«Η κοινωνία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και εμείς είμαστε ταγμένοι στο να δώσουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε συνεχώς εντάσεις και ερωτήματα, γι αυτό και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας πράγματι έπρεπε να είμαστε συνολικά πιο συνετοί», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 99,4», υπογραμμίζοντας ότι «η συλλογικότητα και η ενότητα, που ήταν και η βασική εντολή του Συνεδρίου, δεν είναι ένα γραφειοκρατικό τερτίπι ή μια εμμονή των προοδευτικών και αριστερών ανθρώπων, αλλά η υπεραξία που έχουμε ως κόμμα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε και προς την κοινωνία. Γιατί αν δεν έχουμε συλλογικότητα και ενότητα δεν θα έχει ούτε η κοινωνία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα».

«Η ουσία είναι ότι πρέπει πολύ πιο πυκνά και πολύ πιο ουσιαστικά να στηριζόμαστε στην εσωτερική δημοκρατία και στις καταστατικές προβλέψεις, δηλαδή στα όργανα του κόμματος. Δεν είναι ό,τι καλύτερο που έχει αργήσει η λειτουργία τους, αλλά δεν θεωρώ ότι το μείζον θέμα είναι η μετακίνηση μία εβδομάδα. Οι πολίτες έδωσαν μια καθαρή εντολή: Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να συμβάλουμε για να υπάρχει προοδευτική απάντηση στις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες, μετά τη δημοσκοπική βύθιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μάς έδωσαν ένα επαρκές ποσοστό για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Αυτό προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πορευτεί με ενότητα και συλλογικότητα. Αυτοσκοπός δεν είναι οι καρέκλες και οι καριέρες. Αυτοσκοπός είναι τα συμφέροντα της κοινωνίας. Η πολιτική υπάρχει για να υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας, όχι των κομμάτων. Και επειδή βλέπω μια συζήτηση για την επόμενη μέρα στο ευρύτερο προοδευτικό χώρο να γίνεται στηριγμένη στις επιδιώξεις προσώπων, θέλω να επαναφέρω τη συζήτηση εκεί που βρίσκεται η δική μου αφετηρία για την πολιτική: Στα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης εξυπηρετεί την καρέκλα του. Εμείς λοιπόν πρέπει να δώσουμε μία απάντηση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας», τόνισε ο Σ. Φάμελλος.

«Έχει αποδειχθεί ότι η όποια συζήτηση για “μαύρα χρήματα” δεν αφορά τον  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά αφορά τη ΝΔ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώτα Πούλου, έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό κ. Λιβάνιο και έγινε συζήτηση στο κοινοβούλιο για το που βρήκε τα χρήματα η ΝΔ  για μια τόσο δαπανηρή καμπάνια και πως πληρώθηκε ο κ. Γκρίνμπεργκ», απάντησε ο Σ. Φάμελλος κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Στέφανος Κασσελάκης έχουμε πει ότι είμαστε το μόνο κόμμα που έχει μηδενικό δανεισμό και έχει εξυγιάνει τα οικονομικά του. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν χρωστάει σε κανέναν, δεν έχουμε εξαρτήσεις, δεν μας “κρατάει κανείς”. Δεν έχουμε ούτε οικονομική ούτε πολιτική “υποχρέωση”.

Κληθείς να σχολιάσει τα συμπεράσματα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σημείωσε αρχικά ότι το μήνυμα ήταν «πολύ ανησυχητικό για την Ευρώπη και για την ελληνική δημοκρατία. Η συντριπτικά μεγάλη αποχή είναι ανησυχητική για την ποιότητα της πολιτικής και της δημοκρατίας, την εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα και στα πρόγραμμά τους, και στην αξία της πολιτικής στην Ελλάδα. Έχουμε σοβαρό θέμα αναξιοπιστίας της πολιτικής και των θεσμών και αυτό διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, είναι επικίνδυνο και μας αφορά όλους. Το αποτέλεσμα, ήταν όμως και μια ισχυρή καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ», κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.

«Δεν υποτιμώ τη σημασία των οργάνων του κόμματος, ούτε τη σημασία του πολιτικού χρόνου, αλλά οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τον ΦΠΑ, τη φορολογία, το κόστος των καυσίμων και των προμηθειών στις τράπεζες, ζητήματα που η κυβέρνηση δεν τα λύνει και κρύβονται πολλές φορές από την επικαιρότητα. Έχουμε και εμείς, έχω και εγώ, ευθύνη που πολλές φορές κρύβονται τα κρίσιμα ζητήματα και η πραγματική πολιτική επικαιρότητα για τα εσωκομματικά θέματα. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης να μη συζητούνται τα πραγματικά προβλήματα», δήλωσε ο ίδιος.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο, ακόμα και με παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, να μην συζητηθούν οι προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια και το φορολογικό. Με “παραθυράκια”, με υπεκφυγές και στρεψοδικίες, βάζει “πλάτη” στη ΝΔ ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας. Δεν επιτρέπουν τη συζήτηση στο κοινοβούλιο γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολίτες θα μάθουν για τις προτάσεις μας και θα αναγκαστεί και η ίδια η κυβέρνηση να τοποθετηθεί και άρα να εκτεθεί έναντι της κοινωνίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  εξηγώντας ότι «οι προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει για την ακρίβεια και το φορολογικό, έχουν λάβει τις απαραίτητες εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Ζητήσαμε να γνωμοδοτήσει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Εμείς δηλώνουμε ότι θα πάμε σε οποιαδήποτε διαδικασία. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να κοστολογηθούν τα προγράμματα. Αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τη συζήτηση στη Βουλή!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μιλώντας για το περιεχόμενο των προτάσεων νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι «περιλαμβάνεται η αλλαγή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας έτσι ώστε να υπάρχει ένας “κόφτης” στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, υπάρχει επίσης η πρόταση για την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των συστημικών τραπεζών, που καταγράφουν κέρδη 1,1 δισ. ευρώ στο το α’ τρίμηνο του 2024 και για τα περίπου 4 δισ. ευρώ για τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων το 2022 και το 2023. Μετά από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και 1,5 χρόνο, αλλά και μετά το “λογαριασμό” που έστειλε η κοινωνία στην κυβέρνηση μέσω των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί τουλάχιστον τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση, αλλά στο χαμηλότερο δυνατό συντελεστή, δηλαδή υποφορολόγηση. Πως γίνεται να μη δέχεται να συζητηθούν οι προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενώ σε ένα μικρότερο έστω βαθμό τις υλοποιεί; Είναι αδιανόητο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Σιγή ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση και για την Επίκαιρη Ερώτηση που καταθέσαμε προς τον Πρωθυπουργό για το οριζόντιο, αναχρονιστικό και αντισυνταγματικό χαράτσι, που πλέον καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος, κάνοντας λόγο για εξαπάτηση των πολιτών από τη ΝΔ καθώς έρχεται σε «πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για μη αύξηση της φορολογίας».

«Ένα παράλογο μέτρο που θα οδηγήσει σε λουκέτα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στην περιφέρεια. Οι διαρροές δε, περί πιθανών αλλαγών μετά την εφαρμογή του, αναδεικνύει ότι κάνουν ένα πείραμα πάνω στο βιός των νοικοκυριών, των ατομικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μετά το “θάνατο του εμποράκου” θα έρθει να κάνει κάποιες αλλαγές. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι το μνημόνιο, είναι η έκθεση Πισσαρίδη: Λουκέτα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπέρ των μεγάλων εταιριών των κολλητών – όπως συμβαίνει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-, πώληση δημόσιας περιουσίας και της ιδιωτικής περιουσίας μέσω των κόκκινων δανείων», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος.

Print Friendly, PDF & Email