Η σημερινή μέρα είναι ιστορική καθώς η ελληνική δημοκρατία και η ελληνική δικαιοσύνη έδωσαν μία ηχηρή απάντηση στον φασισμό. Η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή οδηγείται στη φυλακή. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όσους κράτησαν ψηλά το κεφάλι όλα αυτά το πεντέμισι χρόνια και όσους στήριξαν το αντιφασιστικό κίνημα, τους μάρτυρες, τους συνηγόρους, τις οικογένειες των θυμάτων. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στην απόφαση της δικαιοσύνης και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε τον αντιφασιστικό αγώνα γιατί η μάχη με τον φασισμό είναι διαρκής και δεν τελειώνει σήμερα. Το προοδευτικό δημοκρατικό κίνημα είναι η καλύτερη απάντηση στις αιτίες που οδηγούν σε ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο που συζητάμε στη Βουλή, κυριαρχεί ένα βασικό ερώτημα, ένα δίλημμα. Τελικά αμφισβητείται ή όχι η ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας; Επειδή όμως αντίστοιχα ερωτήματα κυριαρχούν και για πολλά βασικά ζητήματα της πολιτικής σχετικά με τον χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, ας εξετάσουμε αν αποτελεί ελπίδα ή δυστοπία αυτό που επιφυλάσσει για την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ας δούμε τα σημεία πολιτικής της κυβέρνηση της ΝΔ το τελευταίο 15μηνο για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα:

-Ανάπτυξη και δημοσιονομική σταθερότητα

Τελικά είχαμε ύφεση πριν από την πανδημία, που εντάθηκε με την πανδημία, την οποία ακόμα και τότε δεν παραδεχόταν ο Υπουργός Οικονομικών. Και όταν στη συνέχεια την παραδέχτηκε τελικά δεν την έλαβε υπόψη του στη σύνταξη του προϋπολογισμού, όπου προβλέπει γρήγορη ανάπτυξη.

Από την άλλη, η ΝΔ δεν παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της παρέδωσε το μαξιλάρι ύψους 37 δισ. ευρώ. Παραδέχτηκε βέβαια στη συνέχεια την ύπαρξή του, αλλά δε θέλησε να το χρησιμοποιήσει για να στηρίξει την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο των επιχειρήσεων να ετοιμάζεται να κλείσει.

-Εργασία

Ο εργαζόμενος, με τις ρυθμίσεις Βρούτση, στην καλύτερη περίπτωση, θα δουλεύει αλλά, θα πληρώνεται σαν να μη δουλεύει. Και δε θα πληρώνεται υπερωρίες. Τελικά θα γίνει πράξη ο ισχυρισμός του κυρίου Γεωργιάδη ότι διακόσια ευρώ το μήνα είναι αρκετά για τη διαβίωση ενός ανθρώπου.

-Εθνική κυριαρχία

 

Ενώ η στρατιωτική θητεία θα αυξηθεί, για να δυναμώσει η φύλαξη των συνόρων, τελικά και τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας παραβιάζονται.

-Εξωτερική πολιτική

Ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. για τη Βόρειο Μακεδονία, θα στηρίξει τελικά με όλες της τις δυνάμεις την ευρωπαϊκή πορεία των βόρειων γειτόνων. Αλλά θα διαγράφεται εκ των υστέρων η λέξη “ιστορική” από την κοινή δήλωση Δένδια- Πομπέο εκθέτοντας διεθνώς την ελληνική διπλωματία.

-Κυρώσεις

Και ενώ ο κύριος Βαρβιτσιώτης δήλωνε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν τη στρατηγική της κυβέρνησης αλλά, ο κύριος Πέτσας μάς είπε ότι θα «δαγκώνουν» στη συνέχεια οι κυρώσεις της Ευρώπης, τελικά δεν προέκυψε τίποτα τέτοιο στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και η γερμανική καγκελαρία μάς ενημέρωσε ότι δεν τέθηκε σχετικό αίτημα από την Ελλάδα.

-Υγεία

Τουλάχιστον στον τομέα της υγείας, ο κύριος Μητσοτάκης εγκαινίασε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που λειτουργούν όμως με μεταφερόμενο προσωπικό επειδή δεν κάνουν προσλήψεις γιατρών. Ανακοίνωσαν βέβαια το άνοιγμα των γηπέδων για τους φιλάθλους, ώστε να συνωστίζεται ο κόσμος μόνο στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το πρωί, αλλά τελικά το πήραν και αυτό πίσω και άφησαν μόνο τον πρωινό συνωστισμό.

-Στα σχολεία

Ενώ η κυρία Κεραμέως μάς είπε ότι η μάσκα αποτελεί ατομική ευθύνη και υποχρέωση της οικογένειας των μαθητών, διαψεύστηκε από τον κύριο ο Θεοδωρικάκο, αλλά τελικά, ακόμη και τώρα τέλη Οκτωβρίου, περιμένουμε ένα νέο διαγωνισμό για τη διανομή σωστών μασκών στα σχολεία, που ελπίζουμε να μην είναι και αυτή τη φορά αλεξίπτωτα.

-Δημόσια ασφάλεια και Τάξη

Τελικά δεκατετράχρονα κρατούνται τρεις μέρες στο κρατητήριο αλλά, ο κύριος Χρυσοχοΐδης ξεχνάει να στείλει μήνυμα στις αρχές ελέγχου των συνόρων και ο καταδικασθείς Λαγός φεύγει από τη χώρα. Ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης περνάει ρυθμίσεις για την αμνήστευση των τραπεζιτών, ενώ οι τραπεζίτες σβήνουν δάνεια 500 εκατομμυρίων ευρώ των εφοπλιστών.

-Επενδύσεις

Όμως οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον Υπουργό, άνευ χαρτοφυλακίου, Ανάπτυξης γιατί και σήμερα κατάφερε ένα high score, να φέρει άλλη μία τροπολογία για το Ελληνικό και τελικά να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των τροπολογιών από τον αριθμό των κτιρίων που κατεδαφίστηκαν. Επιπλέον καμία σύμβαση, καμία προκαταβολή για το ελληνικό δημόσιο, δεν προχωράει το Ελληνικό παρότι που, όπως μάς έλεγαν, χρειαζόταν μόλις μία εβδομάδα για τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και μέχρι το τέλος του 2019 θα έμπαιναν μπουλντόζες στο Ελληνικό.

-Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού

Η ελεύθερη αγορά ενισχύεται άραγε με την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση του δικτύου φυσικού αερίου σε έναν ιδιώτη; Κανένα επενδυτικό ρίσκο, έτοιμο έργο, έτοιμες επιδοτήσεις, κανένας ανταγωνισμός, ωραίος φιλελευθερισμός. Στην αγορά ηλεκτρισμού έχουμε, την ίδια στιγμή, στην ουσία ένα καρτέλ όπου η ΔΕΗ κρατάει ψηλά τις τιμές δημιουργώντας τρομερά περιθώρια κέρδους για τους προμηθευτές ρεύματος, ακόμη και τετραπλάσια της τιμής χονδρικής. Λίγοι απολαμβάνουν υπερκέρδη εις βάρος όλων, οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων ενώ, κινδυνεύουν παράλληλα οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γιατί χρεωκοπεί ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ που σώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μετά από όλα αυτά τι βλέπουμε σήμερα στον νέο πτωχευτικό κώδικα;

Σταματάει η προστασία της ιδιοκτησίας και της πρώτης κατοικίας αλλά, ο ιδιοκτήτης, που θα χάνει την ιδιοκτησία του, θα μπορεί να νοικιάζει το δικό του το σπίτι και όταν περάσουν δώδεκα χρόνια θα πρέπει να το αγοράσει ξανά, χωρίς να υπολογίζεται το ενοίκιο που κατέβαλε όλα τα χρόνια, στην τότε εμπορική του αξία. Και άρα, θα πρέπει να λάβει πάλι δάνειο από την τράπεζα για να αγοράσει πάλι το σπίτι του και έτσι δε θα έχει ποτέ σπίτι, αλλά θα πληρώνει για να νοικιάζει το δικό του σπίτι και ό,τι έχει πληρώσει δε θα αφαιρείται από τα δάνειό του.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μάς οδηγεί σε ένα δυστοπικό μέλλον και αμφισβητεί ουσιαστικά δικαιώματα και κεκτημένα στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομική ανάπτυξη, στην εθνική ασφάλεια. Εμείς όμως από τη μεριά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε όλα αυτά αλλά, οφείλουμε και να υπερασπιστούμε και μία διαφορετική πορεία για την Ελλάδα με μία προοδευτική κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email