“Είναι γεγονός ότι διανύουμε μία ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας των αδυναμιών και των καθυστερήσεων της κυβέρνησης ΝΔ, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμβάλλει σε μια πατριωτικά και εθνικά συμφέρουσα λύση, υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και για αυτό προτείναμε τη σύγκληση της συνόδου πολιτικών αρχηγών και του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να κινηθούμε εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, βάσει των αρχών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και αυτό σημαίνει ότι θα πούμε, όλοι μαζί, ένα ξεκάθαρο όχι στην ακροδεξιά, μια ακροδεξιά που επιμελώς «χαϊδεύετε» στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ψευδές το σκηνικό πολέμου που φτιάχνετε, είναι σε αναντιστοιχία με τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι ακόμη επικίνδυνο για πιθανές προβοκάτσιες εκ μέρους των γειτόνων μας. Απέναντί μας έχουμε κάτι ξεκάθαρο. Την απειλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Μας κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν βρήκε τίποτα να πει για τις δηλώσεις της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι κλήθηκε να τις σχολιάσει. Οι δηλώσεις της Επιτρόπου αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας και της ανευθυνότητας του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, απέναντι στον ελληνικό λαό.

Όπως δήλωσε η ίδια η Επίτροπος, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει καν το ζήτημα του διαμοιρασμού των βαρών της κρίσης και της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς την Ευρώπη.

Φαίνεται περίεργο, ο πρώτος τη τάξει Υπουργός, κύριος Θεοδωρικάκος να μην γνωρίζει τι ειπώθηκε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης. Και παρακαλώ να μας απαντήσετε. Ζητήσατε ή δεν ζητήσατε να μοιραστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα βάρη της κρίσης, να γίνουν μετεγκαταστάσεις, να υπάρξουν κυρώσεις στον κύριο Ερντογάν; Γιατί σε όλους μας είναι ξεκάθαρο ποιος απειλεί και ποιος παραβιάζει διεθνείς κυρώσεις.

Η τακτική σας εξηγεί για ποιο λόγο ο κύριος Μητσοτάκης έστησε ένα επικοινωνιακό σόου στον Έβρο, αλλά δεν είπε κουβέντα, στην ευρωπαϊκή ηγεσία, για όλα αυτά τα οποία είναι κύρια και σημαντικά για τη ζωή μας, για την πατρίδα μας. Αυτός είναι πατριωτισμός.

Το ερώτημα είναι: Μπορεί να αποδείξει τον πατριωτισμό της η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ας αφήσετε λοιπόν στην άκρη την επικοινωνιακή διαχείριση που ως επάγγελμα, την ξέρετε πολύ καλά κύριε Θεοδωρικάκο. Δεν είναι όμως μόνο η πολιτική επικοινωνιακή διαχείριση. Τροφοδοτείτε ένα κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού, αλλά δεν ζητάτε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

Γιατί δεν ζητάτε κυρώσεις στους τουρκικούς εκβιασμούς; Γιατί δεν ζητάτε αλληλεγγύη και μετεγκαταστάσεις από τα κράτη-μέλη της Ευρώπης;

Και για να τελειώσει η σπέκουλα, η φύλαξη των συνόρων της χώρας μας είναι αυτονόητη. Υπονοείτε μήπως ότι δεν φυλάσσονταν τα σύνορα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ή ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έκαναν τη δουλειά τους; Να μας το πείτε, αν υπονοείτε κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο. Εκμεταλλεύεται όμως, για εσωτερική κατανάλωση, τον ώμο εκβιασμό του κυρίου Ερντογάν, αντί να τον αντιμετωπίσει κάνοντας μικροπολιτική. Μήπως όμως απεμπολείτε δικαιώματα της Ελλάδας; Το έχετε σκεφτεί αυτό; Γιατί, από χθες, διαβάζουμε ειδήσεις ότι θα ο κύριος Ερντογάν θα κλείσει το τελωνείο των Κήπων, αντί να έχει πάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση.

Ακούμε ακόμη ότι νεοναζί από την Ευρώπη επιδιώκουν να έρθουν και αυτοί στα σύνορα για να συμπληρώσουν το δικό σας ακροδεξιό σόου.

Μήπως όλα αυτά γίνονται για να ξεχάσουμε τη δραματική κατάσταση την οποία δημιουργήσατε στα νησιά; Ένα μπάχαλο, για το οποίο είστε κι εσείς προσωπικά υπεύθυνος, μιας και είστε ένας από τους επτά ανευθυνό-υπεύθυνους Υπουργούς, αλλά σίγουρα αποτυχημένους, στο μεταναστευτικό.

Ο κύριος Θεοδωρικάκος προσπάθησε να πείσει τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, αλλά δεν πέτυχε τίποτα, γιατί, δυστυχώς, η ΝΔ είχε τροφοδοτήσει με μίσος και με φόβο τον ελληνικό λαό.

Στην κρίση του 2015-2016, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπεύθυνος, εμείς είχαμε βάλει πλάτη και προσωπικά είχαμε συζητήσει με τους συνδημότες μας, ώστε να δεχτούν προσωρινά κέντρα, αλλά και τότε ο Έβρος φυλασσόταν.

Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι στα νησιά. Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να στήσει σόου στον Έβρο για να ξεχαστεί τι έγινε με τα ΜΑΤ, με τις αποτυχημένες προσπάθειες εις βάρος των νησιωτών, τις παλινωδίες και την αποτυχία του. Διότι πρόκειται για μια Κυβέρνηση που δημιουργεί προβλήματα σε όλους, στους νησιώτες και στους πρόσφυγες και μετανάστες. Loose-loose παντού.

Print Friendly, PDF & Email