Στα νέα μέτρα για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 96.5» Θεσσαλονίκης και στους δημοσιογράφους Λ.Κοκκινά και Α.Γαβρή.

«Ένα από τα λάθη που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία με πολιτικούς και όχι με επιστημονικούς όρους προκαλώντας μπέρδεμα και αναξιοπιστία στην κοινωνία. Προτείνει πάντα μέτρα με πολιτική πρωτοβουλία και πάντα έπονται οι επιστήμονες. Από τη μία ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει, σε κόντρα με την πραγματικότητα, ότι τα πάμε καλά, έχει μιλήσει για το τελευταίο μίλι της πανδημίας και έχει κηρύξει λήξασα την πανδημία πολλές φορές μέχρι τώρα, αλλά από την άλλη βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται τα μέτρα για την υποχρεωτικότητα και για την ιχνηλάτηση, καθώς και προαναγγέλλονται νέα μέτρα. Χρειάζεται σοβαρότητα από την κυβέρνηση, ψυχραιμία αλλά και πολύ μεγάλη προσοχή από την κοινωνία, από όλους μας, διότι, ενώ βρισκόμαστε σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη φάση με το μέσο όρο ανθρώπινων απωλειών λόγω της πανδημίας να είναι διπλάσιος από ό,τι είναι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση δίνει λάθος και αντικρουόμενα μηνύματα».

«Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τοποθετηθεί από την αρχή ήδη της πανδημίας ξεκάθαρα υπέρ της δημόσιας ιχνηλάτησης για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με ευθύνη της πολιτείας. Σχετικά με τις διαρροές για τα self ή rapid τεστ σαφώς αυτή η ιχνηλάτηση πρέπει να γίνει με ευθύνη και κόστος της πολιτείας και όχι εις βάρος και με κόστος των πολιτών. Πέρα από το ότι το μέτρο των τεστ για όλους απορρίπτει τη θεωρία της πανδημίας των εμβολιασμένων, είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να δημιουργούν ανισότητες και δεν πρέπει να λειτουργήσουν εις βάρος των επαγγελματιών και της εστίασης που περιμένουν αυτές τις μέρες να δουλέψουν. Αλλά το βασικό είναι να μιλήσει ξεκάθαρα η κυβέρνηση για την αρνητική κατάσταση που βρισκόμαστε και να αναλάβει την ευθύνη».

Στη συνέχεια στάθηκε στο απαράδεκτο και προσβλητικό για την κοινωνία γεγονός, ο Πρωθυπουργός της χώρας να δηλώνει στη Βουλή ότι δεν είναι σε γνώση του καμία μελέτη που αποδεικνύει ότι η αυξημένη θνητότητα σε νοσηλείες εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να ζητάει μάλιστα σχετική μελέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ, είχε, όπως αποδείχθηκε, γνώση για τη μελέτη των κυρίων Τσίοδρα-Λύτρα από τον Μάϊο που καταδεικνύει ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ αυξάνεται κατά 87% και ότι απαιτείται ενίσχυση του ΕΣΥ».

«Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», πρόσθεσε, «και οδήγησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, να ζητήσει εκλογές. Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι καταστροφικές και εγκληματικές για την Ελλάδα τόσο στο πεδίο της πανδημίας, όσο όμως και στην οικονομία και στη λειτουργία της κοινωνίας. Όμως ήταν ανήθικη η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη, να ζητάει χωρίς ντροπή από την αντιπολίτευση μελέτες για την αναγκαιότητα των ΜΕΘ, κάτι που όλοι γνωρίζουμε και ζητάει η πανδημία».

Τοποθετήθηκε στη συνέχεια για τις μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και για τις πρωτοφανείς υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. «Η κυβέρνηση κατ’ αρχήν αρνείται την ίδια την ακρίβεια. Ο Υπουργός Αναπτύξεως, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν βλέπει κάποια άλλη αύξηση εκτός από την ενέργεια ενώ, ειδικά για την ακρίβεια στο ρεύμα, η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις αποδεικνύοντας και ότι δεν έχει αντιληφθεί καν το μέγεθος του προβλήματος και τις πραγματικές του διαστάσεις. Το ότι δηλαδή πολλά νοικοκυριά θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωπα με ρευματοκοπές και το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις και οι αγρότες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Οι αυξήσεις αυτές μετακυλίονται φυσικά σε όλα τα προϊόντα από το νερό μέχρι το ψωμί.»

«Ο κος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 ανακοίνωσε κάποια επιπλέον μέτρα που είναι και πάλι ανεπαρκή, καθώς δεν είπε τίποτα για το τι θα συμβεί από τον Ιανουάριο και μετά που, όπως γνωρίζουμε, το κόστος ρεύματος θα τριπλασιαστεί αφού η ρήτρα αναπροσαρμογής που θα αποτυπώνεται στους λογαριασμούς του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα λαμβάνει υπόψη την χονδρεμπορική τιμή Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου που είναι ήδη στα ύψη, με αυξήσεις πάνω από 200%».

«Η κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει ακόμη και τώρα να ανέχεται φαινόμενα αισχροκέρδειας, χειραγώγηση τιμών και λειτουργία καρτέλ, με συμμετοχή και της ΔΕΗ, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος των καταναλωτών, κάτι που καταγγέλλει και η ενεργοβόρος βιομηχανία (ΕΒΙΚΕΝ)».

«Κανένας έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, απώλεια και παράδοση σχεδόν όλων των εργαλείων άσκησης πολιτικής από την πολιτεία αφού η κυβέρνηση έχει παραδώσει πλειοψηφικό μερίδιο της ΔΕΗ σε ιδιώτες, την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου στον ιδιώτη μέτοχο, το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε ιδιώτες, καθώς και το 100% του Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε εταιρεία στην οποία πλέον συμμετέχει το ιταλικό δημόσιο και όχι το ελληνικό».

«Και μπροστά σε αυτή την κρίση ακρίβειας η κυβέρνηση δεν αυξάνει ακόμη τον κατώτατο μισθό, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για διπλάσια σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης αύξησή του προεκλογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

«Δε μειώνει όμως και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που για παράδειγμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μείωνε το κόστος κατά 35%».

Ο Σ. Φάμελλος έκλεισε τέλος σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ: «Η μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του το ΚΙΝΑΛ είναι να αρχίσει να τοποθετείται για πολιτικά θέματα. Πρέπει να πάρει θέση για παράδειγμα για το εάν συμφωνεί με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τον κατώτατο μισθό, για την παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, για τα ζητήματα που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα την ελληνική κοινωνία, όπως και να τοποθετηθεί έναντι της προοπτικής μίας προοδευτικής διακυβέρνησης την επόμενη μέρα, δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι ο μοναδικός τρόπος η ελληνική κοινωνία να νιώσει ξανά ελπίδα και αισιοδοξία και να επιστρέψει το χαμόγελο που όλοι έχουμε ανάγκη».

Print Friendly, PDF & Email