Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης και οι προϋποθέσεις της, ένα πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που δημιουργεί ασφάλεια στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα ώστε να έχουμε καλές θέσεις εργασίας και ΑΕΠ και αναπτυξιακή στρατηγική, δηλαδή προτεραιότητες και στόχους για την ελληνική οικονομία.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην Ελλάδα όσον αφορά στην ασφάλεια των επενδύσεων που συνδέεται και με την ανθεκτικότητα έναντι στην κλιματική κρίση; Πολλά ακούστηκαν στην τριήμερη συζήτηση στην πρόταση δυσπιστίας. Όμως, δεν μπορώ να μη μνημονεύσω την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι υποδομές της Ελλάδας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων, επειδή είμαστε μεσογειακή χώρα.

Θυμάμαι, όμως, αυθορμήτως ότι και το καλοκαίρι η Ελλάδα, δυστυχώς, ήταν πρωταθλήτρια στις πυρκαγιές. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι χιονοπτώσεις. Και θυμίζω ότι αυτή η ανεπάρκεια και στις πυρκαγιές συνδέεται πρώτον, με το ότι η Νέα Δημοκρατία κατήργησε το σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών, σταμάτησε πέντε χιλιάδες εργαζόμενους στη δασοπροστασία, αλλά και με το ότι υποκριτικά είχε συμπεριλάβει στον Προϋπολογισμό για το 2021 στόχο μείωσης των καμένων εκτάσεων και τελικά, έκανε high score καμένων εκτάσεων δεκαπενταετίας. Τραγικό!

Θυμάμαι όμως και τι έχετε κάνει με τη θωράκιση της χώρας στις πλημμύρες. Ενώ στο τέλος του 2021 η Ελλάδα έπρεπε να έχει αναθεωρήσει τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, με βάση ευρωπαϊκή υποχρέωση, δεν έχουν ανατεθεί καν οι σχετικές μελέτες! Και εκεί αθωράκιστη η χώρα! Άρα, ούτε στις πλημμύρες, ούτε στις πυρκαγιές, ούτε στον χιονιά μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα. Το είπε και ο Πρωθυπουργός.

Οι μετεωρολόγοι λένε δημόσια ότι με εσάς θα ξεχάσουν και αυτά που έμαθαν στο πανεπιστήμιο. Θα μπορούσα να αναφέρω και πάρα πολλά άλλα θέματα που δημιουργούν ανασφάλεια στις επενδύσεις. Στο πεδίο της υγείας δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι σήμερα είχαμε εκατόν δεκαεννιά θύματα της πανδημίας, άλλος ένας τραγικός αριθμός. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής με την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Θα σταθώ όμως στο κόστος ενέργειας που επηρεάζει την ανάπτυξη. Η Ελλάδα και για τον Ιανουάριο στέφεται πρωταθλήτρια ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην Ελλάδα κάνουν κουμάντο τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια και για αυτό έχουμε ακρίβεια.

Τι κάνατε για να ελαφρύνετε τις επιχειρήσεις; Τίποτα. Οι επιδοτήσεις καλύπτουν εκ των υστέρων -γιατί δεν είστε προετοιμασμένοι- ένα πολύ μικρό μέρος των αυξήσεων και επιδοτούν την ακρίβεια αλλά δε μειώνουν τις τιμές. Στην επιχειρηματικότητα, όμως, από τον φούρνο μέχρι τη βιοτεχνία, δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση! Ούτε για τους αγρότες.

Κοροϊδεύετε τις επιχειρήσεις αφού λέτε ότι θα καλύψετε το 50% των αυξήσεων για τον Ιανουάριο και ίσως τον Φεβρουάριο, με 65 ευρώ τη μεγαβατώρα. Λέτε να μην ξέρουν ότι αυτή η επιδότηση που έχετε ανακοινώσει, αν ποτέ εφαρμοστεί καλύπτει μόνο το 28%-30% των αυξήσεων; Για παράδειγμα: Σε επιχείρηση με 3.000 ευρώ χρέωση για κατανάλωση ρεύματος και επιβάρυνση 9.500 ευρώ, με τα μέτρα της κυβέρνησης επιδοτούνται τα 2.500 ευρώ. Άρα, τα  υπόλοιπα 7.000 ευρώ του χαρατσιού ποιος θα τα πληρώσει; Ο Υπουργός Αναπτύξεως;

Το ίδιο και με τους αγρότες. Για κατανάλωση ρεύματος 1.000 ευρώ και 2.000 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση η επιδότηση θα είναι 500 ευρώ. Τα υπόλοιπα 1.500 του χαρατσιού ποιος θα τα πληρώσει; Και όλα αυτά ενώ ο Πρωθυπουργός έλεγε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι θα καλύψει το 80% των αυξήσεων. Ή έλεγε ψέματα ή δεν ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά.

Ο παράγοντας ανασφάλειας στην αγορά σήμερα λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγεται Άδωνις Γεωργιάδης, λέγεται Υπουργικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας.

Διότι οι μόνοι που ξέρουν τελικά πώς θα βολευτούν είναι οι «ημέτεροι». Διότι άλλο ένα πρόβλημα για την ανάπτυξη είναι η διαφθορά. Σήμερα με κανόνες «νύχτας» γίνεται η πολιτική μέσα από το Μαξίμου. Διότι η «νύχτα» έχει εισχωρήσει μέσα στις διαδικασίες λειτουργίας της Κυβέρνησης. Διότι με τη «νύχτα» μιλούν οι μισοί τουλάχιστον Υπουργοί, εξαρτώνται, πιέζονται, απολογούνται.

Λείπει όμως και η στρατηγική ανάπτυξης στη χώρα μας και από αυτό το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ σάς παραδώσαμε το 2019 στρατηγική. Μία στρατηγική που ακυρώνετε σήμερα, όπως ακυρώνετε και το σχέδιο «πράσινης» μετάβασης.

Το WWF σάς πρότεινε να ενσωματώσετε τον Κανονισμό της Ταξινoμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αναπτυξιακό αλλά δεν το κάνετε, παρότι στις προτάσεις του κλιματικού νόμου εισάγονται σχετικές προβλέψεις. Τελικά τι ισχύει; Ο Αναπτυξιακός ή ο Κλιματικός Νόμος; Δεν υπάρχουν όμως στον Αναπτυξιακό γιατί, πολύ απλά θέλετε να κάνετε επικοινωνιακή πολιτική με το περιβάλλον.

Η βασική πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι οι επιχορηγήσεις των επενδύσεων να συναρτώνται με το περιβαλλοντικό και ενεργειακό τους αποτύπωμα, κάτι που επίσης δε θέλετε. Τα κριτήρια «Zero Waste»-«Zero Carbon», δηλαδή μηδενικά απόβλητα-μηδενική κλιματική επιβάρυνση πρέπει να είναι ο βασικός κανόνας για όλες τις επιχορηγήσεις, για να δομήσουμε την κοινωνία που θέλουμε, για να έχουμε ανταγωνισμό ως ελληνική επιχειρηματικότητα και στο εξωτερικό, για να έχουμε βιώσιμη κοινωνία και να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια.

Για αυτά δεν μιλάτε, γιατί πολύ απλά θέλετε να καταργήσετε τους κανόνες, όλοι σε έναν τορβά και στο Γραφείο του Υπουργού για να γίνονται τα «ντιλαρίσματα». Έτσι, πράγματι, ξέρει η Δεξιά να κάνει κουμάντο, αλλά αυτό μας χρεοκόπησε.

Αυτά είναι και τα βασικά χαρακτηριστικά των τροποποιήσεων που φέρατε σε αυτό το νομοσχέδιο. Δίνονται αρμοδιότητες αποφάσεων και εντάξεων στον Υπουργό, μεγαλώνει η αδιαφάνεια και οι πολιτικές παρεμβάσεις, μειώνεται η αρμοδιότητα των Περιφερειών και του ΥΜΑΘ, δηλαδή μειώνεται η αποκέντρωση, μειώνονται οι δυνατότητες των δημόσιων υπηρεσιών και εντείνεται η γραφειοκρατία, κάτι που λειτουργεί εις βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εφόσον οφείλουν πλέον να ανταγωνίζονται τις μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι πρακτικά αδύνατο. Άρα αυτός ο αναπτυξιακός μειώνει τη διαφάνεια, την αποκέντρωση και τις δυνατότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Άρα ούτε πλαίσιο ασφάλειας δικαίου, ούτε περιβάλλον ανθεκτικότητας, ούτε καθαροί κανόνες. Και το βασικό. Θέλετε να μην υπάρχει στρατηγική για να κάνετε τα δικά σας παιχνίδια με τη διαφθορά, αλλά όχι για να στηρίξετε την ελληνική επιχειρηματικότητα και την ελληνική εργασία.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι κοινωνικά αναγκαίο να φύγετε το συντομότερο, γιατί είστε επικίνδυνοι για την Ελλάδα.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email