«Η παρέμβαση, γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου είναι απαράδεκτη και σύμφωνα και με συνταγματολόγους και έγκριτους νομικούς δεν έχει καν τη σχετική αρμοδιότητα για να προχωράει σε τέτοιες παρεμβάσεις. Πέρα από το ότι δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, η παρέμβασή του θα αφήσει δυστυχώς ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα στην ελληνική πολιτική σκηνή και προκαλεί αναξιοπιστία στο δικαστικό σύστημα. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιορίσει τις αρμοδιότητες που έχει προβλέψει το Σύνταγμα σε μία Ανεξάρτητη Αρχή. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει επίσης το απόρρητο των επικοινωνιών και προβλέπει Ανεξάρτητη Αρχή, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για να διασφαλίζει αυτό το απόρρητο. Ο κος Ντογιάκος μάλιστα απειλεί με ποινές την ΑΔΑΕ αλλά και όποιον ζητήσει να γίνει έλεγχος για τις υποκλοπές. Δεν φτάνει δηλαδή που μάς παρακολουθούν αλλά και μάς απειλούν αν το ψάξουμε. Αυτή η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flashfm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Υπογράμμισε πως ο κος Ντογιάκος δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης, ότι η παρέμβασή του είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και εκ του αποτελέσματος εξυπηρετεί το συμφέρον της κυβέρνησης να κουκουλώσει το ζήτημα.

«Εμείς ως πολιτικό σύστημα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες πολίτες την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθούνται οι πάντες και ότι δεν μπορεί να υπάρχει παρακράτος. Δεν μπορεί να μην υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος έκανε στη συνέχεια μία αναδρομή της υπόθεσης των υποκλοπών: «Οι υποκλοπές αφορούν μία κυβέρνηση που ο πρόεδρός της, δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης, πήρε υπό τη εποπτεία του την ΕΥΠ, διόρισε επικεφαλής τον κ. Κοντολέωντα και άλλαξε μάλιστα τη νομοθεσία επειδή το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είχε πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, έγιναν εκτεταμένες παρακολουθήσεις, καταστράφηκαν τα αρχεία παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, αποδείχτηκε ότι υπάρχει κακόβουλο, παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, ότι εξάγεται με άδεια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι εκπαιδεύονται ακόμη και πράκτορες από το Μπαγκλαντές στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν κατηγορείται απλά για ένα εκτεταμένο δίκτυο υποκλοπών, αλλά και γιατί μέλη της κυβέρνησης παρακολουθούνται από την ΕΥΠ, όπως έχει αποδειχθεί η παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Άρα στην Ελλάδα παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών, υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που ευθύνες καταλήγουν σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και φυσικά στη λειτουργία της ΕΥΠ».

Στάθηκε επίσης στο ζήτημα των υπερκερδών και της αισχροκέρδειας στην ενέργεια: «Το 2022 έκλεισε με περίπου έξι (6) δισ. ευρώ «δώρο» της κυβέρνησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα διυλιστήρια, στις πλάτες των καταναλωτών, εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας. Στην Ελλάδα είχε αρχίσει ένα ακραίο πάρτι αισχροκέρδειας στην ενέργεια πολύ πριν την εξωγενή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αφέθηκε χωρίς έλεγχο και ρύθμιση και την ίδια στιγμή ξεπουλήθηκαν ενεργειακοί φορείς (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ). Ακόμη μία πολύ αρνητική εξέλιξη είχαμε πρόσφατα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2022, λίγο πριν το τέλος του έτους όπου η κυβέρνηση αρνήθηκε να μάς δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα υπερκέρδη στο ρεύμα, μετά από σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στοιχεία που της είχε διαβιβάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ήδη από τον Νοέμβριο. Η κυβέρνηση επιλέγει λοιπόν να αποκρύψει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την κοινωνία. Επιπλέον, τις είκοσι δύο (22) από τις τελευταίες είκοσι τρεις μέρες (23) η Ελλάδα είναι πρώτη στην ακρίβεια στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Παρότι ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι κάποιοι αισχροκερδούν σε αγαστή συνεργασία με τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ το πάρτι συνεχίζεται ενώ η κοινωνία υποφέρει».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα της κυβέρνησης ο Σ.Φάμελλος σχολίασε ότι: «Τα 600 εκατ. ευρώ για το επίδομα σίτισης ή αλλιώς market pass δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ακριβή στην Ευρώπη στο ρεύμα στους μη οικιακούς μετά τις επιδοτήσεις, κόστος που μετακυλίεται στους καταναλωτές. Ακόμη και οι επιδοτήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές είναι χρήματα που έχουν προπληρώσει οι ίδιοι οι καταναλωτές. Τα στοιχεία δε της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2022 αποτυπώνουν ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή χρέωση ρεύματος στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη μεγαβατώρα, αυτή είναι η μεγαβατώρα Μητσοτάκη».

Σχετικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σημείωσε τέλος: «Πρέπει να διασφαλίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ώστε η χώρα μας να κατοχυρώνεται παράλληλα ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργάστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα στηρίζουμε σχετικές πρωτοβουλίες και λύσεις. Δε συμφωνούμε με λογικές υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και για αυτό αντιδράσαμε έντονα όταν είχαμε την εξέλιξη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Είναι αποδεδειγμένο ότι η κυβέρνηση έλειπε από τις διεθνείς διαδικασίες σε σχέση με τη Λιβύη».

Print Friendly, PDF & Email