«Το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία προσπάθεια του κ. Καραμανλή να αφαιρέσει τον Δημόσιο χαρακτήρα από τα Δημόσια Έργα. Όπως η κυβέρνηση βάζει πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας, μέσα σε μια ολιγοπωλιακή αγορά με στρεβλώσεις, έτσι και στα έργα υποδομών θέλει να παραχωρήσει τα μη δημόσια πλέον έργα σε ένα καρτέλ μεγάλων εργολάβων, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Τόνισε ότι τα πρότυπα αυτά έργα, δεν θα προκύπτουν από ένα σχεδιασμό βάσει των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά θα επιλέγονται επειδή θα καλύπτουν τις ανάγκες του εργολάβου. Κυρίως χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς χωροταξικό σχέδιο, χωρίς δημοκρατικό προγραμματισμό, καταργείται ο σχεδιασμός  της υλοποίησης των Δημοσίων έργων.

«Δηλαδή οι μεγάλοι εργολάβοι θα προτείνουν τα έργα που αυτοί θέλουν για τη βέλτιστη κερδοφορία τους και θα πληρώνουν με δικό τους έλεγχο τις μελέτες, την επίβλεψη, τις επιμετρήσεις και θα νέμονται και τη διαχείριση του έργου. “Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει” δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, αντί να δίνει κίνητρα στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση για ουσιαστική διαβούλευση, με συμμετοχή, διεπιστημονικότητα, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κρίση, και βιώσιμη ανάπτυξη, εκχωρεί την πρωτοβουλία σχεδιασμού της χώρας στους ιδιώτες.

«Ακόμα και τα έργα ασφάλειας, τα αντιπλημμυρικά, τα έργα αντισεισμικής προστασίας, τα έργα ανθεκτικότητας όπως και η Πολιτική Προστασία, θα εξαρτώνται και θα προτεραιοποιούνται  ανάλογα με το αν ικανοποιούν την όρεξη, δηλαδή την κερδοφορία, λίγων επιχειρηματικών ομίλων».

«Χωροταξικές και πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις θα εξαρτώνται από έναν μεγάλο όμιλο. Ενεργειακά δίκτυα δεν θα κατασκευάζονται με βάση το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας ή τις ανάγκες των ακριτικών περιοχών, αλλά με βάση τα κέρδη του εργολάβου. Δρόμοι, λιμάνια, γέφυρες, όλα αυτά δεν θα αποφασίζονται με βάση τη χρησιμότητα για την κοινωνία, ούτε με πολιτικό σχέδιο, αλλά με δείκτες κερδοφορίας.»

Στάθηκε ακόμη σε τοποθετήσεις φορέων: «Η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων λέει ότι αυτό το σχέδιο νόμου μάς οδηγεί σε έργα που ικανοποιούν τον ανάδοχο και όχι το δημόσιο συμφέρον και την πολιτεία. Οι μικροί και μεσαίοι εργολάβοι λένε ότι «το νομοθέτημα θεσμοθετεί την παράκαμψη και είναι πονηρούτσικο».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο οδοστρωτήρα, εφόσον αποδομεί τις δημόσιες λειτουργίες και αδυνατίζει την Ελλάδα, ώστε το κράτος να είναι αδύναμο και να επιτρέπει το πλιάτσικο των λίγων κολλητών του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη.

Ο Σ.Φάμελλος ανέδειξε ακόμη την εργαλειοποίηση της πανδημίας για απευθείας αναθέσεις. «Δεν ντραπήκατε να χρησιμοποιήσετε την πανδημία ως δικαιολογία για να αναθέσετε απευθείας 7 δισ. ευρώ, λεφτά των Ελλήνων πολιτών, για να κάνετε χατίρια στους κολλητούς σας. Κάπως έτσι νομίζω έγινε και με ένα επιπλάδικο στις Σέρρες που πήρε μία σύμβαση παροχής υγειονομικού υλικού».

Επισήμανε επίσης τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την κυβέρνηση ΝΔ λέγοντας: «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θέλει μια Ελλάδα  αδύναμη, αδύναμους πολίτες και επιχειρηματίες και κατηγορούμενους για ατομική ευθύνη ώστε, να έχει το πεδίο  ελεύθερο για τα παιχνίδια με τους μεγάλους ομίλους. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει ένα κράτος ισχυρό, ανθρώπινο, με Πολιτική Προστασία, με σεβασμό στη βιώσιμη ανάπτυξη, με ισχυρές υπηρεσίες, με ανταγωνιστικό και όχι παρασιτικό ιδιωτικό τομέα, όπως εσείς εκπαιδεύετε τους κολλητούς σας να απομυζούν τους δημόσιους πόρους»

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στην απαράδεκτη διαδικασία νομοθέτησης με τροπολογίες της τελευταίας ώρας: «Κατατέθηκαν τροπολογίες που καθορίζουν όρους δόμησης με νόμο, κατά παράβαση του πολεοδομικού σχεδιασμού, απευθείας αναθέσεις, αναδρομική επιβολή εγγυητικής επιστολής ακόμα και σε μικρά έργα ΑΠΕ που πλήττουν και τα μικρά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»

«Είναι μια απαράδεκτη διαδικασία νομοθέτησης η οποία απεικονίζει αυτό που έλεγε ο Πρωθυπουργός σας ότι δεν θα είστε. Είστε μια κυβέρνηση τουρλού που είναι επικίνδυνη όμως για τη χώρα μας».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email