Η κυβέρνηση της ΝΔ υποτίμησε και ναρκοθέτησε το έργο των δασικών χαρτών και τη διαχείριση του δασικού πλούτου με ενέργειες και παραλείψεις της, αλλά και με πολλές υποσχέσεις για μαγικές και γρήγορες λύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο μπάχαλο που δημιουργήθηκε κατά την υποβολή των δηλώσεων κτηματογράφησης στις περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπου το Δημόσιο δήλωσε ως ιδιοκτησία του όλες τις εκτάσεις δασικής μορφής. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων και του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιονίων Νήσων αλλά και άλλων περιοχών.

Οι δασικές υπηρεσίες, εφαρμόζοντας την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Αραβώση, δήλωσαν ως ιδιοκτησία του Δημοσίου όλες τις εκτάσεις με δασική μορφή, χωρίς να συνοδεύονται οι  δηλώσεις αυτές με οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την κυριότητά του. Με ξεκάθαρη ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, δημιουργήθηκε μια στρεβλή κατάσταση που ξεσήκωσε τους πολίτες και άφησε έκθετες τις υπηρεσίες.

Υπό την πίεση των αντιδράσεων, και εκ των υστέρων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τράπηκε σε άτακτη υποχώρηση και εξέδωσε νέα αναιρετική εγκύκλιο, η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει την ανεπάρκεια των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενώ διαλαλούσαν αυτοθαυμαζόμενοι ότι έλυσαν δια παντός τα ζητήματα κυριότητας των δασικών εκτάσεων, πολλαπλασίασαν τελικά τα προβλήματα, την ταλαιπωρία των πολιτών και των υπηρεσιών αφήνοντας ταυτόχρονα αθωράκιστη την προστασία των δασών από τα μεγάλα συμφέροντα.

Σήμερα, 1,5 χρόνο μετά την ψήφιση του 149 Ν.4819/2021, δεν έχουν συγκροτηθεί τα περισσότερα από Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων που θα αποφαίνονται για την αναγνώριση της κυριότητας σε περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Παράλληλα, η εξέταση αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών έχει βαλτώσει και σε πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη συσταθεί οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων. Το γεγονός αυτό απομακρύνει ακόμη περισσότερο την ολική κύρωση των δασικών χαρτών, ναρκοθετεί την υλοποίηση του Εθνικού Δασολογίου και παρατείνει την ταλαιπωρία των πολιτών που έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις.

Ακόμη και σε περιοχές όπου οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, τόσο οι πρόεδροι όσο και τα μέλη των Επιτροπών από την έναρξη της λειτουργίας τους το 2021 μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών .

Η ανεπάρκεια και η προχειρότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πρωτοφανής.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι με τα πολλά λόγια και την αλαζονεία τους τα έκαναν μαντάρα με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, υποθήκευσαν δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου και του αναπτυξιακού σχεδιασμού και τώρα δεν προλαβαίνουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εδώ και 4 χρόνια προειδοποιεί και προτείνει λύσεις, γιατί είχε και έχει και τη γνώση και τη βούληση να ολοκληρώσει αυτή τη μεταρρύθμιση που περιφρουρεί και στηρίζει  τα δασικά οικοσυστήματα, τις περιουσίες των πολιτών και τις δασικές υπηρεσίες. Η ναρκοθέτηση Δασικών Χαρτών και Κτηματολογίου αμφισβητεί την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική ειρήνη και απαιτεί άμεση πολιτική αλλαγή στη χώρα μας και Δικαιοσύνη παντού!

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Print Friendly, PDF & Email