Αποδόμησε πλήρως το αφήγημα και τα λεγόμενα των εισηγητών του Προϋπολογισμού περί βελτίωσης της ζωής και της ευημερίας των πολιτών και τις τάχατες πρωτιές της κυβέρνησης, καθώς και διέψευσε τα ψεύδη που μονότονα επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη, σε μία προσπάθεια να καλύψουν την αδυναμία της κυβέρνησης να χαράξει ενεργειακή στρατηγική, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ως ειδικός αγορητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η κυβέρνηση διά πυρός και σιδήρου έθεσε τη οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και δημιούργησε φιλικό κλίμα για τις επενδύσεις. Όταν όμως ψάξαμε να βρούμε πρωτιές βρήκαμε και σήμερα άλλη μία αρνητική πρωτιά της Ελλάδας όπου, είναι πρώτη στην ακρίβεια στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως είναι πρώτη και στο μέσο όρο Νοεμβρίου, όπως ήταν και όλο τον Οκτώβριο. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Eurostat ότι είμαστε πρώτοι στην ακρίβεια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η Ελλάδα όλο το 1ο εξάμηνο του 2022. Γιατί όμως η Ελλάδα να έχει τις υψηλότερες χρεώσεις στην ενέργεια; Γιατί οι ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα να εισπράττουν τα περισσότερα ευρώ ανά μεγαβατώρα;  Σε αυτό οφείλει να μάς απαντήσει η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «είναι πλέον η 2η πιο ακριβή χώρα στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις, με συνυπολογισμό των επιδοτήσεων, όταν μάλιστα το 2019 η Ελλάδα ήταν στη 16η θέση. Αυτό εννοεί φιλικό κλίμα για επενδύσεις η κυβέρνηση; Εκτός εάν συνομιλεί μόνο με τον Όμιλο ΕΛΠΕ που ανακοίνωσε ρεκόρ κερδοφορίας, 1,4 δισ. ευρώ (+343%) κέρδη προ φόρων για το 9μηνο, τη Motor Oil, που είχε  1 δισ. ευρώ. καθαρά κέρδη στο 9μηνο, καθώς και με λίγες εταιρίες ρεύματος που απολαμβάνουν δισεκατομμύρια υπερκέρδη».

«Την ίδια στιγμή που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν άδεια ρεζερβουάρ. Άδεια ρεζερβουάρ για τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς, γεμάτα ταμεία για δύο διυλιστήρια και λίγες εταιρίες ρεύματος. Αυτή είναι η συνταγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ο Σ.Φάμελλος αποκατέστησε δύο βασικά ψεύδη της ΝΔ που ανέφερε και ο κος Σκυλακάκης στην ομιλία του:

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τη εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο

Τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής δείχνουν ότι το 2019, ο λιγνίτης συμμετείχε με 20% και το φυσικό Αέριο με 31%, το 2020 ο λιγνίτης συμμετείχε με 11% και το φυσικό αέριο με 36% και το 2021 ο λιγνίτης με 10% και το φυσικό αέριο με 40%. Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα της χωρίς σχέδιο, βίαιης απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης το 2019, χωρίς επαρκή μέριμνα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Την ενεργειακή ανασφάλεια πλήρωσαν όμως όλοι οι καταναλωτές. Αν και παραδέχτηκε η κυβέρνηση το λάθος και ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της εξόρυξης λιγνίτη, τελικά παρέμεινε στο 11,4% λιγνιτική συμμετοχή τον Σεπτέμβριο του 2022 και στο 8,8% μερίδιο λιγνίτη τον Οκτώβριο του 2022.

-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προώθησε τις ΑΠΕ

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 800 εκατ. ευρώ έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), είχε προηγηθεί κούρεμα στις τιμές αποζημίωσης έργων ΑΠΕ, η επενδυτική εμπιστοσύνη ήταν στο μηδέν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέστησε πλεονασματικό την ΕΛΑΠΕ, θέσπισε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ενίσχυση των ΑΠΕ που έριξαν τις τιμές, ενώ η Ελλάδα είχε ήδη καλύψει τον ευρωπαϊκό της στόχο για το 2020 για συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από το 2018, και το 2019 ήταν κοντά στο 20% (19,7%). Η κυβέρνηση ΝΔ κατάφερε σε τρία χρόνια να χρεωκοπήσει ξανά τον ΕΛΑΠΕ το 2020, να δημιουργήσει υπερθέρμανση αδειών αλλά όχι έργων, και τελικά να μοιράσει ρουσφετολογικά τον ηλεκτρικό χώρο, με την περίφημη φωτογραφική ΚΥΑ του κ. Σκρέκα το Δεκαπενταύγουστο, ενώ έχουμε και στις δύο προκλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση ΑΠΕ στο δίκτυο Πελοποννήσου και Κρήτης, μέσα σε 15 ημέρες, με καταγγελίες για σκιές και αποκλεισμούς για τους πολλούς και τακτοποιήσεις λίγων κολλητών με αδιαφανή κριτήρια.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στο έργο της κυβέρνησης ΝΔ στην εξοικονόμηση ενέργειας: «Αντίστοιχη αριστεία βλέπουμε βέβαια με την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο, όπου φέτος ο προϋπολογισμός δεν περιέχει κανένα στόχο, όπου το 2022 είχατε συμπεριλάβει δειλά ένα 5%. Αυτό όταν σύμφωνα με το πρόγραμμα «Θερμοστάτης» θα μείωνε την κατανάλωση κατά 10%. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια που βρήκατε έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε παγωμένο για τρεισήμισι χρόνια και το ενεργοποιείτε τώρα προεκλογικά και μάλιστα με ΣΔΙΤ. Έχουν βαλτώσει ακόμη και οι πληρωμές του Εξοικονομώ του 2020, ενώ αυτό του 2021 προκηρύχτηκε το 2022 και ακόμα δεν έχουν λυθεί βασικές προϋποθέσεις όπως η πλατφόρμα για τις τράπεζες με αποτέλεσμα να χαθεί και η φετινή χρονιά, όπως και η περσινή. Ένα έργο που θα έπρεπε να είναι πρωταθλητής στις απορροφήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης».

Στάθηκε τέλος στα εκατομμύρια των υπερκερδών τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή έως τον Ιούλιο, όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο και μετά: «2,2 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022. Άρα λεφτόδεντρα υπάρχουν, και τα ποτίζει η ΝΔ. Πρωταγωνίστρια δε, με το 80% των υπερκερδών είναι η ΔΕΗ των γαλάζιων παιδιών και του κ. Στάσση. Και αφού σάς πιάσαμε με υπερκέρδη στην πλάτη, δεσμευτήκατε τον Μάρτιο να τα φορολογήσετε καταλήγοντας όμως σε 415 εκατ. ευρώ μετά από επτά (7) μήνες που τα μαγειρεύατε. Κλέβετε δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ από τους καταναλωτές και τα χαρίζετε σε λίγες εταιρείες. Το μοντέλο που εμπνευστήκατε τέλος για να καταργήσετε δήθεν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετέφερε όλα τα ρίσκα των προμηθευτών στους καταναλωτές. Η αγορά ενέργειας λειτουργεί ως καζίνο στις πλάτες των καταναλωτών και δεν πρόκειται για χαρακτηρισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά της ίδιας της αγοράς. Αποτέλεσμα η νέα γενιά υπερκερδών στην προμήθεια που χαρακτηριστικά, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, δημιούργησε 500 εκατ. ευρώ υπερκέρδη. Ακόμη περιμένουμε να υπολογίσετε τι ποσά θα φορολογήσετε τελικά. Στον προϋπολογισμό βέβαια για το 2023 δεν υπάρχει καμία εγγραφή υπερκερδών ούτε στην ηλεκτροπαραγωγή ούτε στην προμήθεια».

Ο Σ.Φάμελλος έκλεισε σχολιάζοντας δηκτικά την «φιλελεύθερη» επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει να επιδοτεί την ακρίβεια με χρήματα των καταναλωτών: «Από τις επιδοτήσεις 3,8 δισ. ευρώ είναι λεφτά που έχουν πληρώσει οι καταναλωτές ήδη μέσω των λογαριασμών ρεύματος (2,4 δισ. ευρώ έσοδα από λογαριασμούς καταναλωτών, 1,1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ, 0,3 δισ. ευρώ από τα ΥΚΩ) ενώ 1,65 δισ. ευρώ είναι από δικαιώματα ρύπων και 0,9 δισ. ευρώ. από φόρους. Πόσο φιλελεύθερο είναι να στερείς 3,8 δισ. ευρώ από την αγορά και 0,9 δισ. ευρώ μέσω φόρων για χρεώνεις την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και να επιδοτείς την ακρίβεια. Αυτή δυστυχώς είναι η πολιτική σας. Αισχροκέρδεια, πλάτη στα υπερκέρδη και στα συμφέροντα και μπόλικη προπαγάνδα για να τα κουκουλώσετε. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα επιτρέψει την κυβέρνηση να κρύψει και να χαρίσει τα υπερκέρδη. Παρεμβαίνουμε διαρκώς προς όφελος της κοινωνίας και των καταναλωτών και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και θα σας υποχρεώνουμε σε υποχωρήσεις, θέλετε δεν θέλετε. Οι μέρες σας όμως σιγά σιγά τελειώνουν και η πτώση σας, που θα είναι θορυβώδης και είναι ήδη δυσώδης, πλησιάζει γοργά».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email