«Η διάχυση των ευθυνών εκ μέρους της κυβέρνησης, με γενικόλογη συζήτηση περί διαχρονικών ευθυνών στον ελληνικό σιδηρόδρομο τα τελευταία είκοσι (20) και πλέον χρόνια, είναι τελικά μία προσπάθεια συγκάλυψης. Δεν πρέπει να περιορίσουμε, ούτε να καθυστερήσουμε την έρευνα, τις απαντήσεις και τις λύσεις για την τραγωδία στα Τέμπη με οποιοδήποτε τρόπο. Η διάχυση και η μη ουσιαστική ανάληψη ευθυνών γεννά ακόμη τον κίνδυνο να απαξιωθεί η πολιτική στα μάτια των πολιτών, το όλοι είναι ίδιοι, και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στους δημοσιογράφους, Σάκη Μόσχη και Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει καμία αντίρρηση με το να ανοίξει η δικαιοσύνη όλους τους φακέλους της τελευταίας δεκαπενταετίας (15), αλλά με την προϋπόθεση αυτή η διαδικασία να μην καθυστερήσει την έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Για το εάν φοβάται επιχείρηση συγκάλυψης, ο Σ.Φάμελλος θύμισε ότι ο κος Μητσοτάκης επέλεξε να πάρει θέση ως εμπειρογνώμονας την επόμενη μέρα του δυστυχήματος κάνοντας λόγο για ανθρώπινο λάθος. «Η στάση του κ. Μητσοτάκη αλλάζει ανάλογα με την πίεση που αισθάνεται από την κοινωνία, για αυτό και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη στη συνέχεια».

Τόνισε πως η κοινωνία ζητάει μία σαφή απάντηση για το πώς θα έχουμε ασφαλείς μεταφορές. «Ζητάει με δικαιοσύνη και αλήθεια να αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας. Ζητάει επίσης μία Ελλάδα που θα εξασφαλίζει ότι οι πολίτες θα είναι ασφαλείς, κάτι που προϋποθέτει μία ισχυρή πολιτεία και ισχυρές δημόσιες υποδομές. Πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που αποδυναμώνει το δημόσιο και την πολιτεία και βάζει ως προτεραιότητα το συμφέρον λίγων και εκλεκτών και όχι του κοινωνικού συνόλου».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία όπου ο κος Γεραπετρίτης μίλησε για αραίωση δρομολογίων έως να αποκατασταθεί η ασφάλεια και για ολοκλήρωση της τηλε-διοίκησης σε οκτώ με εννέα μήνες. «Αυτό πρακτικά αποδεικνύει ότι ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κος Καραμανλής, δεν τα έκανε παρότι θα μπορούσε. Ήταν ακόμη σε γνώση του τα όσα σχετικά με την ασφάλεια είχαν καταγγείλει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο και εκείνος επέλεξε να κατηγορεί εμάς στη Βουλή ότι είναι ντροπή να θέτουμε ζήτημα ασφάλειας, λίγες μέρες πριν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Έθεσε στη συνέχεια τα ερωτήματα: «Με ποιο δικαίωμα ο κος Καραμανλής αφαίρεσε την υποχρέωση του δημοσίου να ολοκληρώσει το σύστημα τηλε-διοίκησης τον Ιούλιο του 2022 που τροποποίησε τη σύμβαση με την Hellenic Train; Γιατί ακόμη αφαίρεσε από τη σύμβαση την υποχρέωση της ιδιωτικής εταιρείας να επενδύσει 650 εκατ. ευρώ; Είναι σαφές συνεπώς ότι τίθεται αφενός θέμα ανεπάρκειας αλλά και πολιτικής ευθύνης».

Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο ο τεχνικός σύμβουλος του ΟΣΕ, αυτός που είχε δηλαδή την ευθύνη για την ασφάλεια του δικτύου να αναλαμβάνει τώρα μεταβατικός Πρόεδρος του ΟΣΕ!

Για τη σύμβαση 717 για την τηλε-σήμανση, σημείωσε ότι έγινε από τον κ. Χρυσοχοΐδη επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014 και ότι πέρασε τρεις φορές από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου. «Είχε δηλαδή σοβαρά προβλήματα νομιμότητας που αποκαταστάθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σύμβαση υλοποιήθηκε κατά 68%. Δεν ολοκληρώθηκε όμως η υλοποίησή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά το ότι πλέον δεν υπήρχαν κωλύματα».

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην πολιτική και την ασφάλεια στην κοινωνία την επόμενη μέρα της τραγωδίας. «Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για το τι έφταιξε. Έφταιξε η αποδυνάμωση της πολιτείας. Χρειαζόμαστε συνεπώς μία πιο ισχυρή πολιτεία και ένα πιο ισχυρό δημόσιο για να έχουμε υγεία, ασφάλεια, παιδεία, μία ισχυρή οικονομία. Μία ισχυρή πολιτεία που θα εξασφαλίζει ότι κανείς δεν θα είναι μόνος του και ότι καμία και κανείς δε θα μείνει μόνος ή μόνη.

Αρνήθηκε τέλος να σχολιάσει πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα γιατί, όπως είπε, τώρα προτεραιότητα είναι πώς θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο δυστύχημα και όχι μία συζήτηση για κομματικά ποσοστά, καρέκλες και εκλογές: «Η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και η ανασφάλεια που υπάρχει στην κοινωνία φυσικά και δημιουργεί κοινωνικές αντιδράσεις. Πρέπει να αποδείξουμε στην κοινωνία ότι μάς ενδιαφέρει η ευημερία της και όχι οι καρέκλες μας ώστε να επανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη μπορούν να δώσουν το σύνθημα ότι όλοι μαζί, συλλογικά, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε το στόχο για μία καλύτερη Ελλάδα και ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα».

Print Friendly, PDF & Email