«Σήμερα συζητάμε για ένα «κομφετί» ρουσφετιών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται καν για «παζλ» γιατί δεν κουμπώνουν τα άρθρα, αλλά, «κομφετί» καθώς τα άρθρα είναι ατάκτως ερριμμένα. Η ΝΔ αποκρύπτει ακόμη ότι πολλά άρθρα δεν είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Πού όμως στοχεύει η ΝΔ με το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Στόχος τους είναι να αποδομήσουν το θεσμό των αναπτυξιακών εταιρειών και να σαρώσουν την ιδιωτική αγορά μελετών και κατασκευών. Η κυβέρνηση, σήμερα, μετατρέπει τις αναπτυξιακές εταιρείες σε μαγαζιά μελετών, μαγαζιά έργων, εις βάρος και του ιδιωτικού τομέα, για να δουλέψουν ως παραμάγαζα της θεσμικής και οργανωμένης τεχνικής αγοράς. Ένα «σουπερμάρκετ» που θα τροφοδοτεί τα δεξιά ρουσφέτια. Οι δεξιοί μελετητές θα παίρνουν υπεργολαβίες από τις αναπτυξιακές, οι δεξιοί κατασκευαστές τα έργα και οι προσλήψεις θα γίνονται με ρουσφέτι και για δικούς σας εργαζόμενους», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του Υπουργείου εσωτερικών, με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ».

Η αναπτυξιακή εταιρεία δεν είναι ένα μαγαζάκι, δεν είναι σουπερμάρκετ μελετών και έργων, δεν μπορεί να είναι αναθέτουσα υπηρεσία, υπογράμμισε στη συνέχεια. Η αναπτυξιακή εταιρεία είναι ο φορέας όπου η αυτοδιοίκηση, οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, θα σχεδιάσουν την ανάπτυξη, θα διεκδικήσουν την καινοτομία, για να δουλέψει ο ιδιωτικός τομέας. Και τι έρχονται τώρα και κάνουν; Οι αναπτυξιακές εταιρείες να γίνουν μαγαζιά μελετών, μαγαζιά έργων και άρα, εις βάρος και του ιδιωτικού τομέα, για να δουλέψουν τα παραμάγαζα.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος των Δημοσίων Συμβάσεων (4412/2016) επέτρεπε την υλοποίηση προγραμματικών συμβάσεων των αναπτυξιακών εταιρειών με τους οικείους ΟΤΑ. Σημείωσε ότι η ΝΔ δεν στηρίζει αυτή τη θεσμική ευρωπαϊκή διαδικασία αλλά, αντιθέτως, φτιάχνει ένα παραμάγαζο, όπου κανείς δεν θα μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό για τη μη συμμόρφωση αναδόχου, επιτρέποντας σε ημέτερους να παίρνουν έργα, χωρίς να λερώνουν το μητρώο τους αν τα παρατήσουν και δεν τα ολοκληρώσουν. Επισήμανε επιπλέον, ότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος για το εάν το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο θα ολοκληρώνεται, θίγοντας δηλαδή το δημόσιο συμφέρον.

«Τη στόχευσή σας για τις αναπτυξιακές τη μαθαίνουμε. Κυκλοφορεί μάλιστα ότι ευνοείτε και φωτογραφίζετε συγκεκριμένες αναπτυξιακές που έχουν ζημία στους ισολογισμούς τους. Πάτε λοιπόν να καλύψετε τη ζημία των εταιρειών με δημόσιο χρήμα, από δημόσια έργα. Αν δεν έχετε τίποτα στημένο από πίσω, σας προτείνουμε να θέσετε ως όρο, οι ισολογισμοί των αναπτυξιακών να είναι κερδοφόροι. Υπάρχουν, δυστυχώς, και πάρα πολλά άλλα που προσπαθείτε να κάνετε σε αυτό το νομοσχέδιο, όπως το να νομοθετήσετε από την πίσω πόρτα την νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και εξοπλισμού ανακύκλωσης, με φωτογραφικό τρόπο, για ένα σύστημα ανακύκλωσης, την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, και όχι για όλα τα συστήματα, μηχανήματα που δεν είναι προσδιορισμένα και ορισμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και είναι δεδομένο ότι θα ξανάρθετε στη Βουλή γιατί αυτή η διαδικασία είναι ημιτελής», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο Σ. Φάμελλος.

Διαβάστε την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email