«Είναι πλέον επαναστατικό να μιλάς για κράτος δικαίου, ισονομία, διαφάνεια, όλα αυτά που χαρακτήρισαν κάποτε την αστική δημοκρατία και είναι σήμερα ζητούμενα στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Της κυβέρνησης που προσπαθεί να υποβαθμίσει το δημοκρατικό έλλειμμα που έχει η ίδια δημιουργήσει και θέλει να μας πείσει ότι δεν είναι ουσιώδες. Σήμερα οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην ενέργεια φτωχοποιούν ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που φτάνει πλέον και στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» αλλά πλήττει βάναυσα και τις παραγωγικές δυνάμεις. Οι μικροί επιχειρηματίες πάνε για λουκέτο και μόνο λίγο μεγάλοι και ημέτεροι του Μαξίμου μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους, Β. Κεχαγιά και Ν.Σβέρκο.

Στάθηκε ειδικότερα στην επιλογή της κυβέρνησης να παράγονται υπερκέρδη εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας: «ΕΛΠΕ και Motor Oil, 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη σε 9 μήνες το 2022, δύο διυλιστήρια με ρεκόρ κερδοφορίας ενώ είναι άδεια τα ρεζερβουάρ. Και όμως η οικονομική επίπτωση μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι μόλις 1,5 δισ. ευρώ ενώ τα υπερκέρδη, τα άδικα, παράλογα κέρδη σε ένα εξάμηνο είναι 1,79 δισ. ευρώ».

Για τα υπερκέρδη στο ρεύμα και τη δήθεν φορολόγησή τους: «Η κυβέρνηση, ακόμη και μετά την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για φορολόγηση του 90% των υπερκερδών, αντί να επιστρέψει τα χρήματα στους καταναλωτές, πέρασε ακόμη και τροπολογία για να μειώσει το προς φορολόγηση ποσό για την ηλεκτροπαραγωγή από 2,2 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από σχετική Έκθεση που έχει εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα 415 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κλοπή και «δώρο» 1,8 δισ. ευρώ με χρήματα των καταναλωτών στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη και τα 927 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022, δηλαδή για 6 μήνες, η κυβέρνηση τα μετέτρεψε σε 415 εκατ. ευρώ για 9 μήνες. Πρόκειται για «Νόμπελ μαθηματικών» αφού τα μείωσε περαιτέρω με νομοθετική ρύθμιση που υποχρέωσε την ΡΑΕ να υποεκτιμήσει το ποσό που είχε υπολογίσει, αφαιρώντας εκπτώσεις και έξοδα στην προμήθεια που συνδέονται με την εμπορική πολιτική κάθε εταιρίας με τα κέρδη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιβαίνει σε βασικούς κανόνες αγοράς».

Σχολίασε επίσης τη μεταστροφή του ρόλου της ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΝΔ: «Η ΔΕΗ είναι και σήμερα πρωταθλήτρια υπερκερδών, τα οποία παράγονται ακόμη μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τα νέα υπερκέρδη είναι στην προμήθεια ρεύματος αυτή τη φορά. Το ράλι ακρίβειας στο ρεύμα ξεκίνησε με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 και συνεχίστηκε με την αισχροκέρδεια εν μέσω πανδημίας και lockdown. Η ΔΕΗ έφτασε να πουλάει ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από όσο αγόραζε τον Απρίλιο του 2020. Στη συνέχεια η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής τον Αύγουστο του 2021, ενώ συμμετέχει στο καρτέλ που έχει διαμορφωθεί μετά την χωρίς έλεγχο και ρύθμιση εκκίνηση λειτουργίας της νέας δομής της αγοράς, του Target Model, τον Νοέμβριο του 2020, με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε πως: «Ακόμη και με το 34% το δημόσιο έχει τη λεγόμενη στρατηγική μειοψηφία που της επιτρέπει και επιβάλλεται να ασκεί πολιτική στη ΔΕΗ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντί αυτού όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να παραδώσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες αλλά και να τη μετατρέψει σε μία οποιαδήποτε κερδοσκοπική εταιρεία ενέργειας».

Παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακραίας ακρίβειας στο ρεύμα και τόνισε ότι προφανώς και η εφαρμογή τους προϋποθέτει συγκρούσεις με συμφέροντα: «Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της, έλεγχος και παρέμβαση στην αγορά από την πολιτεία -όπως συμβαίνει τώρα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- για να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5%, φορολόγηση των υπερκερδών και επιστροφή τους στους καταναλωτές και τέλος στην παραγωγή τους. Απαιτείται τέλος αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του Target Model».

Αναφέρθηκε ακόμη στη λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του εισαγόμενου, ορυκτού και πανάκριβου φυσικού αερίου πίσω από τον τίτλο «απολιγνιτοποίηση» και θύμισε πως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2018 προέβλεπε ομαλή απεξάρτηση τόσο από το λιγνίτη αλλά και από το φυσικό αέριο. «Τελικός στόχος της «απολιγνιτοποίησης ήταν η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών, η ιδιωτικοποίηση και της ηλεκτροπαραγωγής δηλαδή. Η ενεργειακή κρίση, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να παραδεχτεί το λάθος της βίαιης «απολιγνιτοποίησης» και να δεσμευτεί για σημαντική αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Όμως, με δική του εντολή, η ΔΕΗ είχε απαξιώσει τα λιγνιτωρυχεία και δεν έχει πλέον εξειδικευμένο προσωπικό. Για αυτό ακόμη και σήμερα η λιγνιτική παραγωγή παραμένει σε χαμηλά ποσοστά».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ως παράδειγμα της επιβάρυνσης των καταναλωτών ρεύματος: «Οι ΔΕΥΑ τον Σεπτέμβριο, μετά τη δήθεν κατάργηση της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής και την ενσωμάτωσή της ουσιαστικά στα τιμολόγια, πληρώνουν εξαπλάσια τιμολόγια στο ρεύμα σε σχέση με 18 μήνες πριν. Η μοναδική απάντηση δε της κυβέρνησης στις ΔΕΥΑ είναι να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές. Κάτι που είναι απαράδεκτο».

Στάθηκε τέλος στην εν κρυπτώ «μεταρρύθμιση» δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που κυοφορείται με νομοσχέδιο που συζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής προαναγγέλλει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της Παιδείας, της ενέργειας και των πάντων τελικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα. Οι πολίτες να είναι μόνοι παντού. Διάλεξε μόνος-η σου πάροχο ρεύματος, πλήρωσε για να έχεις υγεία και παιδεία. Αυτό είναι το πραγματικό πολιτικό και οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να αποδυναμώνεται η πολιτεία, να μένει ο πολίτης μόνος του, για να χρειάζεται μετά το κράτος-κομματάρχη-πατερούλη και να ζητάει ρουσφέτι από τους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας».

Print Friendly, PDF & Email