Μέσα από τον προσχηματικό τίτλο ενσωμάτωσης Οδηγιών για την ανακύκλωση, η κυβέρνηση προωθεί αναχρονιστικές διατάξεις για την καύση απορριμμάτων και για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης τους, ενώ φέρνει ως επείγουσες διατάξεις σαράντα άρθρα (!) που δεν είχαν αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση που θίγουν σοβαρά θέματα ενέργειας, χωροταξίας/πολεοδομίας και φυσικού περιβάλλοντος. Προγραμμάτισε επιπλέον οι συνεδριάσεις στις επιτροπές και στην ολομέλεια να γίνουν μέσα σε τέσσερις ημέρες περιορίζοντας περαιτέρω το διάλογο, τη συμμετοχή των φορέων και τη διαφάνεια ακόμα και τη δυνατότητα βελτίωσης των άρθρων του νομοσχεδίου. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η επιτελικότητα και η αριστεία αποτελούν μόνο προφάσεις για την κυβέρνηση.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, τροποποιούνται διατάξεις πολλών προηγούμενων νόμων της κυβέρνησης ΝΔ για τη χωροταξία, τον οικοδομικό κανονισμό, την αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.ά.. Περιλαμβάνεται επιπλέον και παράταση του χρονοδιαγράμματος για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει κατά έναν χρόνο σε σχέση με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη και παίρνει ακόμα ένα χρόνο παράταση.

Στα χωρίς διαβούλευση άρθρα περιλαμβάνεται και διάταξη για την πώληση του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε ιδιώτη, δηλαδή την παραχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό εργαλείο για την πράσινη μετάβαση της χώρας. Αυτή η επιλογή αποδεικνύει και τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης που είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Για την ανακύκλωση

Η κυβέρνηση επικαλείται την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για να κρύψει την πραγματική μεθόδευση που είναι οι αναχρονιστικές επιδιώξεις για την προώθηση της καύσης και της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με το νομοσχέδιο:

  • Καλύπτεται νομοθετικά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της ΝΔ που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και τη δημιουργία νέων μονάδων καύσης. Αγνοούνται οι ενστάσεις πλείστων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, που θεωρούν ότι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και η καύση απορριμμάτων θα επιφέρει μεγάλη αύξηση του κόστους για τους πολίτες, θα δυσχεράνει την επίτευξη των στόχων κυκλικής οικονομίας, και θα επιβραδύνει περαιτέρω τους περιβαλλοντικούς δείκτες.
  • Παρουσιάζεται ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι ακριβώς αντίθετο με την ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, εφόσον δυναμιτίζει την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.
  • Ακυρώνονται και αφαιρούνται αρμοδιότητες των Δήμων για τη διαχείριση απορριμμάτων  εφόσον τα σχέδια της ΝΔ είναι να προχωρήσουν τα εργοστάσια καύσης με επιλογές των Υπουργείων και να μπει επιπλέον «καπέλο», κόστος στα δημοτικά τέλη.
  • Δίνεται χαμηλή προτεραιότητα στην πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, καθώς εδώ και δύο χρόνια η ΝΔ καθυστερεί και ακυρώνει μέτρα που είχε ήδη προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η εφαρμογή της χωριστής συλλογής σε τέσσερα ρεύματα, η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και το κριτήριο του οικολογικού σχεδιασμού.
  • Αρνείται πεισματικά η ΝΔ, εδώ και δύο χρόνια, να εφαρμόσει ορθά την τιμολογιακή πολιτική που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ που έδινε κίνητρα για την ανακύκλωση, ενώ καταργείται και η εισφορά κυκλικής οικονομίας που έδινε κίνητρα στους Δήμους να προχωρήσουν με υποδομές. Επανέρχεται το τέλος ταφής από τα παλιά, το οποίο θα εφαρμόζεται και σε όλα τα υπολείμματα επεξεργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί στο τέλος της μέρας και πάλι η καύση.
  • Απαξιώνονται οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που μένουν χωρίς προσωπικό και προωθεί παραμάγαζα εκτός Υπουργείου που θα έχουν ακόμη και ελεγκτικές αρμοδιότητες
  • Προετοιμάζεται το έδαφος για Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων

Εδώ και δύο χρόνια, με τις πολιτικές που ακολουθεί η ΝΔ, η ανακύκλωση έχει κυριολεκτικά κολλήσει, με τους Δήμους να μην μπορούν να πάρουν εξοπλισμό, όπως έπρεπε, από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση και το σύστημα ΝΔ κάνουν συμφωνίες για ΣΔΙΤ και προωθούν φωτογραφικές προκηρύξεις.

Είμαστε μάρτυρες σκανδάλων εκατομμυρίων ευρώ στην ανακύκλωση, με εγκρίσεις αναποτελεσματικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης με πολιτική απόφαση και φωτογραφικές περιγραφές εξοπλισμού σε διαγωνισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων του ΕΔΣΝΑ, που ευτυχώς ακυρώθηκε εν μέρει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και την πρόσκληση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ο εξοπλισμός αυτός θα έπρεπε να δίνεται στους Δήμους κατευθείαν από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Χάνονται οι πόροι της ανακύκλωσης, οι Δήμοι μένουν χωρίς εξοπλισμό, το νομοσχέδιο διαιωνίζει αυτή την κατάσταση και κατά τα άλλα η ΝΔ έρχεται να προωθήσει την ανακύκλωση.

Για τις ενεργειακές ρυθμίσεις

Με την εισαγωγή Εγγυητικών Επιστολών Βεβαίωσης Παραγωγού καταρρέει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης και οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη όταν νομοθετούσε τον 4685/2020 και μάς έλεγε ότι θα απλοποιήσει την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ. Με τη ρύθμιση αυτή παραδέχεστε το μπάχαλο και την υπερθέρμανση στην αγορά των ΑΠΕ και προσπαθείτε πλέον να το μαζέψετε.

Προβλέπετε επίσης, εκ των υστέρων, τη δημιουργία ενός Μηχανισμού Παρακολούθησης και Εποπτείας Αγορών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ όμως εδώ και οκτώ (8) μήνες έχει εντοπιστεί η χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού και αφού οι τιμές χονδρικής έχουν παρουσιάσει ρεκόρ και έχουν σταθεροποιηθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα. Ακόμα και αυτός όμως ο μηχανισμός δεν είναι έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα και για τη λειτουργία του βλέπουμε χωρίς χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά τα θέματα της χωροταξίας και πολεοδομίας, οφείλουμε να χτυπήσουμε ένα πολύ δυνατό καμπανάκι. Αποσπασματικές ρυθμίσεις, ρουσφέτια παντού, μέχρι και αυξήσεις συντελεστή δόμησης, και η παράταση στο Ειδικό Χωρικό για το Μάτι. Ταυτόχρονα προβλέπονται εργαλεία ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να κάνει μια επένδυση θα κάνει μόνος του μια πολεοδομική μελέτη και θα βάζει τους όρους δόμησης που θέλει και τις χρήσεις γης που τον συμφέρουν. Κανένα κράτος δικαίου, παντού εξυπηρετήσεις.

Το ίδιο δυστυχώς κάνετε και στην ανακύκλωση όπου και εκεί «τακτοποιούνται» ημέτεροι με δουλειές και ΣΔΙΤ, με σκανδαλώδεις εγκρίσεις συστημάτων ανακύκλωσης, με φωτογραφικές προκηρύξεις ενώ η Υπηρεσία του ΕΟΑΝ και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ σάς λένε ότι με τις επιλογές σας δεν θα πιάσετε τους στόχους για την ανακύκλωση.

Μιλάμε λοιπόν για ένα νομοσχέδιο που πάει τη χώρα πολύ πίσω. Ένα νομοσχέδιο που είναι επικίνδυνο και για την ανακύκλωση και για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Ένα νομοσχέδιο σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή στρατηγική και μια σαφή οπισθοχώρηση για την Ελλάδα.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email