικό αέριο, ούτε όμως διασφαλίσεις για την υλοποίηση σημαντικών διεθνών έργων φυσικού αερίου, όπως ο Αγωγός EastMed, καθώς δεν προβλέπεται πηγή χρηματοδότησής τους. “Πρόκειται για ένα πλάνο τρομερά επιζήμιο, έως και εγκληματικό για το δημόσιο συμφέρον. Θα έχουμε πλέον ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στο δίκτυο αερίου που θα διαχειρίζεται το δίκτυο με βάση το κέρδος, όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον ή την κοινωνική ανάγκη. Άρα κανείς δεν ξέρει τελικά, ποια θα είναι η αύξηση του κόστους αλλά και σε ποιες περιοχές θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου”, υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος κλείνοντας.

Print Friendly, PDF & Email