«Επιβεβαιώνεται η αντιπεριβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, με μεγάλο έλλειμα στους τομείς της Ενέργειας και του Κλίματος, με μια αίσθηση αναπαλαίωσης με την τοποθέτηση Ταγαρά στο υπουργείο Περιβάλλοντος», τονίζει  σε δήλωση του στην ιστοσελίδα Newpost ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Οι πολυδιαφημισμένες αλλαγές του κ. Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος με την έως τώρα πορεία της κυβέρνησής του, μία πορεία που συνδέεται με την ύφεση, το αλαλούμ στα υγειονομικά μέτρα και τον τουρισμό, την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, την απουσία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εξαπάτηση των συνταξιούχων, των επιστημόνων και γενικά όλης της κοινωνίας.

Τα πρώτα δείγματα της έκθεσης Πισσαρίδη και του fake ανασχηματισμού δείχνουν ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε νέο μνημόνιο, με αξιοποίηση των περιορισμένων πια κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος των λίγων και εκλεκτών του συστήματος Μητσοτάκη, εις βάρος των δικαιωμάτων της κοινωνίας και των εργαζομένων, εις βάρος γενικά της προόδου και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι «βελτιωτικές» αλλαγές είναι εξίσου απογοητευτικές. Η τοποθέτηση του κ. Ταγαρά δεν θεωρείται ανανέωση αλλά «αναπαλαίωση», μιας και η αντιπεριβαλλοντική θητεία του στο Υπουργείο, επί κυβέρνησης Σαμαρά, είναι γνωστή σε όλους, με μνημονιακές ρυθμίσεις, ειδικά εις βάρος της δασικής πολιτικής και των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, με πληθώρα τακτοποιήσεων, παρεκκλίσεων, φωτογραφικών διατάξεων και εκατοντάδες τροπολογίες.

Είναι προφανές ότι ο κ. Υφυπουργός θα εφαρμόσει και θα εμβαθύνει το περιβαλλοντικό έγκλημα που ξεκίνησε ο κ. Χατζηδάκης, με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, την ακύρωση των δασικών χαρτών, τη στροφή στην καύση απορριμμάτων και την αποδυνάμωση των δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει την υπογραφή Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, όποιο και αν είναι το πρόσωπο του Υφυπουργού, πόσο μάλλον όταν αυτός ως βουλευτής δεν διαφοροποιήθηκε από αυτή τη πολιτική επιλογή της ΝΔ.

Εκεί όμως που οι «λειτουργικές βελτιώσεις» στην κυβέρνηση αναδεικνύουν μεγάλο έλλειμμα και σοβαρές αντιθέσεις και δυσλειτουργίες είναι ο τομέας της Ενέργειας. Σε μια περίοδο που υλοποιείται το ξεπούλημα σε μονοπώλια όλων των υποδομών ενέργειας της χώρας και ενώ η βίαιη και άδικη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη αποτελεί το πρόσχημα για εκχώρηση της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικά συμφέροντα με εισαγόμενο φυσικό αέριο, η θέση του Υφυπουργού Ενέργειας μένει ακάλυπτη. Αυτή η επιλογή αποδεικνύει πόσο υποκριτική είναι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση και το κλίμα και πόσο υποκριτικό το ενδιαφέρον της ΝΔ για αυτό τον καινοτόμο τομέα της οικονομίας και της κοινωνικής λειτουργίας αλλά και για τα θέματα της ενεργειακής φτώχειας.

Πρόκειται για τη φυσική συνέχεια μιας πορείας χωρίς σχέδιο, όπου η ΝΔ με επικοινωνιακά τρικ προσπαθεί να καλύψει τις στρατηγικές της επιλογές, που είναι μόνο η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των ενεργειακών πόρων και των υποδομών με παράλληλη τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών με παχυλούς μισθούς και λιμουζίνες.

Όλα αυτά υλοποιούνται κατά την πιο κρίσιμη στιγμή της ενεργειακής μετάβασης, ενώ η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης στη βάση των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και να ενισχύσει την κλιματική καινοτομία, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ωστόσο τι άλλο, εκτός από κούφια επικοινωνία, θα μπορούσε να περιμένει κανείς, όταν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έκανε την προηγούμενη εβδομάδα μία ακόμη συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει αυτή τη φορά έναρξη διαβούλευσης για το χωροταξικό/πολεοδομικό νομοσχέδιο το οποίο αναρτάται 6 μέρες μετά  στο opengov.gr. Το ίδιο ισχύει για το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης και για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, που έχουν ανακοινωθεί αλλά κανείς δεν τα έχει δει ακόμα, όπως και για το ιδιαίτερα κρίσιμο, για τη χώρα, νέο «Εξοικονομώ», το οποίο προ-ανακοινώθηκε με βιασύνη τον Αύγουστο όταν πρόκειται να προκηρυχθεί το Νοέμβριο, εκθέτοντας για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email