«Η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή όπου η χώρα βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους. Η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με παραβιάσεις του κράτους δικαίου, ακραία κοινωνική αδικία και φτωχοποίηση, αισχροκέρδεια για λίγους και λεηλασία της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και με βήματα προς τα πίσω ακόμα και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Το σκάνδαλο των υποκλοπών υποβαθμίζει και προσβάλλει την Ελληνική Δημοκρατία και μάς εκθέτει διεθνώς. Θίγει τον πυρήνα της Εθνικής Ασφάλειας και του Συντάγματος, ενώ φτάνουμε να περιμένουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο για να μάθουμε τους κωδικούς αριθμούς παρακολούθησης των υπόλοιπων Υπουργών, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ως Ειδικός Αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί του προϋπολογισμού.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη διαφάνεια και την ισονομία ώστε, να γίνουν οι αναθέσεις και το πλιάτσικο με λίγους κολλητούς του Μεγάρου Μαξίμου και τα ρουσφέτια στα χρυσοπληρωμένα γαλάζια παιδιά.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, τις δημοσιευμένες συνομιλίες του σύμφωνα με την εφημερίδα «Documento», που επιβεβαιώνουν και το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και ένα σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ στην ανακύκλωση, με Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς που υποκύπτουν στις πιέσεις και τα συμφέροντα, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αναδείξει από το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά η λίστα Πέτσα έθαψε. «Επιβεβαιώνονται ακόμη τα όσα ανέφερε η δημοσιογράφος των «New York Times» ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, παρότι γνωρίζουν ότι έπεσαν θύματα του παράνομου λογισμικού predator , δε βγάζουν τσιμουδιά για να μη δώσουν πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση!».

«Όλα αυτά», σχολίασε, «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν οδηγήσει τον Πρωθυπουργό σε παραίτηση από το καλοκαίρι. Εδώ όμως η προτεραιότητα είναι η καρέκλα, οπότε πέρα βρέχει! Για τον κ. Μητσοτάκη, μυρίζουν εκλογές. Η κοινωνία όμως ξέρει πλέον ότι η κυβέρνησή σας μυρίζει άσχημα, βρωμάει και μάλιστα από το κεφάλι όπως λέει ο λαός μας».

Ο Σ.Φάμελλος έκανε στη συνέχεια, ειδική μνεία στην ενέργεια ως ένα από τα πεδία όπου έχουν αποκαλυφθεί οι πολιτικές προτεραιότητες και το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ. «Στην Ελλάδα έχουμε την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, τη μεγαβατώρα Μητσοτάκη, τη ρήτρα Μητσοτάκη που εφάρμοσε η ΔΕΗ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη και την επιδότηση της ακρίβειας. Τα χρήματα από τα απαράδεκτα υπερκέρδη παραμένουν στα ταμεία των εταιρειών ενέργειας, ενώ τα νοικοκυριά γονατίζουν από τους λογαριασμούς και τα λουκέτα απειλούν τους επιχειρηματίες. Η επιδότηση της ακρίβειας με χρήματα των καταναλωτών δεν μειώνουν τις τιμές. Οι επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αθροίζουν στον προϋπολογισμό 8,1 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η επιδότηση της αισχροκέρδειας από την κυβέρνηση».

Για τα υπερκέρδη υπογράμμισε ειδικότερα πως η κυβέρνηση «μαγείρεψε» τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να τα μειώσει , από τα 2,2 δισ. ευρώ σε 415 εκατ. ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. «Μία επιλογή που ισοδυναμεί με κλοπή 1,8 δισ. ευρώ των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα ανεχτεί τη φορολόγηση των κερδών των δύο διυλιστηρίων σε ποσοστό μικρότερο του 90%, όπως ακούγεται, ειδικά όταν παρουσίασαν το πρώτο εννιάμηνο του 2022 ρεκόρ κερδοφορίας συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ ενώ, η επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά έχουν άδεια ρεζερβουάρ».

Στάθηκε επιπλέον και στα αρνητικά αποτελέσματα της κυβέρνησης ΝΔ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο έλλειμμα στη χωροταξία και στο σχεδιασμό όπου, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού μετατρέπεται σε όνειρο θερινής νυκτός εφόσον κανένα πολεοδομικό σχέδιο δήμου δεν έχει ανατεθεί εδώ και 3,5 χρόνια και στην προσχηματική κατάργηση των παρεκκλίσεων στις μικρές ιδιοκτησίες της εκτός σχεδίου δόμησης, κρατώντας όμηρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, αλλά και στα σοβαρά προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο, κλπ.

«Βάζετε πλάτη ακόμα μία φορά στα συμφέροντα που θα αρπάξουν κοψοχρονιά τις μικρές ιδιοκτησίες για να κάνουν επενδύσεις με παρέκκλιση εκτός σχεδίου!!», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη πως οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας αναζητούνται στον φετινό προϋπολογισμό, μετά τα μεγάλα λόγια στον πρώτο προϋπολογισμό του 2020, ενώ το πρόγραμμα εξοικονόμησης στα δημόσια κτίρια παραμένει παγωμένο επί τρεισήμισι χρόνια. «Το εξοικονομώ κατ’ οίκον του 2020 δεν πληρώνει, η κυβέρνηση δεν προκήρυξε πρόγραμμα για το 2021, δεν υπάρχει «Εξοικονομώ» για την επιχειρηματικότητα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης από την πρώτη μέρα έπρεπε να αξιοποιεί τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος είπε: «Η κυβέρνηση μάς ζητάει να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν θα εφαρμοστεί γιατί η κυβέρνηση θα πέσει γρήγορα και με θόρυβο. Είναι τέλος αναγκαίο να έρθει πολύ σύντομα, με τη θέληση της κοινωνίας, μία κυβέρνηση δικαιοσύνης, μία προοδευτική κυβέρνηση και για αυτή θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email