“Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καλύπτονται από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που μάς το έχουν μεταφέρει όλοι οι φορείς της αγοράς και της παραγωγής που έχουμε συναντήσει το τελευταίο διάστημα. Δεν έχουν ρευστότητα, πρόσβαση σε χρηματοδότηση και σε τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία και φόβος στην αγορά. Αυτό διότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, μπαλώματα, και κινούνται βάση της λογικής βλέποντας και κάνοντας. Η πρόσφατη ανακοίνωση, που συζητάμε μετά από δύο μήνες, ότι τώρα θα μπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ΤΕΠΙΧ αποδεικνύει ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν μείνει απ’ έξω το προηγούμενο διάστημα, με επιλογή της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ενώ οι τράπεζες έχουν ρευστότητα δε δίνουν δάνεια στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που έχει ανάγκη ειδικής στήριξης αυτήν την περίοδο. Πολύ φοβόμαστε πως το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η υφαρπαγή της περιουσίας τους από τις τράπεζες ώστε, πιθανώς, να την μεταπωλήσουν στη συνέχεια σε funds, ένα μεγάλο σορτάρισμα στην αγορά, αποτελεί το πραγματικό πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο που ευνοεί μόνο λίγους και μεγάλους, αλλά ούτε καν όλους τους μεγάλους, αλλά μόνο τους ημέτερους με τους οποίους συνομιλεί και συνεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ”, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του, εχθές, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όπου οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς για τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την πρόσβαση των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για τη ρύθμιση της αστικής ευθύνης επιχειρήσεων εστίασης από κρούσματα Κορωνοϊού COVID-19.

Ξεκινώντας την ομιλία του επισήμανε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να διεξαχθεί σε διαφορετική βάση και με παρουσία των εκπροσώπων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, απαντώντας στο αίτημα που έχει καταθέσει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ). Παρουσίασε στη συνέχεια τους δύο βασικούς στόχους  που έχει η ΝΔ. Συγκεκριμένα, να πλήξει την εργασία, να περιστείλει τα εργασιακά δικαιώματα και να σμπαραλιάσει την οικονομία, να “χτυπήσει” στην ουσία τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους, τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βλέπουμε ήδη μειώσεις μισθών, μείωση του δώρου και του επιδόματος άδειας, αύξηση της ανεργίας, ενώ οι τράπεζες, που δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, δανείζουν στη συνέχεια την αγορά με πολύ υψηλά επιτόκια, ζητώντας μάλιστα πολλές εγγυήσεις και ενώ το δημόσιο έχει ήδη εγγυηθεί για τα δάνεια.

“Το μόνο που κάνει ο Υπουργός Οικονομίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι περιοδείες σε ανύπαρκτα εργοτάξια  (όπως αυτό του Ελληνικού) λες και η οικονομία είναι κάτι σαν τον «Μπομπ τον Μάστορα» ή τα Lego και τα Play Mobil! Δεν είναι αυτή η εικόνα, όμως, που πρέπει να δείχνει η Ελλάδα στο εξωτερικό, γιατί έτσι η ίδια κυβέρνηση θίγει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Χρειάζεται ένα σοβαρό σχέδιο με χρηματοδοτήσεις και πραγματική ρευστότητα για όλες τις επιχειρήσεις και χρειάζεται, βέβαια, ένα σχέδιο για τη βιομηχανία, όπου δεν έχετε προβλέψει κανένα εργαλείο. Δεν υπάρχει σχέδιο βιομηχανικής ανασυγκρότησης, δεν υπάρχουν προτεραιότητες στους κλάδους, δεν υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, στήριξη στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πραγματικού προϊόντος και στον τουρισμό».

«Παράδειγμα της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι τα τουριστικά λεωφορεία και οι τουριστικοί πράκτορες. Επτά χιλιάδες πεντακόσια (7.500) τουριστικά λεωφορεία και τουριστικοί πράκτορες βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε μέτρου υποστήριξης, εντελώς  εκτός του ραντάρ της κυβέρνησης. Δύο μέτρα και δύο σταθμά συναντούν οι άνθρωποι των λεωφορείων, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Επιπλέον, την προηγούμενη Δευτέρα, είχαμε ξαφνικά τα σύνορα να κλείνουν για δώδεκα χιλιάδες (12.000) τουρίστες από τη Σερβία, οι οποίοι είχαν κλείσει τις διακοπές τους στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι το σχέδιο σας;”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος ζήτησε τέλος, ενημέρωση σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις, με τι αριθμό εργαζομένων και τζίρο έχουν ενταχθεί στα μέτρα, ποιες χρηματοδοτήσεις έχουν δοθεί, ποια δάνεια έχουν επαναχρηματοδοτήσει οι τράπεζες και σε ποιες επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει καταγγελία και από βουλευτές της ΝΔ ότι οι τράπεζες εξυπηρετούν μόνο παλιούς πελάτες και δεν χρηματοδοτούν όλη την αγορά. “Θέλουμε, λοιπόν, να ανακοινώσετε τα πραγματικά νούμερα και να δούμε πώς θα γίνει η χρηματοδότηση της αγοράς, όχι με νέες δανειακές υποχρεώσεις, ούτε με νέο μνημόνιο, γιατί αυτό ακούμε, ενώ υπάρχουν πιέσεις και ρουσφέτια βουλευτών της ΝΔ για δάνεια και επιχορηγήσεις επιχειρήσεων με μηδενικό τζίρο, όπως έγραψε χθες και η εφημερίδα Καθημερινή. Όλα αυτά, βέβαια, δε βγαίνουν στη δημοσιότητα, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει και η προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης με τα 20 εκατ. ευρώ του κ. Πέτσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Ένα επιτελικό μπάχαλο, αυτό το σχέδιο υλοποιεί η Ν.Δ., με την επιχειρηματικότητα εκτός των μέτρων χρηματοδότησης και στήριξης”.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση εδώ

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email