Ο Προϋπολογισμός του 2022 συζητείται σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία βιώνει πολλαπλές κρίσεις. Κρίση υγειονομική, με 130 απώλειες μέσα μόνο σε μία μέρα, ακρίβειας, όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις σε 15 βασικά αγαθά, ενεργειακή κρίση που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μέτρα ασπιρίνες, κλιματική κρίση με την κυβέρνηση να μην προχωρά σε, έτοιμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, έργα προσαρμογής και ανθεκτικότητας, καθώς και βιώνουμε μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Ακούμε μεγάλες κουβέντες από την κυβέρνηση για πράσινο προϋπολογισμό. Χθες, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε, για πρώτη φορά, μετά από τέσσερις μήνες την Εύβοια. Δεν είπε φυσικά ότι ο ίδιος επέλεξε να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές πρόληψης δασικών πυρκαγιών και ότι έχει ευθύνη για τη μείζονα οικολογική καταστροφή του καλοκαιριού. Και μάλιστα όταν ο στόχος της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2021 ήταν η μείωση των καμένων εκτάσεων κατά 10%, τελικά έκανε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας στις καμένες εκτάσεις στη χώρα μας!

Ενώ συζητάμε για τον προϋπολογισμό, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στις επιχειρήσεις και αμφισβητούν τη βιωσιμότητά τους, με υπογραφή Μητσοτάκη, ό,τι και αν λένε τα κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις πενιχρές επιδοτήσεις των 9 ευρώ, των 18 ευρώ, των 39 ευρώ, όταν στους φούρνους και στις ταβέρνες η αύξηση παρά τις επιδοτήσεις φτάνει στα 1000 ευρώ το μήνα ενώ στους αγρότες η αύξηση φτάνει στα 2.000 ευρώ!

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανεπαρκής, αφενός να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αφετέρου, να το διαχειριστεί. Οι αυξήσεις ξεκίνησαν με επιλογή Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019 με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ακολούθησε η ανοχή αισχροκέρδειας των προμηθευτών το μεγαλύτερο μέρος του 2020, καθώς και ακόμη και σήμερα που η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ακρίβειας στο ρεύμα τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί χωρίς έλεγχο και εποπτεία. Η ενεργοβόρος βιομηχανία συνεχίζει να καταγγέλλει ολιγοπώλιο και χειραγώγηση τιμών στην αγορά και η κυβέρνηση προσπαθεί να τα ρίξει στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση.

Η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για κάλυψη του 80% των αυξήσεων έχει διαψευσθεί πλήρως, ενώ πρόσφατο δημοσίευμα κάνει λόγο για μέτρα «σανό», εφόσον το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 180% αλλά ακόμα και η 15% έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου δεν έχει καν εφαρμοστεί. Διαβάζουμε μάλιστα ότι, παρότι οι υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα θα συνεχιστούν και το νέο έτος, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «κουρέψει» τις όποιες πενιχρές επιδοτήσεις.

Όμως, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος τους στους τελικούς καταναλωτές, οδηγώντας σε αυξήσεις από το ψωμί μέχρι το νερό, με τον κίνδυνο πλέον της ενεργειακής φτώχειας να είναι ορατός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποβάλει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις: Θέσπιση ενεργειακής κάρτας που ήταν στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα του 2018, απαγόρευση αποκοπών, διασφάλιση της πρόσβασης σε ελάχιστες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργοποίηση του Ταμείου Επανασυνδέσεων. Για όλα αυτά έχουμε καταθέσει τρεις τροπολογίες που δεν έχει εγκρίνει η κυβέρνηση και όχι απλά για έναν πενταψήφιο αριθμό, που ο κ. Σκρέκας λέει «πάρτε αν θέλετε να διακανονίσετε τις οφειλές σας».

Καταθέσαμε ακόμη τροπολογία για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που μειώνει κατά 35% το κόστος στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά. Σας ζητήσαμε να αξιοποιηθούν τα πλεονάσματα των πράσινων πόρων για τη στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά και να γίνουν δομικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς και παρεμβάσεις στην αγορά εξισορρόπησης.

Ακόμη και η πρόσφατη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των μηχανισμών της αγοράς ηλεκτρισμού και ότι αυξάνεται η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό αέριο. Πίσω από την χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, κρύβεται το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης που είναι η ιδιωτικοποίηση και η αεριοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και η πρόσδεση της Ελλάδας στο ορυκτό και ακριβό φυσικό αέριο για δεκαετίες.

Υπάρχει όμως και ζήτημα επάρκειας του ενεργειακού μας συστήματος, το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης πάει από το 2028 στο 2023, μετά στο 2025 και στη συνέχεια πάλι στο 2028, ενώ τελικά ο ΑΔΜΗΕ ζητάει να είναι σε ετοιμότητα όλες οι λιγνιτικές μονάδες τον χειμώνα για να καλύψουν τυχόν αυξημένη ζήτηση. Αυτό δεν είναι σχέδιο. Μας οδηγείτε κατευθείαν στον γκρεμό.

Το μόνο που έχει προχωρήσει με επιτυχία η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση όλων των ενεργειακών φορέων και η παράδοση όλων των εργαλείων άσκησης ενεργειακής πολιτικής σε ιδιώτες. Παράδοση της ΔΕΗ στους ιδιώτες, ξεπούλημα του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, παραχώρηση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ στον ιδιώτη μέτοχο.

Θυμίζω ότι, επί τεσσεράμισι χρόνια, 2015-2019, δεν έγινε ούτε ένα ευρώ αύξηση στην ενέργεια ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε υπό δημόσιο έλεγχο όλους τους ενεργειακούς φορείς. Και τώρα σχεδιάζετε το ξεπούλημα και άλλων φορέων αφού, στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα εντάξατε την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, ενώ προωθείτε συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Ο κλιματικός νόμος απουσιάζει από τον προϋπολογισμό. Στην εξοικονόμηση ενέργειας βάζετε εδώ και 2 χρόνια υποκριτικούς στόχους για τα δημόσια κτίρια αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει παγώσει το Πρόγραμμα εξοικονόμησης στα δημόσια κτήρια, το ΗΛΕΚΤΡΑ. Και στις κατοικίες όμως με το «εξοικονομώ» τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Όλο το 2021 δεν προκηρύχθηκε «εξοικονομώ», ξεκινήσατε ένα Πρόγραμμα μόλις προχθές, ενώ για όλο το 2021 έχει παγώσει η διαδικασία πληρωμών στο «εξοικονομώ-αυτονομώ» του κ. Χατζηδάκη. Και έχετε να αναμετρηθείτε με το δικό μας Εξοικονομώ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχαμε διαθέσει σε ένα έτος 670 εκατ. ευρώ για εξήντα πέντε χιλιάδες οικογένειες.

Και άλλοι δείκτες του «πρασινίσματος» του προϋπολογισμού είναι υποκριτικοί.

Προβλέπετε ότι το 2022 θα συμβασιοποιηθούν διακόσιες μελέτες τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, όταν, πριν από έναν χρόνο, στο χωροταξικό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης μιλούσε για τετρακόσιες προκηρύξεις το 2021 και τώρα πάτε να κάνετε τις μισές το 2022.

Αποκαλυπτικό είναι όμως το μπάχαλο με τις δασικές υπηρεσίες. Ο κ. Μητσοτάκης περηφανεύτηκε χθες στην Εύβοια ότι μεταφέρθηκαν οι δασικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αλλά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί και συνεπώς, είτε ψεύδεται ο Πρωθυπουργός, είτε τον πληροφορούν ψευδώς οι Υπουργοί του. Και έχουμε απόδειξη έγγραφο του κ. Σκυλακάκη και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο αποκαλύπτει ότι οι δασικές υπηρεσίες παραμένουν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο ΥΠΕΝ, που υποκριτικά εξήγγειλε τον Αύγουστο ο Πρωθυπουργός για να καλύψει την αναστολή πολιτικών πρόληψης πυρκαγιών. Τελικά ποιον κοροϊδεύετε. Τον Πρωθυπουργό ή τους Έλληνες πολίτες;

Βιώνουμε την ανυπαρξία του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι απλή, αλλά και καταστροφική: Αδύναμη πολιτεία, ανυπεράσπιστη κοινωνία και οικονομία και ατομική ευθύνη όλων των πολιτών και των επαγγελματιών. Οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται, με μεγαλύτερο παράγοντα αβεβαιότητας και ανασφάλειας τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε έτσι. Εμείς πιστεύουμε σε μια ισχυρή προοδευτική πολιτεία που θα αναλάβει τις ευθύνες της, θα σχεδιάσει την ενεργειακή και την κλιματική μετάβαση και θα εξασφαλίζει ότι θα γίνει με όλους και για όλους.

Γι’ αυτό και θέλουμε έναν προϋπολογισμό που θα απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, που θα ευνοεί όλη την Ελλάδα, που θα στηρίζει όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους κολλητούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός πρέπει να καταψηφιστεί και η καταψήφισή του να επιταχύνει την πορεία για μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, για μια προοδευτική δημοκρατική διακυβέρνηση.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email