«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε την πολιτική επάρκεια, τη γνώση αλλά και το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει στην επίλυση του σχεδιασμού υδατικών πόρων στη Θεσσαλία που βασίστηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και φυσικά στα επιστημονικά δεδομένα της υδατικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Δεν κοροϊδέψαμε ποτέ και ήμασταν ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις μας και είμαστε περήφανοι για αυτό. Άλλοι κοροϊδεύουν σήμερα τους Θεσσαλούς. Δεν κρυβόμασταν, αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση που κάλυψε τις υποχρεώσεις της χώρας, που καθυστέρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτές που έχουν την ευθύνη γιατί το 2015 είχαν μπλοκάρει λόγω αιρεσιμότητας όλες οι χρηματοδοτήσεις των υδατικών έργων για την περίοδο 2014-2020. Ούτε σχεδιασμό είχε η ΝΔ το 2015 ούτε διαθεσιμότητα πόρων είχε το 2015, ούτε στα νερά, ούτε στα λύματα, ούτε στα απορρίμματα. Αυτή ήταν η κατάσταση στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα”, σχολίασε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, με θέμα την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων: Το Υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας», η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη συζήτηση του Προϋπολογισμού και με περιορισμένη χρονική διάρκεια, παρά την πληθώρα των προσκεκλημένων ομιλητών αλλά και τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα πλέον του ζητήματος.

Όπως ανέφερε ο Σ. Φάμελλος, πρόκειται για μία καθαρά υποκριτική και προεκλογική κίνηση: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και τριάμισι χρόνια, και ξεκινά στη Βουλή μια συζήτηση για να φανεί στους πολίτες της Θεσσαλίας ότι κάτι γίνεται, και μάλιστα χωρίς η συνεδρίαση να ξεκινά με κυβερνητική πρόταση/εισήγηση για το θέμα των υδατικών πόρων και χωρίς την παρουσία Υπουργών», επεσήμανε, τονίζοντας ότι το ίδιο συνέβη και σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν τίθεται το ζήτημα των προθέσεων της κυβέρνησης για τη διαχείριση υδάτων της Θεσσαλίας και τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Γεραπετρίτη τον Ιανουάριο του 2020 με Υπουργούς, Βουλευτές, τους Παραγωγικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.  Παρότι ο ΓΓ Περιβάλλοντος κ. Αραβώσης είχε δεσμευτεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ανατεθεί η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής τίποτα δεν έχει προχωρήσει και η κυβέρνηση έχει ήδη παραβιάσει ακόμα και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας.

Στη συνέχεια, ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στις σημαντικότατες ελλείψεις στον σχεδιασμό οι οποίες επιτείνουν το πρόβλημα ασυνεννοησίας, αδιαφάνειας και αδράνειας που επικρατεί, αφού η κυβέρνηση αρκείται στο να «χαϊδεύει» και ουσιαστικά να κοροϊδεύει τους τοπικούς φορείς και απλώς να παρατείνει το πρόβλημα, τονίζοντας ότι: “Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο ότι κρύβεται η κυβέρνηση. Θέλω να σας πω τυπικά και θεσμικά ότι σήμερα στη Θεσσαλία δεν υπάρχει αναθεώρηση του Σχεδιασμού Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2021. Δεν υπάρχει αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) που έπρεπε επίσης να είχε αναθεωρηθεί το Δεκέμβριο του 2021. Πράγματι υπάρχουν ερωτήματα ασφάλειας σε σχέση με τα ημιτελή έργα στη Συκιά, και δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση εδώ και 4 χρόνια τι κάνει για αυτά. Και πράγματι βρίσκεται προ των πυλών, μετά από 5 χρόνια (!) η έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) της Περιφέρειας. Πρόκειται για σοβαρές ελλείψεις σχεδίων στη Θεσσαλία που δεν έχουν καταρτιστεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ευθύνες και της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας”.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι η αγωνία των φορέων απέναντι σε ένα πρόβλημα που οξύνεται και για το οποίο δεν δίνονται απαντήσεις ενώ αντίθετα καλλιεργούνται προσδοκίες ενόψει εκλογών, είναι απόλυτα δικαιολογημένη και σεβαστή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σέβεται την άποψη των φορέων, έστω και αν υπάρχει διαφωνία σε τεχνικά ζητήματα και στις προτεινόμενες λύσεις. Όμως είμαστε σαφείς: εμείς φέραμε σχεδιασμό το 2016-2017, ήρθαμε στη Θεσσαλία, κάναμε διαβούλευση όταν έπρεπε προφανώς, και πήραμε πολιτικές αποφάσεις. Και οι επιλογές μας που δεν περιέχουν εκτροπή του Αχελώου διασφάλιζαν για την ελληνική πολιτεία τη συνέπεια με τις θεσμικές αποφάσεις των οργάνων. Γιατί με απόφαση των θεσμών εδώ και χρόνια δεν υπάρχει έργο εκτροπής ή μερικής εκτροπής του Αχελώου. Αλλά τα στελέχη της ΝΔ συνεχίζουν να κοροϊδεύουν και οι Επιτροπές της Βουλής συνεδριάζουν πλέον χωρίς να υπάρχει εισήγηση. Άλλο είναι η διαφορά απόψεων και άλλο η υποκρισία στην πολιτική. Το έχω πει επανειλημμένως, ότι όποιος δεν θέλει να κάνει κάτι για τη Θεσσαλία κοροϊδεύει για την εκτροπή του Αχελώου. Και αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους ανθρώπους που αγωνιούν στον κάμπο”, επεσήμανε.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η εκτροπή του Αχελώου είναι η βολική δικαιολογία για να μη γίνονται ή για να καθυστερούν υδατικά έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλία.  Επεσήμανε επίσης ότι από τα δεκαπέντε (15) μεγάλα έργα που προέβλεπε το ισχύον ΣΔΛΑΠ (2017) και είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστα έχουν προχωρήσει  τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ ούτε για την ασφάλεια των ημιτελών έργων έχει επιληφθεί επαρκώς και εγκαίρως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αναφερόμενος στο σχεδιασμό (ΣΔΛΑΠ) του 2017 ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΠΕΔ Θεσσαλίας και η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών είχαν υποβάλει αίτηση ακύρωσης η οποία απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας τη σχετική απόφαση του 2020 στην Επιτροπή. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας τοποθετήθηκε για όλους τους προβαλλόμενους λόγους ακύρωσης. Η διαβούλευση των Σχεδίων έγινε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, η αναθεώρηση εγκρίθηκε ορθώς από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια, το σχέδιο της αναθεώρησης εξυπηρετεί το στρατηγικό στόχο, τα έργα του ΣΔΛΑΠ είναι συμβατά με την Οδηγία 2000/60, υπάρχει επαρκής τεχνική και επιστημονική αξιολόγηση, τα έργα είναι επαρκώς κοστολογημένα και έχουν συγκριθεί με άλλες λύσεις, δεν υπάρχουν μείζονες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που να αναιρούν την περιβαλλοντική ισορροπία των έργων που προτείνει το ΣΔΛΑΠ του 2017. Αυτή είναι μια θεσμική απάντηση και οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Ο σχεδιασμός του 2017 είναι ισχυρός και αυτό επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», τόνισε.

«Και αν θέλετε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να δούμε αποτελεσματικά και τα θέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον ρου του Αχελώου, υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης των υδρολογικών στοιχείων, όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά συνολικά για τον Αχελώο, όπου χρειάζεται νέα υδρολογική μελέτη λαμβάνοντας υπόψη και νέα έργα που προβλέπονται ήδη, όπως η Μεοσχώρα, αλλά και κλιματικές προβολές. Χρειάζεται επίσης και πληροφορία για το φυσικό κεφάλαιο της περιοχής, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), παρόλο που είχαν ανατεθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2019», επεσήμανε, τονίζοντας ότι η επικαιροποίηση δεδομένων θα δώσει και νέα επιστημονική βάση για το σχεδιασμό. Και φυσικά χρειάζονται παρεμβάσεις και έργα προστασίας και ασφάλειας στη σήραγγα εκτροπής για την προστασία των πολιτών και της κατάντη περιοχής.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι το ζήτημα πλέον θα επιλυθεί κατά την επόμενη κυβερνητική περίοδο και την επόμενη κυβέρνηση: «Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, το Σεπτέμβριο του 2021, στη ΔΕΘ έβαλε τίτλους τέλους στη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, και είπε ότι υπάρχουν νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο σχεδιασμός των νέων έργων και η υλοποίησή τους θα γίνει από άλλη κυβέρνηση, τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα επιλυθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Οι αποφάσεις θα προχωρήσουν στην επόμενη κυβέρνηση αλλά τότε θα είμαστε όλοι εδώ και θα πρέπει κάποιοι να απολογηθούνε, γιατί τέσσερα χρόνια δεν έκαναν τίποτα! Ούτε καν για τη δική τους υποκριτική άποψη!», υπογράμμισε.

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email