Κανένα σχόλιο δεν έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, για τα λεγόμενα του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε συνέντευξη τύπου της 24ης Ιανουαρίου του 2022 «Δεν είμαστε αποικία», για την πρόταση του ΔΕΣΦΑ για την αξιοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Καβάλας αλλά και για την πρόταση υπέρμετρης επιβάρυνσης των καταναλωτών από το έργο ενώ θα είναι ιδιωτικό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στη Βουλή.

Ενώ ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούσε για την αναγκαιότητα του δεύτερου αγωγού, για το κόστος κατασκευής του και την επιβάρυνση των πολιτών και ζητούσε να ενημερωθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη θέση του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ, ο κος Σκρέκας, περιορίστηκε στο να κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι προχώρησε σε απολιγνιτοποίηση και δεν είχε στηρίξει τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ)!!, ξεχνώντας φυσικά ότι όχι μόνο ο ΤΑΡ προχώρησε ταχύτατα επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυξήθηκαν και τα αντισταθμιστικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε στο εάν το ΥΠΕΝ θα εγκρίνει να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές από το συνοδό έργο που προτείνει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ενώ μάλιστα ο Πρόεδρος της ΡΑΕ έχει κάνει λόγο για ένα φαραωνικό έργο το οποίο θα επιβαρύνει με δυσθεώρητο κόστος τους καταναλωτές. Υπογράμμισε επιπλέον το «παράδοξο» ο ΔΕΣΦΑ να προτείνει με την ιδιότητα του Διαχειριστή ένα συνοδό έργο και παράλληλα να συμμετέχει στην κοινοπραξία που διεκδικεί την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας.

Τόνισε ακόμη, πως με την επιλογή του Υπουργού ΠΕΝ να μην απαντήσει γραπτώς στην Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων αποφεύγει να καταθέσει τη γνώμη της ΡΑΕ για τον Κανονισμό τιμολόγησης της ΥΑΦΑ που έχει καταθέσει ο ΔΕΣΦΑ, την Ανάλυση Κόστους Οφέλους της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου με και χωρίς δεύτερο αγωγό και την ανάλυση που υποχρεούται να στείλει το ΥΠΕΝ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του σχεδίου χρηματοδότησης.

Όπως ανέφερε ο Σ. Φάμελλος, σε μια περίοδο που αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέσμευσε τη χώρα στο φυσικό αέριο χωρίς να εξασφαλίσει υποδομές αποθήκευσης, έχει ιδιαίτερη σημασία το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και το αν οι καταναλωτές και το ελληνικό δημόσιο θα επωμιστούν αυτό το κόστος, διότι πρέπει να αξιολογηθεί όχι μόνο το όφελος του επενδυτή αλλά και το όφελος του δημοσίου στην περίπτωση ενός σεναρίου δημόσιας επένδυσης με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι θα επανέλθει ζητώντας ξανά τα σχετικά έγγραφα, καθώς και θα θέσει το θέμα σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη ΡΑΕ το επόμενο διάστημα.

Στάθηκε τέλος στη λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ανακοινώσει χωρίς κανένα σχέδιο την πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση και στην επιλογή της να δεσμεύσει την Ελλάδα στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. «Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Φεβρουάριο του 2022 το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 76% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Πρόκειται για άλλη μία επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προσθέτει και άλλα βάρη στους ήδη τρομερά επιβαρυμένους καταναλωτές, μετά την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, την ανοχή παιχνιδιών και λειτουργίας καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τους ακραίους λογαριασμούς που φέρουν μόνο την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Παρακολουθείστε την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email