“Η αποχώρηση και ακόμη περισσότερο η συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από πρώην συντρόφους και συντρόφισσές μου είναι μία ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη που με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Δείχνει μία πολύ μεγάλη βιασύνη που δημιουργεί ερωτηματικά και για τα κίνητρα αποχώρησης και συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι αποχωρήσαντες δεν έδωσαν τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τις διαφωνίες τους μέσα στα όργανα του κόμματος. Από την άλλη, εκλέχτηκαν με ψήφους των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όχι να είναι σε κοινοβουλευτική ομάδα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή “Συνδέσεις” με τους δημοσιογράφους με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Πρόσθεσε πως: “ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταθέσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο που επιβάλλει χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θα συζητήσουμε στη Βουλή για ένα νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που δεν λύνει τα προβλήματα των δανειοληπτών και ενώ η ακρίβεια “σαρώνει” στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα, παντού, επέλεξαν να φύγουν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση που είναι η κύρια άμυνα απέναντι στην κυβέρνηση. Ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να κάνει την πιο ισχυρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση και να καταθέτει προτάσεις. Όταν αποχωρούν έντεκα (11) βουλευτές της αυτό την αδυνατίζει”.

Ξεκαθάρισε ότι δεν ευσταθεί καμία κριτική περί μη λειτουργίας των οργάνων από όταν ανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης και ότι τα όργανα συγκαλούνται όπως προβλέπεται και έχουν διαμορφώσει ήδη τον “οδικό χάρτη” για το Συνέδριο: “νομίζω ότι πίσω από όποια κριτική “κρύβεται” η αντίδραση στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από ό,τι φαίνεται αυτή η σελίδα έχει κλείσει. Έχω εκφράσει την οξύτατη αντίδρασή μου στη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας αφού, αυτοί και αυτές που τη συγκροτούν εξελέγησαν με ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να εκπροσωπούν αυτό το κόμμα”.

Τόνισε επίσης ότι η πολιτική δεν είναι το πεδίο που πρέπει να εξετάζουμε τι συμφέρει τους πολιτικούς αλλά αν υπηρετούνται και εκφράζονται τα συμφέροντα της κοινωνίας: “η αποχώρηση λοιπόν και ο σχηματισμός νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν συμφέρει την κοινωνία”.

Σχετικά με για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκης-Σούνακ, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τοποθετηθεί: “έχουμε εκφράσει την έντονη αντίδρασή μας. Θεωρούμε ότι είναι προσβλητικό για την Ελλάδα και καλώς ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του. Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με την αιτία της ακύρωσης αλλά και ακούγονται διάφορα και διαφορετικά και από κυβερνητικά και υπουργικά στελέχη. Σε αυτό χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα από την κυβέρνηση και προσοχή. Η προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μία διαχρονική και εθνική προσπάθεια που πρέπει να δομήσουμε προσεκτικά. Πρέπει να καθιστούμε ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι η πλήρης επιστροφή στην Ελλάδα που ανήκουν και όχι κάποιος “δανεισμός” των Γλυπτών”.

Αναφέρθηκε ακόμη στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το τελευταίο διάστημα που όμως, όπως παραδέχτηκε, έχει “καλυφθεί” από την εσωκομματική συζήτηση: “επισκεφτήκαμε με τον Στέφανο Κασσελάκη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Και σήμερα για παράδειγμα ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με την Ε.Γ της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και αργότερα θα συναντήσουμε μαζί τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου”.

Δήλωσε ότι: “όλοι και όλες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφωνούμε και είμαστε περήφανοι και περήφανες γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, όχι μόνο έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια αλλά και γιατί άφησε γεμάτα ταμεία” και αποσαφήνισε πως η μοναδική συζήτηση που γίνεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά στο ύψος του λεγόμενου “μαξιλαριού”. “Υπό συζήτηση είναι το δημοσιονομικό “μείγμα” που εξυπηρετεί, ποιο πρέπει να είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας”.

Στάθηκε στη συνέχει στο σήμερα όπου, η κυβέρνηση έχει καταθέσει έναν προϋπολογισμό με νέα φορολογικά βάρη και με την παράλληλη υπερείσπραξη φορολογικών εσόδων από την κυβέρνηση. “ταυτόχρονα, με την ανοχή της κυβέρνησης παράγονται υπερκέρδη στο ρεύμα, στα διυλιστήρια, στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ και δεν κάνει κάτι για αυτά. Δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να είναι τρίτες στην Ευρώπη στην κερδοφορία και να υπάρχει τέτοια ψαλίδα επιτοκίων και ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προτείνει την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση στα επιτόκια των χορηγήσεων για να ανασάνει η αγορά. Και εμείς να συζητάμε για το “μαξιλάρι” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ευχαρίστως να συζητήσουμε και για αυτό αλλά μήπως να πούμε και στους πολίτες και στους επιχειρηματίες πώς θα έχουν μικρότερο κόστος δανεισμού; Για όλα αυτά μίλησε και ο Στέφανος Κασσελάκης σε εκδήλωση εχθές και για το ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιλογή της κυβέρνησης”.

“Η σημερινή πολιτική πραγματικότητα είναι αρνητική στα πεδία της οικονομίας, στους μισθούς, στην ακρίβεια και πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα υπερκέρδη που σάς ανέφερα στις τράπεζες, στις εταιρείες ενέργειας, στα διυλιστήρια, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που έχουν αυξημένα κέρδη ενώ η κοινωνία βιώνει μία δύσκολη κατάσταση”.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε επιπλέον ότι υπάρχει και ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε στα πεδία της δημοκρατίας και της επιστήμης: “μάς προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι μετά τις Ανεξάρτητες Αρχές, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει “επίθεση” και απέναντι στους επιστήμονες. Στόχος τώρα είναι το Αστεροσκοπείο γιατί τα νούμερα που δημοσιοποίησε δεν συμφέρουν την κυβέρνηση στην περίπτωση πλημμυρών στη Θεσσαλία. Δεν αρέσουν στην κυβέρνηση τα επιστημονικά δεδομένα, τα νούμερα, δεν της αρέσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μάλλον δεν της αρέσει η πραγματικότητα”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του δήλωσε: “το διαίρει και βασίλευε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες έχει αρνητικές επιπτώσεις στα συμφέροντα της κοινωνίας. Ο ανταγωνισμός και η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι οι κυβερνητικές πολιτικές και οι ανάγκες της κοινωνίας. Εμείς θα τιμήσουμε το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον οποίο μάς εμπιστεύτηκαν οι πολίτες”.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email