Στην (τηλε)συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, με θέμα την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς, παρέστη ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, μαζί με όλους τους συναδέλφους του βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δήμου Καλαμαριάς.

Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο Σ. Φάμελλος επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να μην ενημερώσουν το Δήμο και την κοινωνία της Καλαμαριάς, κατά τη διάρκεια σύνταξης της Στρατηγικής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), να μη γίνει καμία διαβούλευση και ωρίμανση, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν για τις τελικές επιλογές για τον τόπο τους εκ των υστέρων και μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού.

Επέκρινε επίσης την πολιτική επιλογή και εντολή που δόθηκε  για τη σύνταξη της ΣΜΠΕ, από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε η Καλαμαριά να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικός πόρος,  με τη στενή έννοια της παραγωγής και εκμετάλλευσης οικονομικού κέρδους. «Στόχος της μελέτης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ανάκτηση όσο δυνατόν μεγαλύτερου κέρδους και μάλιστα προς όφελος ενός εργολάβου με τη μεγιστοποίηση της δόμησης, με κατοικίες και ψηλά κτίρια μπροστά στο πρανές της Αρετσούς, επιλογή που δεν περιγράφεται πλέον με τον όρο «εκμετάλλευση» αλλά οδηγεί στον όρο «λεηλασία» των φυσικών πόρων και της θέσης της Αρετσούς».

Αναρωτήθηκε μάλιστα «πώς εξηγείται την περίοδο που η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δηλώνουν περήφανοι και ήρεμοι για τη δημοσιονομική επάρκεια και τους βέλτιστους όρους δανεισμού της χώρας, την ίδια ώρα να προχωρούν την αξιοποίηση της μαρίνας στην Καλαμαριά με αυστηρούς όρους real estate και μεγιστοποίησης της οικονομικής απόδοσης, μακριά από τη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης, λες και η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη χρεωκοπία. Γιατί στη ΣΜΠΕ που τελικά κατατέθηκε, το μόνο κριτήριο είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, ΤΑΙΠΕΔ και παραχωρησιούχου, αμφισβητώντας τα βασικά κριτήρια του σχεδιασμού που είναι παγκοσμίως οι αρχές βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι, το βασικό κριτήριο του σχεδιασμού είναι πλέον τα έσοδα Δημοσίου και Εργολάβου χωρίς να τους ενδιαφέρει ούτε η πρόσβαση των πολιτών της Καλαμαριάς στο παράκτιο μέτωπο, ούτε η εργασία και η επιχειρηματικότητα της Καλαμαριάς, ούτε το περιβάλλον και η ιστορική μνήμη, ούτε τα κυκλοφοριακά της περιοχής, ούτε οι ερασιτέχνες ψαράδες, ούτε καν η δυνατότητα των κατοίκων και των επισκεπτών να βλέπουν τη θάλασσα.

Είναι ξεκάθαρο πως η ΣΜΠΕ δε σχεδιάστηκε για την αξιοποίηση της μαρίνας της Αρετσούς. Ούτε φυσικά για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, αν λάβουμε υπόψη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Μάιο του 2020 προχώρησε μέχρι και στην κατάργηση του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου. Επίσης, είναι πρωτοφανές ότι, η ΣΜΠΕ επιστρέφει στη ξεπερασμένη από δεκαετίες λογική της αντιπαροχής για το χώρο της μαρίνας Αρετσούς, με αποδέκτη έναν μόνο ιδιώτη ανάδοχο, ο οποίος θα τα πάρει όλα. Μια επιλογή επιστημονικά και πολιτικά λανθασμένη και παρωχημένη που απομακρύνεται από τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, καταδεικνύοντας το ψευδεπίγραφο του “πράσινου” και “κλιματικού” προσανατολισμού που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση».

Προχωρώντας στις επιπτώσεις του σχεδιασμού αυτού για τη Καλαμαριά, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε πως «οι αρνητικές επιπτώσεις αυτού του σχεδίου της κυβέρνησης θα αφορούν όλους, με επιβάρυνση της κυκλοφορίας, των χρήσεων γης, της ποιότητα ζωής, των προστατευόμενων φυσικών πόρων και των δασικών αλσυλλίων στο πρανές, τους χώρους ιστορικής μνήμης, τους ερασιτέχνες ψαράδες αλλά και τους τοπικούς επαγγελματίες και την τοπική αγορά της Καλαμαριάς. Όλα τα ανωτέρω επιβάλλουν την απόσυρση της ΣΜΠΕ ως απαράδεκτης διότι δεν αφορά στην αξιοποίηση της μαρίνας αλλά σε ένα οικοδομικό σχέδιο»

«Μοναδικός στόχος όλων μας (σε αυτή τη συνεδρίαση) είναι να επιστραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ στην τοπική κοινωνία μία άλλη μελέτη που να εξασφαλίζει τη βιώσιμη και λειτουργία μιας σύγχρονης τουριστικής μαρίνας, που τη χρειάζεται και γενικότερα η Θεσσαλονίκη και θα εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξης τουριστικών λιμένων, που υλοποιείται στη χώρα μας».

Σημείωσε πως σε μελέτες του Δήμου «από το 2004 είχε υπολογιστεί ότι η φέρουσα ικανότητα της περιοχής εξαντλείται στη φιλοξενία χρήσεων διοίκησης, αναψυχής, αθλητισμού, και δεν επιτρέπει κατοικίες και ξενοδοχείο, κάτι που δεν έχει αναιρεθεί επιστημονικά μέχρι τώρα. Άρα αυτό που επιβάλλεται προκειμένου να αξιοποιηθεί η μαρίνα με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η σύνταξη ενός business plan που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της μαρίνας και μόνο της μαρίνας, ώστε να συμβάλλει στη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τοπικά και της Θεσσαλονίκης γενικότερα, στην αναβάθμιση του Θερμαϊκού Κόλπου και να αποδίδει θέσεις εργασίας και επαγγελματικής δραστηριότητας στην Καλαμαριά».

Συνοψίζοντας, ο κ. Φάμελλος επισήμανε πως «όπως διαπιστώθηκε και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, υπάρχει κοινός τόπος απόψεων για την αναγκαιότητα αξιοποίησης της μαρίνας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης,  προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, που σαφώς δεν εξυπηρετείται από τη ΣΜΠΕ που εκδόθηκε και επιβάλει την καθολική κινητοποίηση όλων για την αλλαγή της.

Πρότεινε λοιπόν α) την επιστροφή της ΣΜΠΕ ως απαράδεκτη διότι δεν αφορά τη μαρίνα Καλαμαριάς και την αξιοποίησή της, β) τη στήριξη τοπικού δημοψηφίσματος για να αποτυπωθεί η καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στο μοντέλο ΤΑΙΠΕΔ, και γ) την παράσταση (με υγειονομικά ασφαλή τρόπο) όλων των Βουλευτών ανεξαρτήτου πολιτικού χώρου, του Δημάρχου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στον κ. Σταϊκούρα προκειμένου να διεκδικήσουν ένα άλλο  σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας. Κάλεσε δε και τον Περιφερειάρχη, Α. Τζιτζικώστα, να διευκρινίσει ποια είναι η θέση του υπέρ ή κατά της ΣΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ, να αναθεωρήσει την απόφαση της Περιφέρειας για έγκριση της ΣΜΠΕ και να συμπορευτεί σε αυτήν την προσπάθεια, διευκρινίζοντας τη θέση του, γιατί είναι πλέον δεδομένη σε τοπικό επίπεδο η καθολική αντίθεση με τη μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ.

Print Friendly, PDF & Email