«Ο Νεκτάριος Σαντορινιός θα συνεχίσει να υπάρχει καθημερινά στον αγώνα και στο έργο μας. Ο Νεκτάριος έδωσε μία πολύ σκληρή μάχη για 3,5 χρόνια όρθιος και με απαράμιλλο θάρρος. Ένας σύντροφος που είχε ταχθεί στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο και μετά εντάχθηκε στον Συνασπισμό, διατέλεσε περιφερειακός σύμβουλος και γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα. Από νωρίς ακολούθησε το δρόμο της αυτοδιοίκησης και του περιβάλλοντος, ως χημικός μηχανικός, μέσα από αυτούς τους δρόμους βρεθήκαμε και συνδεθήκαμε. Τις γνώσεις του αυτές και την εμπειρία του μετέτρεψε σε έργο για το Δήμο Ρόδου, τον τόπο του αλλά και το περιβάλλον. Μετά το 2015 ήμασταν μαζί στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά ήταν και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης όπου αποκάλυψε και το απλήρωτο για δεκαετία δάνειο του Κήρυκα Χανίων του κ. Μητσοτάκη. Έγινε στη συνέχεια υφυπουργός και μετά αναπληρωτής υπουργός νησιωτικής πολιτικής για την οποία έδωσε μεγάλο αγώνα. Ο Νεκτάριος ακόμη και τώρα είναι και θα είναι συνδεδεμένος με τη νησιωτικότητα και με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του μεταφορικού ισοδυνάμου, αλλά και με την προσπάθεια να απεξαρτηθούν τα νησιά από τις υδροφόρες με τις αφαλατώσεις καθώς και άλλες μεγάλες μάχες για τους νησιώτες, όπως τα πλοία της άγονης γραμμής», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αποχαιρετώντας για άλλη μία φορά τον σύντροφό του και φίλο, Νεκτάριο Σαντορινιό, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό, «Flash fm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές παροχές σχολίασε ότι: «Η κυβέρνηση προχωρά σε κάποιες αποσπασματικές και περιορισμένου αποτυπώματος παρεμβάσεις. Όπως η εφάπαξ καταβολή μικρού επιδόματος για τους συνταξιούχους ενώ, δεσμευόταν αρχικά ότι θα λύσει το θέμα της προσωπικής διαφοράς. Και θυμίζουμε ότι η προσωπική διάφορα θεσπίστηκε τότε, μέσα σε μνημόνιο, για να μην κοπούν οι παλιές συντάξεις. Μέχρι σήμερα, επτά χρόνια από τότε και τέσσερα χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα θετικό για το συνταξιοδοτικό. Αντίθετα έχει κόψει 7 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, από την διακοπή της 13ης σύνταξης για 4 χρόνια αξίας 4,5 δισ. ευρώ και από τη μη επιστροφή των αναδρομικών, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, και ανακοινώνει τώρα μία εφάπαξ στήριξη που το μέγιστο φτάνει τα 300 ευρώ, με συνολικό πιθανό κόστος 300 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν είναι εμπαιγμός;».

Τόνισε πως η κυβέρνηση επιτρέπει ακραία αισχροκέρδεια και δίνει ένα ελάχιστο και προεκλογικού χαρακτήρα βοήθημα για να βελτιώσει τη δική της εικόνα. «Την ίδια στιγμή βλέπουμε αύξηση των ρυθμίσεων που χάνονται στον ΕΦΚΑ εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να αποπληρώσουν δόσεις. Όπως και η κοινωνία βιώνει 15,4% πληθωρισμό στα τρόφιμα. Από Ιανουάριο ’22 σε Ιανουάριο ’23 η αύξηση στο ψωμί και στα δημητριακά ήταν 18,6%, 19,3% στα κρέατα, 25% στα γαλακτοκομικά και 23% στα λάδια, έλαια, λίπη».

Ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε να σχολιάσει στη συνέχεια τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με του καλλιτέχνες: «Και πάλι εκ των υστέρων, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων για ένα πρόβλημα που δημιούργησε ο ίδιος, ο κ. Μητσοτάκης με το Προεδρικό Διάταγμα που υποβιβάζει τους εργαζόμενους στον πολιτισμού και τους μετατρέπει από τεχνικής εκπαίδευσης σε απόφοιτους λυκείου. Στη χθεσινή συζήτηση, στην οποία η κυβέρνηση σύρθηκε μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων, ο κος Μητσοτάκης είπε στην ουσία στους καλλιτέχνες ότι δεν κατάλαβαν καλά. Τους υποτιμά και τους κοροϊδεύει ξανά. Είναι όμως ξεκάθαρος ο στόχος της κυβέρνησης. Να εξυπηρετήσει ιδιωτικά Κολέγια που θέλουν να μπουν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, για αυτό έκανε λόγο και για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Είναι υποκριτική η χθεσινή συνάντηση».

«Το καθεστώς Μητσοτάκη επιδιώκει να φιμώσει, να στερήσει τη φωνή, την έκφραση των ελεύθερων ανθρώπων και συγκεκριμένα των καλλιτεχνών. Θέλει ο πολίτης να είναι υποταγμένος στο ρουσφέτι, στο βόλεμα ή και στο φόβο».

Ερωτηθείς τέλος εάν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή, απάντησε: «Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει ήδη ανατραπεί στη συνείδηση της κοινωνίας. Υπάρχει έντονη αντίδραση για το κυβερνητικό έργο στην ακρίβεια, στη δημοκρατία, στους θεσμούς, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην παιδεία. Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να το εγγυηθεί αυτό καθώς και την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Ο κος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί στην ουσία ανασφάλεια αφού «απειλεί» με τη διενέργεια δύο και τριών εκλογών. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεξεργάζεται το πρόγραμμα των πρώτων ημερών της προοδευτικής κυβέρνησης την επομένη των εκλογών για να ελαφρύνουμε την κοινωνία πρωτίστως και την οικονομία που δεν αντέχουν άλλο κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Print Friendly, PDF & Email