«Δεν μπορώ να φανταστώ τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους τραυματιοφορείς, τα στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τους δημοτικούς υπαλλήλους, όλους αυτούς που δίνουν σήμερα τη μάχη για τη ζωή να δηλώνουν αναρμόδιοι. Είδαμε όμως με έκπληξη τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να δηλώνει αναρμοδιότητα σε ερώτηση που καταθέσαμε σχετικά με το τι συνέβη τελικά με την πανδημία και τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη! Μήπως δηλώνει εγγράφως ότι ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, κύριος Καϊτετζίδης, και ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, κύριος Κυρίζογλου, έχουν δηλώσει ψευδώς ότι ο ίδιος ο κύριος Χαρδαλιάς συντόνισε τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη στις 22.10;» δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και στους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Μόσχη.

Και συνέχισε για την απάντηση του κυρίου Χαρδαλιά: «Αναρμόδιος δήλωσε ο κύριος Χαρδαλιάς σε ερώτημά μας για το εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα για τις δύο συσκέψεις, 19.10 και 22.10 όπου οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει για αύξηση κρουσμάτων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ είχε καταθέσει στοιχεία που έδειχναν ότι το ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης είχε αυξηθεί κατά 500% αλλά τελικά δεν αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων. Η δήλωση αναρμοδιότητας του κυρίου Χαρδαλιά προσβάλει το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και όλους αυτούς που δίνουν σήμερα τη μάχη στην πρώτη γραμμή για τη ζωή κατά της πανδημίας και του κορονοϊού».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια στις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στην αγορά της Θεσσαλονίκης που, εκτός της πανδημίας και του lock down, έχει δεχθεί και το χτύπημα από την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ανέφερε ότι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν συναντηθεί πολλές φορές μέσω τηλεδιάσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς, τους επαγγελματίες και τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν ασκήσει έντονη κριτική στα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για τη στήριξη της οικονομίας.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η αγορά στη Θεσσαλονίκη «τρέμει» και η κυβέρνηση δεν την έχει στηρίξει όσο έχει ανάγκη, ακόμη και σήμερα. Μέτρα όπως το click away είναι κατώτερα των συνθηκών, δυστυχώς, όπως μάς μεταφέρουν ο εμπορικός Σύλλογος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ενώ το ένα τρίτο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βάλει λουκέτο. Πρέπει να δοθεί άμεσα μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιχορήγηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Πρέπει να ενισχυθεί ακόμη η αγοραστική δύναμη των πολιτών ώστε να στηρίξει την αγορά».

Ο Σ.Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί σήμερα, για άλλη μία φορά συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία και αναρωτήθηκε γιατί δε ζητήθηκε από τον κύριο Χαρδαλιά ειδικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη και τη συνάντηση με τους τοπικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Όπως δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη εκτός από ένα άμεσο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της αγοράς, που δεν μπορεί να είναι η αναστολή των υποχρεώσεων για το 2021 που θα είναι όλα μαζεμένα, χρειάζεται και ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Πρακτικά, πρέπει να κατατεθεί μία πρόταση δημοσίων επενδύσεων για έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Για αυτό το λόγο άλλωστε το κάνει η Ευρώπη. Και οι φορείς της πόλης πρέπει να επιμείνουν ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ανάκαμψης μετά την πανδημία γιατί αλλιώς η εικόνα θα είναι τραγική στην πόλη μας».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, επανέλαβε την πρόταση για διενέργεια σαρωτικών τεστ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εντοπιστεί και να απομονωθεί ο κορονοϊός, και υπογράμμισε ότι η συζήτηση για το εμβόλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί παρελκυστικά και για να δημιουργήσει εφησυχασμό στην κυβέρνηση. Τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδυνάμωση των Περιφερειακών δομών Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Υγείας για να γίνουν κέντρα εμβολιασμών αλλά αντίθετα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις «Πρέπει να μην υποτιμήσουμε το γεγονός ότι ο κορονοϊός θα είναι εδώ και το επόμενο διάστημα ειδικά επειδή κάποιοι δυστυχώς προσπαθούν να κάνουν προπαγάνδα με το εμβόλιο για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες».

Print Friendly, PDF & Email