«Το στοίχημα σε αυτές τις εκλογές για όλη την Ελλάδα είναι να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα απομακρύνει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια. Οι πολίτες αισθάνονται θυμό και φόβο απέναντι στο ενδεχόμενο άλλης μίας τετραετίας με Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία, αυτό μάς μεταφέρουν καθημερινά στις περιοδείες μας. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα μάς εκπλήξει, η ήττα Μητσοτάκη θα είναι μεγάλη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash fm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού: «κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ζήτημα που όμως δεν υπάρχει. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου είπε ξεκάθαρα ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μία προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας και της καθημερινότητας και προφανώς στο πλαίσιο αυτής της διακυβέρνησης μπορούν να μπουν και «ειδικά ζητήματα» όπως είναι οι ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών και τις υποκλοπές. Ξεκαθάρισε ότι ΔΕΝ είναι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Σε κάθε περίπτωση η κάλπη θα στείλει το μήνυμα για την επόμενη μέρα».

Σχολίασε πως η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό γιατί πιέζεται πολύ από την κοινωνία. «την κοινωνία και τους πολίτες που δεν μπορούν και δεν θέλουν να ψηφίσουν μία κυβέρνηση που στήριξε την αισχροκέρδεια στο ρεύμα στις πλάτες των καταναλωτών, που δεν έκανε τίποτα για την ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και που αρνείται να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα όλο αυτό το διάστημα».

Ανέφερε ως παράδειγμα τα Ελληνικά Πετρέλαια (HELLENiQ ENERGY): «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε «δώρο» στον ιδιώτη μέτοχο το δικαίωμα του δημοσίου να ορίζει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και στη συνέχεια στήριξε τα υπερκέρδη της εταιρείας εις βάρος όλων των καταναλωτών. Τα οικονομικά αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων δείχνουν κέρδη προ φόρων 1,4 δισ. ευρώ για ένα έτος, κέρδος που είναι δεκατέσσερις (14) φορές πάνω από τον μέσο όρο των κερδών που είχε η εταιρεία κατά τα έτη 2018-2021. 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο κοστίζει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το πάρτι, στη διύλιση αλλά και στην ενέργεια. Το πάρτι θα τελειώσει μετά την 21η Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την επιφύλαξή του για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν πρόσφατα στην Κύπρο αλλά και στην Τουρκία. «Σε κάθε περίπτωση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δείχνουν αποδόμηση της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ο Σ.Φάμελλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωση που «άνοιξε τις κάνουλες» για να συντηρήσει το δικό της κεφάλαιο, να στηρίξει τις μεγάλες εταιρείες στην ΕΕ για να επιβιώσουν και τώρα θα πάμε σε δημοσιονομικούς περιορισμούς. «Υπάρχουν κονδύλια μόνο για να προστατευτούν οι μεγάλες εταιρείες δηλαδή και όχι η κοινωνία. Χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης και μείωση των ανισοτήτων και της αδικίας».

Σημείωσε ακόμη πως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης: «για παράδειγμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει η Θεσσαλονίκη να είναι εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» να λάβει επιχορήγηση ενός (1) δισ. ευρώ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πάνε σε έργα για τη Θεσσαλονίκη, αυτό σημαίνει ανακατεύθυνση πόρων και τροφοδότηση της ανάπτυξης».

«Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις και οργάνωση στη βιομηχανική ζώνη, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από τα διπλά πλέον ελλείμματα, το δημοσιονομικό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις και όχι τη «φούσκα» του real estate της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Δήλωσε κλείνοντας ότι: «Έχουμε την ευθύνη μίας σοβαρής πρότασης διακυβέρνησης στην κοινωνία. Μπορεί ο κος Ανδρουλάκης να προσπαθεί να περιχαρακώσει τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και των ψηφοφόρων του για να διατηρήσει ή και να αυξήσει το ποσοστό του κόμματός του. Εμείς όμως δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα. Το μέτωπο μας είναι προς την άδικη και καταστροφική πολιτική Μητσοτάκη. Μετά τις εκλογές όμως ο κος Ανδρουλάκης οφείλει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Αν θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε διπλές και τριπλές εκλογικές διαδικασίες ή αν θα σχηματιστεί μία προοδευτική κυβέρνηση που θα διώξει οριστικά τον κ. Μητσοτάκη και τη δεξιά πολιτική. Όλοι και όλες πιστεύω ότι θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα».​

Print Friendly, PDF & Email