«Υπάρχει περιορισμός στην πλήρη και δημοκρατική λειτουργία της Βουλής που πρέπει να αρθεί άμεσα. Ενώ η αγορά, τα σχολεία και το τουρισμός έχουν ανοίξει και η πλειοψηφία των βουλευτών έχει εμβολιαστεί, είναι απαράδεκτο να υφίσταται ακόμη περιορισμός στη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής, καθώς και η «ονομαστική» ψήφος να είναι μόνο κατ’ όνομα ονομαστική αφού περνάει από το «φίλτρο» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κάθε κόμματος. Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος διατήρησης των εν λόγω περιορισμών γεννούνται ερωτήματα αν τελικά ήταν διαφορετική η στόχευση και η συμμετοχή στη Βουλή περιορίστηκε για να περνάει η κυβέρνηση πιο εύκολα τις πολιτικές της», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα Radio» και στον δημοσιογράφο, Γ. Πρετεντέρη.

Σημείωσε ότι οι συνθήκες λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι προφανώς ασφαλέστερες και πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενες από σχεδόν οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας που έχει αρχίσει να λειτουργεί πάλι. Εξήγησε πως η αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας, ήταν μία πράξη και μία ένδειξη διαμαρτυρίας, με κοινοβουλευτικούς όρους, στην ουσιαστική αδυναμία των βουλευτών να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα αφού η ψήφος τους «περνάει» από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία εκφράζει την ανάγκη κάθε βουλευτής να αναλάβει την ευθύνη που του/της αναλογεί προσωπικά από το Σύνταγμα. Για παράδειγμα προέκυψαν σοβαρότατα προβλήματα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια και τη φαρμακευτική κάνναβη όπου ζητούσαμε να πάρουν θέση προσωπικά οι βουλευτές της συμπολίτευσης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί ότι υπάρχει ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Σ.Φάμελλος επισήμανε πως εάν δεν υπήρχε πρόβλημα τότε η κυβέρνηση ΝΔ θα είχε φέρει στη Βουλή, προς κύρωση, τις Συμφωνίες που κρατάει στον «πάγο» με τη Βόρεια Μακεδονία. «Είναι σαφές πως υπάρχει ζήτημα κάτι που είδαμε και στα νομοσχέδια για την συνεπιμέλεια και την φαρμακευτική κάνναβη. Φαίνεται ότι κάποιες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ δεν κρίνονται θετικά από μέλη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας. Δεν καταλάβαμε τελικώς εάν ο κ. Βορίδης συμφωνούσε ή εάν κατάλαβε τι ισχύει με τη φαρμακευτική κάνναβη».

Στάθηκε ακόμη στη μεταστροφή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη, που παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 καλώς είχε προωθήσει το θέμα, αφού αναγνώρισε πως οι επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη είναι εξαιρετικά σημαντικές, υγειονομικά και οικονομικά. Αναρωτήθηκε εάν άλλαξε τελικά γνώμη ο κ. Γεωργιάδης ή εάν η στάση του το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εντασσόταν στο πλαίσιο της «αντιπολιτευτικής» τακτικής της ΝΔ, ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ασκούσε «τυφλή» αντιπολίτευση με ψέματα με μοναδικό στόχο να στρέψει την κοινωνία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενώ η ΝΔ έκανε τυφλή αντιπολίτευση με ψέματα και προπαγάνδα μόνο για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με το Ελληνικό, με το Μάτι, με τα ταμειακά διαθέσιμα, τώρα αποκαλύπτονται όλα αυτά καθώς αναγκάζεται να ανασκευάσει. Τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν ταμειακά διαθέσιμα, τελικά το Ελληνικό δεν ήταν υπόθεση δύο (2) εβδομάδων όπως έλεγαν προεκλογικά αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη δύο (2) σχεδόν χρόνια μετά τις εκλογές, τελικά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι. Πρόκειται για την πλήρη αποδόμηση των λεγόμενων της ΝΔ, ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και για την αποκάλυψη της απόπειράς της να εξαπατήσει την ελληνική κοινωνία», είπε στη συνέχεια.

Ο Σ.Φάμελλος χαρακτήρισε τέλος απαράδεκτη την αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους με εντολή του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και στάθηκε στην ανάγκη απελευθέρωσης όλων των επιβατών και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, θέση που εξέφρασε και εχθές το βράδυ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Print Friendly, PDF & Email