«Είναι πολύ δύσκολες αυτές οι μέρες γιατί αποχαιρετάμε έναν πολύ καλό φίλο και πολύτιμο σύντροφο, τον Νεκτάριο Σαντορινιό, και οφείλω να πω και από εδώ, από το “Στο Κόκκινο” λίγα λόγια στη μνήμη του. Η αγάπη για την πρόοδο και ο αγώνας μέσω από τη συλλογικότητα που ανήκουμε, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα συνεχιστεί από όλους εμάς και στη μνήμη του Νεκτάριου Σαντορινιού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο του και για τα νησιά γενικά και για τη ναυτιλία αλλά και για το περιβάλλον. Είχα την τιμή να επισκεφτώ τα Δωδεκάνησα με τον Νεκτάριο πολλές φορές και έζησα τη σχέση του με τους πολίτες αλλά και την αφιέρωσή του στον τόπο του. Τον Δεκέμβριο και παρά τη δύσκολη μάχη που έδινε, στην πρόσφατη επίσκεψή μας, κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη Ρένα Δούρου, στη Ρόδο ήταν μαζί μας σε όλες τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς αλλά και σε όλη την εκδήλωση μέχρι το βράδυ με τεράστια δύναμη. Είχα την χαρά να δω επίσης την αγάπη των ανθρώπων στα νησιά για τον Νεκτάριο», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους, Γ. Μελιγγώνη και Γ. Τραπεζιώτη.

«Ο Νεκτάριος ήταν ο εμπνευστής αλλά και ο βασικός λειτουργός της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, της τομής για τα νησιά και τους νησιώτες, του μεταφορικού ισοδυνάμου», πρόσθεσε, «Μέσα στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του ξεχωρίζω ότι ξεκίνησε επίσης ένα μεγάλο πρόγραμμα αφαλάτωσης στα νησιά, επιλύοντας ένα διαχρονικό τεράστιο πρόβλημα των νησιών για να απεξαρτηθούν από τις υδροφόρες και τα αντίστοιχα συμφέροντα. Από τη μία λοιπόν μια μεταρρύθμιση αντιμετώπισης και μείωσης των ανισοτήτων λόγω νησιωτικότητας και από την άλλη εξασφάλιση της πρόσβασης στο νερό, το βασικό κοινωνικό αγαθό, που είναι και παράγοντας επιβίωσης της οικονομίας στα νησιά μας».

Ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών με την επαναφορά του Δημοσίου στη ΔΕΗ σημείωσε ότι:

«Η Ελλάδα, για άλλη μία μέρα, έχει σήμερα την υψηλότερη τιμή μεγαβατώρας στην χονδρεμπορική αγορά της Ευρώπης, όπως και είναι πρώτη μεσοσταθμικά σε ακρίβεια από την αρχή του 2023, με βάση τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η κυβέρνηση όμως δεν έχει απαντήσει γιατί η μεγαβατώρα Μητσοτάκη είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη εφόσον και οι υπόλοιπες χώρες πλήττονται από την ενεργειακή κρίση; Τι περίεργο ή λάθος συμβαίνει στην Ελλάδα;».

«Η πολιτεία έχει επιτρέψει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί ανεξέλεγκτα από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχει μετατρέψει επίσης τη ΔΕΗ από κοινωφελή επιχείρηση σε μία ιδιωτική εταιρεία που φτάνει μάλιστα να αισχροκερδεί εις βάρος των καταναλωτών. Όπως απέδειξε το πόρισμα της ΡΑΕ που παρουσίασε τον περασμένο Μάϊο στη Βουλή, το 80% των υπερκερδών εν μέσω της ακραίας ακρίβειας αφορά τη ΔΕΗ. Αυτές είναι οι επιλογές της Διοίκησης του κ. Στάσση ο οποίος και έχει διοριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Για αυτό πρέπει η ΔΕΗ  να ανακτήσει τον διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο.  Θέλουμε μία βιώσιμη ΔΕΗ που όμως δεν θα αισχροκερδεί αλλά θα διασφαλίζει την πρόσβαση στο ρεύμα σε προσιτές τιμές, για όλους τους καταναλωτές, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες. Χρειάζεται όμως και μία ισχυρή πολιτεία αλλά και ισχυρές Ανεξάρτητες Αρχές να ελέγχουν την αγορά».

Για το αν με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι τιμές ρεύματος για τους καταναλωτές ο Σ. Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι: «Εκτός από την ανάκτηση του Δ στη ΔΕΗ θα κοπούν φυσικά και τα υπερκέρδη τόσο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στο φυσικό αέριο αλλά και στα διυλιστήρια, παντού. Μαζί με παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και την εφαρμογή ενός ανώτατου εύλογου περιθωρίου κέρδους αφενός, η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον την πιο ακριβή μεγαβατώρα στην Ευρώπη και αφετέρου, θα μειωθούν δραστικά οι τιμές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι τιμές να μειωθούν άμεσα τουλάχιστον 50% με 60%. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεξεργάζεται εδώ και μήνες αυτές τις παρεμβάσεις ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει γρήγορα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και να ελαφρύνει τους καταναλωτές. Οι παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει αφορούν και τη λειτουργία του Target model, τα διμερή συμβόλαια, τον έλεγχο του συντελεστή κέρδους, αλλά και το ρόλο της ΔΕΗ που θα πάψει να αισχροκερδεί και να δίνει bonus στα γαλάζια παιδιά».

Στάθηκε τέλος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ: «Χρειάζεται επίσης να παρέμβουμε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ ώστε να ενισχυθούν η αυτοπαραγωγή και η αυτοκατανάλωση και οι Ενεργειακές Κοινότητες, ο πλουραλισμός δηλαδή στην παραγωγή ΑΠΕ ώστε η Πράσινη Μετάβαση να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Όπως και χρειάζεται παρέμβαση στο τεράστιο ζήτημα που είναι η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο για να συνδέονται τα έργα ΑΠΕ. Το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να ξεπουλήσει το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε ένα fund χωρίς τεχνογνωσία και χωρίς καμία δέσμευση για επενδύσεις. Και παράλληλα να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας  για να εκκινήσουν επενδύσεις στην αποθήκευση με ειδικό ρόλο για τη ΔΕΗ και το Δημόσιο».

Print Friendly, PDF & Email