«Και σήμερα οι συγγενείς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη αποχαιρετούν τους δικούς τους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όμως θα παραμείνει στην ελληνική κοινωνία για πολύ καιρό ακόμη το σοκ. Δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος τα λόγια για να μιλήσει για αυτήν την τραγωδία και κυριαρχούν ακόμη το σοκ, ο πόνος αλλά και αιωρούνται τα ερωτήματα που είναι αναπάντητα. Βλέπουμε παράλληλα ένα ντόμινο οργής και έντασης στην κοινωνία που εκφράστηκε με πανό στα γήπεδα το Σαββατοκύριακο, συνθήματα και τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις διαμαρτυρίας επί τρεις ημέρες, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις στην περιφέρεια. Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις για το πώς και γιατί χάθηκαν τόσο άδικα δεκάδες κατά κύριο λόγο νέοι άνθρωποι. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνονται προσπάθειες αποφυγής και απόκρυψης ευθυνών και απαντήσεων από τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash fm» και στο δημοσιογράφο, Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Επισήμανε το ατόπημα του κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί τον τόπο του δυστυχήματος και να κάνει λόγο για «ανθρώπινο λάθος», παρεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο και στη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία, καθώς και ότι η συγγνώμη του δεν συνοδεύτηκε από ανάληψη αλλά αντιθέτως από αποφυγή των δικών του ευθυνών ως προέδρου της κυβέρνησης. «Θα αποδεχτεί άραγε και θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν ο κος Μητσοτάκης ή θα παραμείνει πιστός στη γραμμή ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει;».

Σημείωσε επίσης ότι η λύση δεν είναι ο ελληνικός σιδηρόδρομος να τραβήξει  χειρόφρενο και να μην αναπτυχθεί στην Ελλάδα. «Πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μεταφορών. Και αυτό θα το προτείνουν οι εργαζόμενοι και οι επιστήμονες του αντικειμένου. Αυτό γιατί υπήρχαν συμπληρωματικά συστήματα ασφαλείας που δεν λειτουργούν από το 2020 με ευθύνη της πολιτείας».

Ξεκαθάρισε ακόμη πως ο ελληνικός σιδηρόδρομος δεν ήταν μη ασφαλής πριν από λίγα χρόνια. «Δέχομαι ότι δεν ήταν όσο ασφαλής θα έπρεπε. Υπήρχαν όμως δύο σταθμάρχες για παράδειγμα στη Λάρισα, υπήρχαν κλειδούχοι, υπήρχε δευτεροβάθμιο όργανο στην Αθήνα που έλεγχε όλο το δίκτυο της Ελλάδας εκτός από τους σταθμάρχες. Όλα αυτά σταμάτησαν το 2020 και δεν υπάρχει κάποια απάντηση στο γιατί σταμάτησαν. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ολοκληρώθηκε η διπλή γραμμή στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με σήραγγες χιλιομέτρων, με γέφυρες πάνω σε ρήγματα, με εκατοντάδες χιλιόμετρα ηλεκτροδότησης, με την τηλεκίνηση/ηλεκτροκίνηση και άλλα δύσκολα και μεγάλα έργα όπως είναι και μία σήραγγα στο Δομοκό. Δεν ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, φωτοσήμανσης και ασφάλειας ενώ αφαιρέθηκαν κρίσιμες προβλέψεις ασφαλείας και αδυνάτισε η στελέχωση στον έλεγχο κυκλοφορίας. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να στελεχώσει και να «οχυρώσει» τον σιδηρόδρομο ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη στην πρόσφατη αποκάλυψη ότι ήταν παράνομη η μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη. «Η μετάταξη συνέβη αν και ο εν λόγω σταθμάρχης ξεπερνούσε το ηλικιακό όριο των σαράντα οκτώ (48) ετών που έθετε η προκήρυξη για τη συγκεκριμένη θέση. Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών δε, ο κος Καραμανλής, άλλαξε το προβλεπόμενο όριο ηλικίας δέκα μέρες μετά τη μετάταξη».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις και αναρωτήθηκε: «Πώς μπορεί να είναι αξιόπιστη μία επιτροπή που συστήνεται από την κυβέρνηση για να ελέγξει και τις κυβερνητικές ευθύνες; Πώς γίνεται δηλαδή ο ελεγχόμενος να ορίζει τον ελεγκτή; Πώς να είναι αξιόπιστη ενώ την πρώτη μέρα συγκρότησής της παραιτείται μέλος της, προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ διορισμένος από τον κ. Καραμανλή επειδή προκύπτει ζήτημα δεοντολογίας; Η εμπιστοσύνη στην επιτροπή έχει δεχθεί ήδη ένα αξεπέραστο πλήγμα και δεν είναι κατανοητό γιατί δεν έχει προχωρήσει ήδη η δικαιοσύνη σε ορισμό πραγματογνώμονα».

Σχετικά με την υποχρέωση της δικαιοσύνης να κινήσει τις έρευνες για το τραγικό δυστύχημα είπε: «Ο κος Ντογιάκος οφείλει να προχωρήσει την έρευνα άμεσα και φυσικά να φτάσει μέχρι το ανώτατο επίπεδο χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως αυτή που έχει επιδείξει για παράδειγμα στην έρευνα για τις υποκλοπές. Η δικαιοσύνη πρέπει λοιπόν να προχωρήσει άμεσα την έρευνα και φυσικά με ανεξάρτητους πραγματογνώμονες και την αρμόδια ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή. Και να μας απαντήσει τελικά η κυβέρνηση αν θέλει τις ανεξάρτητες αρχές ή όχι. Γιατί φάνηκε να μην τις θέλει στην περίπτωση των υποκλοπών. Σε αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων και γρήγορα».

Ερωτηθείς τέλος για την πρόσφατη απόφαση της δικαιοσύνης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλο, και την Εισαγγελέα υπεύθυνη για το σκάνδαλο Novartis, κ. Τουλουπάκη, είπε: «Η απόφαση για την κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά τα μύθευμα περί σκευωρίας Novartis. Θυμόμαστε όλοι τις προσβολές στο πρόσωπό της από τον κ. Γεωργιάδη. Δεν θεωρήθηκε ένοχη για οποιοδήποτε θέμα παράβασης καθήκοντος άρα, δεν υπάρχει καμία μομφή και άρα, πρέπει να συνεχίσει η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis και να αποδοθούν ευθύνες. Υπάρχει βέβαια και μία αντίφαση σχετικά με την καταδικαστική απόφαση για τον κ. Παπαγγελόπουλο όταν δεν υπάρχει πλέον θέμα σκευωρίας Novartis. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα έπρεπε να απαντήσει η δικαιοσύνη αν και φαίνεται δυστυχώς ότι κάποιες αποφάσεις, όπως είναι η απόφαση για τον Νίκο Παππά, έχουν τελικά πολιτικές αποχρώσεις».

Print Friendly, PDF & Email