«Λόγω των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και αδύναμη στον ενεργειακό τομέα, πρακτικά χωρίς όπλα, απέναντι σε μια κρίση που ήδη από χθες κλιμακώνεται ραγδαία. Εδώ και 8 μήνες η αγορά και τα νοικοκυριά γονατίζουν από την ακρίβεια και τις συνέπειες των επιλογών Μητσοτάκη. Όμως και η Ευρώπη αποδείχθηκε ανέτοιμη και ανεπαρκής, απούσα από ένα πρόβλημα που εξελισσόταν στη γειτονιά μας, τόσο όσον αφορά στη διπλωματική της παρέμβαση και όσον αφορά στην ενεργειακή της πολιτική», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την κύρωση διεθνών συμφωνιών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο Σ. Φάμελλος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μετά από 2,5 χρόνια Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι ενεργειακά ανασφαλής και παρουσίασε τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες έχουν αδυνατίσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας όσο και την πορεία της προς την κλιματική ουδετερότητα:

  1. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την επικοινωνιακή, χωρίς σχέδιο και βίαιη απολιγνιτοποίηση επέλεξε να δεσμεύσει την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, σε ιδιωτικές μονάδες από φυσικό αέριο, επίσης ορυκτό καύσιμο. Καθώς η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή είναι άνω του 50% και τουλάχιστον το 50% των εισαγωγών προέρχεται από τη Ρωσία, δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια εφοδιασμού. Η πρόσδεση στο φυσικό αέριο οδήγησε και οδηγεί σε έκρηξη τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που μετακυλίεται σε όλους τους καταναλωτές. Η αύξηση τιμών ρεύματος εδώ και 8 μήνες είναι ακραία και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης.
  2. Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι ολιγοπωλιακή, με αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών, κάτι που καταγγέλλουν εδώ και καιρό και παραγωγικοί φορείς της χώρας. Στις διαρκείς επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στις προτάσεις για αυστηρή εποπτεία, έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ενεργοποίηση εργαλείων, όπως τα διμερή συμβόλαια και η προθεσμιακή αγορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδρανεί, αντιτείνει ότι «η αγορά θα λύσει τα προβλήματα» και βάζει πλάτη στα καρτέλ με συμμετοχή της ΔΕΗ.
  3. Η διείσδυση και ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τα εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας καθυστερούν, επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης. Η ΝΔ επέλεξε να παγώσει εργαλεία για την ορθή χωροθέτηση ΑΠΕ(Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura 2000), ναρκοθέτησε τις ενεργειακές κοινότητες, και προκάλεσε υπερθέρμανση στην αγορά των ΑΠΕ και τοπικές συγκρούσεις με την -τάχατες- απλοποίηση Χατζηδάκη της αδειοδοτικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων παρέμεινε παγωμένο για δυόμιση χρόνια, όλο το 2021 δεν έγινε προκήρυξη Εξοικονομώ για κατοικίες (η προκήρυξη ξεκίνησε το Δεκέμβριο 2021 και πήρε παράταση), ενώ και οι πληρωμές του Εξοικονομώ-Αυτονομώ (2020) έχουν παγώσει.
  4. Στην πιο κρίσιμη στιγμή, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει τα ενεργειακά δίκτυα και τους ενεργειακούς φορείς. Το Δημόσιο έχασε την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, όλο το δίκτυο αερίου παραχωρήθηκε σε μια εταιρεία που έχει μέτοχο το ιταλικό Δημόσιο, αλλά όχι πλέον το ελληνικό, το 49% του δικτύου διανομής πουλήθηκε, η κυβέρνηση παραχώρησε την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Η χώρα δεν έχει ενεργειακά εργαλεία για να μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε το δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και στη ΔΕΗ και κράτησε τις τιμές ρεύματος σταθερές για 4μιση χρόνια.»

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σήμερα, με επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ, έχουν απαξιωθεί από το 2020 και οι λιγνιτικές μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία που θα ήταν μια δικλείδα ασφαλείας».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν εδώ και δυόμιση χρόνια. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα κοινωνικά εργαλεία για να μην υπάρχει αποκλεισμός από το αγαθό της ενέργειας πολιτών και επιχειρήσεων. Πρέπει να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά και να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια, που αναπτύσσεται ακόμα και σήμερα με ουρανοκατέβατα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ των ενεργειακών εταιρειών. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια με εγχώρια καύσιμα αλλά και με ΑΠΕ και ισχυρή εξοικονόμηση που θα μας δώσουν πολύ πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια για όλους», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email