Χθες βράδυ η ΝΔ υπέγραψε το οριστικό της διαζύγιο με την περιβαλλοντική πολιτική και την οικολογία. Ψήφισε μόνη της, με ονομαστική ψηφοφορία, την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλίες, τη δημοπράτηση έργων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και την αποδόμηση των ευρωπαϊκών κανόνων στις περιοχές Natura 2000, τις οποίες χαρίζει σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν ξεκάθαρος, ζήτησε, από την πρώτη ημέρα, την απόσυρση των σχετικών διατάξεων και τις καταψήφισε όλες στην ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι η οικολογία, οι πολιτικές για το περιβάλλον και το κλίμα, αποτέλεσαν σημαία ευκαιρίας για τον κύριο Μητσοτάκη που έχει προδώσει πλήρως τις αρχικές μεγαλόστομες διακηρύξεις του. Δυστυχώς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν ασκεί πλέον πολιτικές για το περιβάλλον, είναι κυριολεκτικά απών, ενώ άλλα Υπουργεία, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εσωτερικών, μοιράζουν τα ιμάτια τους.

Στην πιο κρίσιμη καμπή και ενώ η Ευρώπη προχωρά στη μεγάλη μεταρρύθμιση του Green Deal, η Ελλάδα αποχωρεί από την περιβαλλοντική πολιτική, κάτι που σημαίνει (και) απώλειες στους πόρους, στις προτεραιότητες και στη διαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης:

Αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών στην ενέργεια, μπάχαλο και συγκρούσεις στις ΑΠΕ, ευνουχισμός του ελέγχου και της αδειοδότησης περιβάλλοντος, σκάνδαλα και επιστροφή στο παρελθόν στην ανακύκλωση, καύση και ιδιωτικοποίηση στα απορρίμματα, αλαλούμ και ακύρωση των δασικών χαρτών, ανυπαρξία σχεδίων δίκαιης Μετάβασης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, απουσία δασικής στρατηγικής και πλήρης αποδόμηση και των Φορέων αλλά και των μελετών και σχεδίων προστασίας και διαχείρισης των περιοχών Natura 2000.

Σήμερα που η Ελλάδα έπρεπε να συζητά για έναν Κλιματικό Νόμο και για την πράσινη ανάκαμψη ως μοναδική διέξοδο για την κοινωνία και την οικονομία, που μπορεί να μας δώσει ανταγωνιστικότητα και καλές θέσεις εργασίας, έχουμε μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει ακόμα και τις μελέτες που ολοκληρώνονται για όλες τις προστατευόμενες περιοχές (30% των εδαφών και 20% των θαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας) και θα έδιναν ξεκάθαρες χρήσεις γης και σχέδια διαχείρισης και ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς οδηγεί σε ένα βέβαιο πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Ε.Ε. που θα βαρύνει όμως όλους τους πολίτες, εκτός από τους Υπουργούς που πήραν την ευθύνη, καθώς και πολύχρονες διαμάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα καθυστερούν την περιβαλλοντική προστασία αλλά και τις επενδύσεις. Όλοι θα βγούμε χαμένοι, αφού ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε τον κύριο Γεωργιάδη ως υπέρ Υπουργό Περιβάλλοντος, να καταφεύγει σε ψέματα, εξαπάτηση και σοφιστείες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η συσπείρωση και συστοίχιση σχεδόν όλων των κομμάτων, όλων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, κινημάτων και κινήσεων, αλλά και δεκάδων χιλιάδων ενεργών πολιτών, είναι ένα καλό μήνυμα και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές αλλά και για την ανατροπή τους.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η βούληση για αυτήν την πράσινη κοινωνική συμφωνία και τη συνεργασία έχει εκφραστεί και στη Βουλή και στο πρόγραμμα που έχουμε ήδη θέσει σε διαβούλευση. Είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην προχωρήσουν τα ψηφισθέντα αντιπεριβαλλοντικά σχέδια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς πάει προς τα πίσω και στο περιβάλλον με μεγάλη ταχύτητα. Είναι στο χέρι όλων μας να πάμε μπροστά.

Print Friendly, PDF & Email