«Βρισκόμαστε πράγματι σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο και θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα και επισήμως οι εκλογές ώστε να μην παρατείνεται ένα κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και στην αγορά. Πρέπει επίσης να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι εκλογές γιατί η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή, γιατί το αρνητικό αποτύπωμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλέον δυσβάσταχτο, με τους πλειστηριασμούς, την ακραία ακρίβεια παντού, τις συντάξεις, όπου προστίθενται τα σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας και οι υποκλοπές», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104.9» και στο δημοσιογράφο, Νίκο Γιώτη.

Υπογράμμισε ότι περί το 15% των πολιτών που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις είναι αναποφάσιστοι και ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική έχει αποδομηθεί πλήρως στην κοινωνία: «αυτό το κλίμα εισπράττουμε και στις περιοδείες μας και στις συναντήσεις μας με τους ανθρώπους της εργασίας, τους συνταξιούχους αλλά και τους παραγωγικούς φορείς, από παντού ακούμε την προτροπή να φύγουν το συντομότερο».

Επισήμανε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την απλή αναλογική, κάτι που δηλώνει ότι είναι υπέρ των συνεργασιών στη βάση πάντα ενός προοδευτικού προγράμματος. «Κυβερνήσεις συνεργασίας άλλωστε υπάρχουν στην Ευρώπη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πιστεύουμε επίσης ότι η κάθε ψήφος των πολιτών πρέπει να έχει το ίδιο βάρος, που δε συμβαίνει με την ενισχυμένη αναλογική που δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα. Θεωρούμε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι συμμαχικές για να εκφράζουν το μεγάλο μέρος της κοινωνίας και όχι ένα μόνο κομμάτι της. Και να υπάρχει κοινό πρόγραμμα με συνθέσεις. Μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση και θέλουμε να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να έχουμε ασφάλεια και σταθερότητα. Ο κος Μητσοτάκης θέλει αντιθέτως να σύρει τη χώρα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, επιλογή που υπόσχεται μόνο ανασφάλεια και δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα η παρούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν ήθελαν και δεν θέλουν να υπάρχει στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, ούτε διαφανείς κανόνες και άρα ασφάλεια δικαίου, για να μετατρέπεται κάθε διαδικασία σε πολιτικό ρουσφέτι και να τακτοποιούνται οι «κολλητοί» του Μεγάρου Μαξίμου. «Σε αντίθεση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως είναι το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Προστατευόμενες Περιοχές, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ενίσχυση των ΑΠΕ, ένας μηχανισμός για πρώτη φορά εγκεκριμένος και από την Ευρώπη και άλλα πολλά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πάγωσαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως έχει παγώσει και η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που είχε εκκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει ακόμη και την προτεραιότητα σύνδεσης έργων ΑΠΕ στο δίκτυο σε ρουσφέτι. Αυτό έκανε με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε Δεκαπενταύγουστο και άλλαζε την προτεραιότητα ώστε να φωτογραφίσει και να βάλει σε προτεραιότητα έργα ημέτερων. Πλέον έχουμε ρουσφέτια και φωτογραφικές εξυπηρετήσεις με Υπουργική απόφαση!».

Στάθηκε ακόμη στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παγώσει και τις ενεργειακές κοινότητες, έναν νόμο τομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, όταν η συμμετοχή ενεργειακών κοινοτήτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη Γερμανία για παράδειγμα κινούνται στο 40%. «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι το 50% των αδειών για έργα ΑΠΕ θα αφορά αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση και ενεργειακές κοινότητες για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες αλλά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε φτηνή πράσινη ενέργεια και να μην εξαρτώνται από ολιγοπώλια και την αισχροκέρδεια, όπως γίνεται σήμερα με την επιλογή της κυβέρνησης να έχουμε μια στρεβλή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς έλεγχο και χωρίς ρύθμιση».

Αναφέρθηκε ακόμη στα 3,5 δισ. ευρώ των υπερκερδών των εταιρειών ρεύματος και άλλα 3 δισ. ευρώ κέρδη των διυλιστηρίων το 2022, όταν, οι καταναλωτές δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ πίσω από τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί στην πλάτη τους εν μέσω ακραίας ακρίβειας. «Για αυτό το λόγο ζητήσαμε, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να κληθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη Βουλή για να καταθέσει τα στοιχεία για τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος που αρνείται να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση».

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε τέλος: «για όλα τα παραπάνω εμείς μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει δικαιοσύνη παντού που είναι και το σύνθημα που εμείς προτάσσουμε. Αλλά και για τη διασφάλιση πρόσβασης σε όλα τα βασικά αγαθά, στην εργασία, αλλά και στην υγεία, στην παιδεία, στην ενέργεια, στο νερό. Αξίζουμε να έχουμε δικαίωμα όλες και όλοι στη προκοπή, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Print Friendly, PDF & Email