Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 γίνεται εν μέσω ακραίων κρίσεων που βιώνει η κοινωνία και πολλαπλασιάζουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Ήδη μετράμε 17.500 θύματα της πανδημίας, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι τραγικές, ενώ οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωποι με ράλι ακρίβειας στην ενέργεια και σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Αντί όμως ο προϋπολογισμός να απαντάει σε αυτά τα επίδικα, προσθέτει και άλλες αβεβαιότητες, μας πάει προς τα πίσω, μειώνει τα εργαλεία στα χέρια της πολιτείας για την ακρίβεια και για την κλιματική πολιτική και προβλέπει λιγότερους πόρους.

Πληθωρισμός λοιπόν στα λόγια, λιτότητα στην πράξη.

Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας συνοψίζεται σε τρεις αρχές: Αδύναμη Πολιτεία, Ανυπεράσπιστη Κοινωνία, Ατομική Ευθύνη.

Παράδειγμα αυτής της στρατηγικής είναι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στην ακρίβεια στην ενέργειας και ειδικότερα στο ρεύμα. Η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα ακρίβειας στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη όλο τον Νοέμβριο, ο μέσος όρος χονδρεμπορικής φτάνει σήμερα στα 228,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και συνεπώς αναμένεται ο τριπλασιασμός των χρεώσεων ρεύματος στους λογαριασμούς που θα παραλάβουν οι πολίτες τον Ιανουάριο.

Τα μέτρα είναι σαφώς ανεπαρκή, τα εννιά (9), δεκαοκτώ (18), τριάντα εννιά (39) ευρώ δεν αρκούν να καλύψουν αυξήσεις, ενώ εκτός μέτρων παραμένουν οι επαγγελματίες, αγρότες, δημοτικές επιχειρήσεις, ΟΤΑ, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες γιατί δεν έχετε την επάρκεια να διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος, γιατί δεν έχετε σχέδιο και δεν έχετε και τη βούληση να το αντιμετωπίσετε γιατί το μόνο σας ενδιαφέρον είναι να στηρίξετε το ολιγοπώλιο.

Επιπλέον η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για μέτρα κατά της ακρίβειας στην ενέργεια. Αυτό επιβεβαιώνει και η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις όποιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης. Τα κονδύλια προέρχονται από των εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή από πόρους που έπρεπε να πάνε για εξοικονόμηση, ΑΠΕ και ανθεκτικότητα, και που θα μας λείψουν από εκεί.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θα γίνει μετά το Δεκέμβρη του 2021, ενώ o κίνδυνος αύξησης της ενεργειακής φτώχειας είναι πλέον ορατός. Εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό του μισθού που οι πολίτες πρέπει να δαπανήσουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια, συμπιέζοντας τα νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να ζεσταθούν τον χειμώνα που έχει έρθει.

Αρνείστε πεισματικά να εφαρμόστε μέτρα που είναι και στην εργαλειοθήκη της ΕΕ και προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μένοντας προσκολλημένοι σε μια πολιτική που επιδοτεί την ακρίβεια.

Είναι αδικαιολόγητο να μην προωθείτε τη μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, την επανενεργοποίηση του Ταμείου Επανασυνδέσεων που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα τη διασφάλιση της πρόσβασης στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο εισαγόμενο, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές ευθύνες. Εδώ και δύο (2) χρόνια επισημαίνουμε σοβαρές στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κερδοσκοπία και ολιγοπώλια, ενώ η κυβέρνηση δεν προωθεί την προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα διμερή συμβόλαιο, κανένα δηλαδή εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου.

Σε όλα τα παραπάνω οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κωφεύουν, με δική σας ευθύνη, και εσείς παριστάνετε όπως είπε εύστοχα ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα τον πιανίστα στο σαλούν σε κόμικ του Λούκυ Λουκ, που συνεχίζει το πιάνο ενώ δίπλα του γίνεται «μπάχαλο».

Στον φετινό προϋπολογισμό έχουμε την επέκταση πράσινων, οικολογικών κριτηρίων στη σύνταξή του. Δυστυχώς αποτελεί μόνο πρόφαση και υποκριτική εξαγγελία της κυβέρνησης.

Δεν γίνεται να μη θυμηθούμε την αντίστοιχη δέσμευση στον προϋπολογισμό του 2021, όπου είχατε βάλει στόχο τη μείωση της καμένης έκτασης κατά 10% για το 2021 (!). Θα κάνετε απολογισμό; Γιατί δυστυχώς και στις πυρκαγιές έχει κάνει αρνητικό high score αυτή η κυβέρνηση. Και το φετινό καλοκαίρι η χώρα μας ήταν και πάλι μαύρο πρόβατο σε όλη την Ευρώπη με την πρωτοφανή έκταση των δασικών πυρκαγιών.

Αντίστοιχα αρνητικοί είναι και οι δείκτες που βάζει ο προϋπολογισμός στους τομείς της χωροταξίας και του περιβάλλοντος.

Βάζετε στόχο για το 2022 την ολοκλήρωση της 2ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και της 1ης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΛΑΠ). Όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει και θα εκτεθείτε ξανά, εφόσον για τα Σχέδια Πλημμύρας βγαίνει τώρα ο διαγωνισμός και οι μελέτες για Σχέδια Υδάτων δεν έχουν συμβασιοποιηθεί καν ακόμη. Δηλαδή μας λέτε ότι θα τελειώσουν μέσα στο 2021 μελέτες διάρκειας δύο (2) ετών που δεν έχουν ακόμα συμβάσεις με μελετητές;

Από την άλλη για την υλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού βάζετε στόχο ότι μέσα στο 2022 θα συμβασιοποιηθούν διακόσια (200) Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ενώ όλο το 2021 έχουν προκηρυχθεί μόλις δώδεκα (12) το 2021 και δεν έχει συμβασιοποιηθεί κανένα, και ενώ είχατε στόχο να προκηρύξετε και να κάνετε συμβάσεις σε τετρακόσιες (400) μελέτες το 2021!

Θα ήθελα να αναφερθώ κλείνοντας στο επιτελικό μπάχαλο με τις δασικές υπηρεσίες. Ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου 2021 αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός ενός μήνα, η διαδικασία έχει κολλήσει και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ.

Και επιπλέον, σε εγκύκλιο, ο κ. Σκυλακάκης, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και δίνει εντολή, επειδή δεν προχωρά η μετάβαση των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, να μην αυξηθούν τα όρια δαπανών του προϋπολογισμού του ΥΠΕΝ. Άρα και η μισθοδοσία και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα των Δασικών Υπηρεσιών θα παραμείνουν στις αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Και επιπλέον οι προϋπολογισμοί των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μειώνονται, στην πλειοψηφία τους, ακόμα και της Αττικής που είχε αυτή την τεράστια πυρκαγιά.

Τελικά για αυτή την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τις δασικές υπηρεσίες, πρέπει να μας απαντήσετε. Εσείς παραπλανείτε τον πρωθυπουργό ή ο πρωθυπουργός τους πολίτες;

Και κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την καταπάτηση όλων των δεσμεύσεων του προϋπολογισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που επαναλαμβάνεται εδώ και δύο χρόνια. Γιατί είναι εδώ και δύο χρόνια που έχει παγώσει το δρομολογημένο Εξοικονομώ στα δημόσια κτίρια (ΗΛΕΚΤΡΑ). Γιατί ο στόχος σας είναι να δώσετε και τα δημόσια κτίρια σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ έργων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως έχετε κάνει με τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, και ό,τι άλλο μπορείτε.

Το πλιάτσικο που γίνεται πίσω από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ΝΔ δυστυχώς δεν έχει όρια.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email