Τεράστια προσπάθεια φαίνεται ότι καταβάλουν οι κύριοι Χατζηδάκης και Μητσοτάκης, όπως και η κυβέρνηση στο σύνολό της, για να πείσουν την κοινωνία ότι είναι «πράσινοι», ειδικά μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου- έγκλημα. Αυτή τη φορά το επικοινωνιακό σόου λαμβάνει χώρα στην Κρήτη και τη νήσο Χρυσή.

Ο γνωστός «σωτήρας», κύριος Χατζηδάκης, αποφάσισε να «σώσει» και τη νήσο Χρυσή χρησιμοποιώντας τη γνωστή συνταγή των fake news και κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση που θέλει πράγματι να ανακαλύψει τις ευθύνες για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη νήσο θα μπορούσε κάλλιστα να κοιτάξει είτε στον καθρέφτη είτε στους κοντινούς του συνεργάτες.

Ο κύριος Χατζηδάκης επικαλέστηκε τάχατες ένα πόρισμα του 2012 του Συνηγόρου του Πολίτη για το νησί. Φαίνεται όμως ότι δεν φρόντισε να διαβάσει ούτε το εν λόγω πόρισμα εφόσον δε γνωρίζει καν την πραγματική ημερομηνία κατάθεσης του πορίσματος, δηλαδή τον Ιούλιο 2017 (https://www.synigoros.gr/resources/porisma_xrisi_kpz_07_2017.pdf).

Το πόρισμα σημειώνει τα εξής: «Η Ανεξάρτητη Αρχή συνεχίζει τη διερεύνηση της εν θέματι αναφοράς, τονίζοντας ότι πρωτίστως είναι αναγκαία α) η άμεση έγκριση της επικαιροποιημένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τον καθορισμό χρήσεων γης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), β) η εφαρμογή της και γ) η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της περιοχής με συμμετοχή φορέων επιπλέον του Δήμου Ιεράπετρας».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεπής στην πολιτική προστασίας του φυσικού κεφαλαίου της χώρας μας φρόντισε ώστε :

α) να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 17,5 εκατ. ευρώ και να ξεκινήσει το έργο των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Χρυσής (έργο το οποίο βρίσκεται σε παύση εργασιών λόγω του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/20 της ΝΔ),

β) να δημιουργήσει, με το νόμο 4519/2018, τριάντα έξι (36) Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,  στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Φορέας Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης όπου εντάχθηκε και η νήσος Χρυσή, και

γ) να εξασφαλίσει, με τον ίδιο νόμο, χρηματοδότηση για τους Φορείς για πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κύριος Χατζηδάκης κάνει ακόμη λόγο για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – ως ερευνητικό έργο- και είχε ανατεθεί από τον Δήμο Ιεράπετρας, ξεχνώντας τρεις βασικές παραμέτρους: α) ότι από το 2011 με το νόμο 3937 η αρμοδιότητα ανάθεσης και έγκρισης ΕΠΜ ανήκει μόνο στο ΥΠΕΝ, β) ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί για την αξιοποίησή της στο πλαίσιο του έργου των ΕΠΜ όλης της χώρας που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2018, και γ) ότι ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα θεσμοθέτησης της συγκεκριμένης μελέτης θα σκόνταφτε στο Κεφάλαιο Δ του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη 4685/20.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε με περισσή περιφρόνηση για τα 8 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν αρχικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους ΦΔΠΠ, αλλά ξέχασε να μνημονεύσει τα υπόλοιπα 8 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους οκτώ (8) νέους φορείς, από το ΕΣΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο φορέας που περιλαμβάνει τη νήσο Χρυσή.

Απέκρυψε φυσικά την επιλογή του ιδίου να κρατήσει στο συρτάρι παγωμένη την εγκεκριμένη, από το Μάιο του 2019, χρηματοδότηση των 281.900 ευρώ για τους 8 νέους φορείς διαχείρισης από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρεμποδίζοντας έτσι και το Φορέα Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης να ασκήσει το έργο του και στη νήσο Χρυσή. Και φυσικά το νόμο του 4685/20 που καταργεί την τοπική συμμετοχή στη διοίκηση του φορέα αυτού, μεταφέροντας τη διοίκησή του στην Αθήνα!

Ο κύριος Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψή του στη Χρυσή, ανακοίνωσε την απομάκρυνση παράνομων κατασκευών, τη φύλαξη της Χρυσής με ανθρώπινο δυναμικό και τον καθαρισμό της νήσου από μπάζα και απορρίμματα. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε όμως στον Υπουργό ότι, με δική του ευθύνη, καθυστέρησε η εκταμίευση της διασφαλισμένης, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοδότησης, μέσω του Πράσινου Ταμείου, προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε όλη τη χώρα, καθώς και ότι με δική του ευθύνη δεν προχώρησε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις 400 θέσεις στους ΦΔΠΠ, με αποτέλεσμα οι νέοι φορείς να μην έχουν προσωπικό (αλήθεια με ποιον τρόπο θα προσλάβει φύλακες για το νησί;).

Αν ο κύριος Χατζηδάκης έχει πράγματι την πρόθεση να στηρίξει πολιτικές που είναι υπέρ του περιβάλλοντος, του συνιστούμε αρχικά να καταργήσει τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020, να ξεκινήσει στη συνέχεια να παρακολουθεί την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το ΥΠΕΝ (δασική, πολεοδομική, αποβλήτων, κατεδαφίσεις αυθαίρετων) από τις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, να μην υπογράφει νομοσχέδια άλλων Υπουργείων που βλάπτουν το περιβάλλον χωρίς να τα διαβάζει, όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο Τουρισμού που περιορίζει το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφαιρεί τη γνωμοδότηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών από την παραχώρηση αιγιαλού σε αυτές τις περιοχές, και να μελετήσει τέλος σοβαρά όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιπεριβαλλοντική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, γιατί με fake news και επικοινωνιακά σόου καταφέρνει μόνο να εκτίθεται.

Print Friendly, PDF & Email