«Ο προϋπολογισμός της ΝΔ για το 2020, εκτός από αντιαναπτυξιακός και αντικοινωνικός, είναι και αντιπεριβαλλοντικός. Αποτυπώνει το δημοσιονομικό και αναπτυξιακό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που δεν είναι άλλο από, περικοπές για τους πολλούς, με τη μείωση του κοινωνικού μερίσματος, τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, και ελαφρύνσεις για τους λίγους, μόνο για το 2,5% των επιχειρήσεων, το 1% των φορολογούμενων, την ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Η αναπτυξιακή θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων, όπως είπε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στη Νέα Υόρκη, και η μείωση των μισθών για τους εργαζόμενους, όπως επιβεβαίωσε και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στον κατά τα άλλα «αναπτυξιακό» νόμο της ΝΔ», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020.

Στον τομέα της ενέργειας, η Νέα Δημοκρατία προχωράει στην ιδιωτικοποίηση, τόσο των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όσο και στην ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών της χώρας μας. «Ο κύριος Χατζηδάκης, εχθές, μάς είπε ότι θα ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, τον ΑΔΜΗΕ, το ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΗ, πιστός στη γραμμή της παράταξής του και χωρίς να τον πιέζει καμία μνημονιακή δέσμευση. Όμως, με τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις αφαιρούνται αφενός, από την πολιτεία, όλα τα εργαλεία άσκησης πολιτικής που μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Δημιουργούνται παράλληλα, ιδιωτικά μονοπώλια, χωρίς κανένα ανταγωνισμό, όπως στο δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) που παραχωρεί η ΝΔ σε ιδιώτες, κατά 100%. Οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις!», τόνισε στη συνέχεια.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι, ενώ η ΝΔ αφαιρεί σημαντικά εργαλεία άσκησης πολιτικής από την πολιτεία, διατηρεί τα εργαλεία πολιτικής εξαπάτησης και συναλλαγής που συντέλεσαν στην εκλογή της και αναρωτήθηκε: «Τελικά, αφού δεν μπήκαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό μετά τις εκλογές, όπως υποσχέθηκε η ΝΔ προεκλογικά, πότε τελικά θα μπουν; Έχει τελικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιβαλλοντικό προφίλ ή είναι και αυτό ένα ψέμα;»

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση βάζει ουσιαστικά λουκέτο, σε οκτώ Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησής τους στον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν έχει χρηματοδότηση για :

  • Βόρα – Παίκο – Βέρμι
  • Δυτική Μακεδονία, από την Καστοριά μέχρι την Βεγορίτιδα
  • Κορινθιακό κόλπο
  • Εύβοια
  • Νότια Πελοπόννησο – Κύθηρα
  • Κυκλάδες
  • Βόρειο Αιγαίο
  • Κεντρική και Ανατολική Κρήτη

Η ΝΔ βάζει ουσιαστικά λουκέτο στην προστασία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Έχοντας επιπλέον, «παγώσει» τη διαδικασία πρόσληψης εργαζόμενων, μέσω ΑΣΕΠ, στους Φορείς Διαχείρισης, «αφήνει στο δρόμο» τετρακόσιους εργαζόμενους, ενώ δεν έχει απαντήσει τι θα κάνει με τους 4.000 επιστήμονες που σήμερα απασχολούνται και στις δασικές υπηρεσίες και τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (ΦΔΠΠ).

Ο Σ. Φάμελλος αποκάλυψε στη συνέχεια, ότι η τάχατες «πράσινη» κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύεται, εν κρυπτώ, τροποποίηση της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός για τη δραστηριότητα στη Χαλκιδική, την οποία θέλει να επεκτείνει και στη Θράκη, μία κίνηση με σημαντικό κόστος για το περιβάλλον. Ενώ από την άλλη, εισάγει εσπευσμένα, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πρόταση για την απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μια κίνηση που προσβάλει και την ιστορία αλλά και το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε στην ψεύτικη εξαγγελία απολιγνιτοποίησης του κυρίου Μητσοτάκη, εξαγγελία χωρίς κανένα σχέδιο για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, χωρίς μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, και χωρίς κανένα σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Έκλεισε τέλος, με ένα κεντρικό σχόλιο για την πολιτική της ΝΔ στην ενέργεια: «Ο κύριος Χατζηδάκης, εχθές, ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Μέσης Τάσης, του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς να υπάρχει κανένα Μνημόνιο που να την υποχρεώνει. Ανακοίνωσε ακόμη, την ιδιωτικοποίηση ποσοστού του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, στα δίκτυα ηλεκτρισμού Υψηλής Τάσης, χωρίς καμία αιτιολόγηση, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια, διαπραγματεύτηκε σκληρά για να ανατρέψει τη Μνημονιακή δέσμευση για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και την πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Η Νέα Δημοκρατία ακυρώνει όλα όσα εμείς πετύχαμε, τη διατήρηση του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο (51%), τη διατήρηση πλειοψηφίας για το δημόσιο στα δίκτυα φυσικού αερίου (51%, ΔΕΠΑ Υποδομών) και μας γυρνάει στις απαιτήσεις του Δευτέρου Μνημονίου και το 2012. Η πολιτική της ΝΔ στην ενέργεια θα έχει ως βασικό αποτέλεσμα την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα οδηγήσει στην αύξηση της ενεργειακής φτώχειας για τους πολίτες. Εν κατακλείδι, η πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα μας στην κλιματική ουδετερότητα το 2050 είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας».

Διαβάστε την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email