«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και όχι θυσία, όπως ακούστηκε στην αίθουσα, δημιουργεί σε όλο τον πολιτικό κόσμο, στη Βουλή και στους βουλευτές ευθύνες και φυσικά πάνω από όλα στην κυβέρνηση. Ευθύνες από τις οποίες δεν πρέπει και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μία συγγνώμη που την κατανέμει σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ασφάλεια, ας αναλάβει τουλάχιστον την ευθύνη της συγγνώμης. Πρέπει να συνομολογήσουμε ότι, εκτός από τα λόγια συμπαράστασης που μάς ενώνουν, πρέπει να μάς ενώνει και η βούληση να έχουμε μία ισχυρή πολιτεία. Αυτό γιατί τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια με την κυβέρνηση ΝΔ βλέπουμε να πραγματοποιείται διαρκώς η επιλογή της να αδυνατίζει την πολιτεία. Είναι αδιανόητο να επικαλείται κάποιος ανθρώπινα λάθη ενώ γνωρίζουμε ότι είναι διαθέσιμες τεχνολογίες που τα προλαμβάνουν και τα εκμηδενίζουν. Αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη», επισήμανε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) .

Εξέφρασε αρχικά την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην απαράδεκτη διαδικασία νομοθέτησης εκ μέρους του ΥΠΕΝ και εξέθεσε τους τρεις (3) βασικούς λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαφωνεί κάθετα τόσο με τη διαδικασία αλλά και με το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου:

-Η κυβέρνηση νομοθετεί στη σκιά ενός τραγικού δυστυχήματος

Βρισκόμαστε στη σκιά ενός τραγικού δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή δεκάδων, στην πλειονότητα νέων, ανθρώπων, το οποίο μάλιστα επικαλέστηκε ο κος Γεραπετρίτης σε μία προσπάθεια να ματαιώσει την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) στην Ελλάδα για να αποτιμήσει την κατάσταση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Είναι απαράδεκτο επίσης, για να «γλιτώσει» η κυβέρνηση τον έλεγχο, ο κος Γεραπετρίτης σε επιστολή του να αναφέρει ότι οι εθνικές εκλογές έχουν ανακοινωθεί και ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που δε γνωρίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και εδώ να μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο διακοσίων εξήντα τριών (263) άρθρων.

-Πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σε αντίθεση με συνταγματικές προβλέψεις

Πολλές διατάξεις είναι σε αντίθεση με αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, τουλάχιστον τρεις (3) που αφορούν το ζήτημα ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, όπως και η απαράδεκτη διάταξη για την Ακρινή όπου, επιχειρεί να παρακάμψει άλλη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Η διαδικασία νομοθέτησης που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση παραβιάζει δικό της νόμο.

Η διαδικασία νομοθέτησης παραβιάζει το ν. 4622/2019, το νόμο για το επιτελικό κράτος που ορίζει ρητά ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατίθενται σε δημόσια διαβούλευση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και σε έκτακτες περιστάσεις μία (1) εβδομάδα, με αιτιολόγηση. Εδώ έχουμε για το ένα από τα τρία νομοσχέδια που συμπυκνώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα των διακοσίων εξήντα τριών (263) άρθρων που συζητάμε σήμερα, μόνο  τέσσερις (4) μέρες διαβούλευσης που συμπεριέλαβαν Σαββατοκύριακο και Καθαρά Δευτέρα. Κάτι που έχουν στηλιτεύσει με ανακοίνωσή του έντεκα (11) περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε τέλος: «Μία κυβέρνηση σε αποδρομή δεν δικαιούται να νομοθετεί και μάλιστα ρυθμίσεις που θίγουν δημόσια αγαθά και την πρόσβαση σε αυτά όπως είναι το νερό. Το μόνο καλό για τη χώρα που μπορεί να κάνει η παρούσα κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές».

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email