Την κατάρρευση του περιβαλλοντικού προσωπείου της κυβέρνησης ΝΔ, με την παραπομπή των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία στις ελληνικές καλένδες, σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Το νέο πάγωμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλίες αποτελεί προάγγελο τακτοποίησης από τη ΝΔ;»

Όπως τόνισε ο Σ. Φάμελλος «Συζητάμε ακόμα μία ερώτηση που δεν απαντήσατε γραπτά ως οφείλατε από τις αρχές Νοεμβρίου. Όταν βλέπουμε ότι, μετά τις πολλαπλές παρατάσεις των κατεδαφίσεων που έχετε παγώσει, δεν απαντάτε σε μια ερώτηση που σας ζητάμε τον κατάλογο των κατεδαφιστέων, κατανοούμε ξεκάθαρα το σκοπό σας. Βλέπουμε μια μεθόδευση της κυβέρνησης για να τα τακτοποιήσει και να παραμείνουν. Μάλιστα υπάρχει και μια υποκρισία εκ μέρους των Υπουργών, οι οποίοι στα κανάλια και στις κάμερες μιλάνε για μηδενική ανοχή στα αυθαίρετα, αλλά δίνουν συνεχώς παρατάσεις».

Παρέθεσε στη συνέχεια με χρονολογική σειρά τις παρατάσεις για τη μη κατεδάφιση τελεσίδικων αποφάσεων που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2019, με βουλευτική τροπολογία Κατσαφάδου, με τελευταία τον Οκτώβριο του 2021 ,όπου τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών ήρθε να δώσει άλλη μια παράταση στις κατεδαφίσεις.

«Οι τροπολογίες που γίνονται χωρίς δημοσιότητα έρχονται σε αντίθεση με τις μεγαλοστομίες του κ. Χατζηδάκη που κούναγε το δάκτυλο στις αποκεντρωμένες Διοικήσεις για μηδενική ανοχή σε παράνομες δραστηριότητες. Τελικά κ. Ταγαρά ποια είναι η μηδενική ανοχή; Σε τι δείχνετε μηδενική ανοχή με τις παρατάσεις και την αναστολή κατεδαφίσεων; Αυτά βλέπει η ντροπή και ντρέπεται. Ούτε μία κατεδάφιση δεν έχετε κάνει. Δηλαδή έχετε μηδενική ανοχή μόνο για να δίνετε παρατάσεις στα αυθαίρετα; Ποιον κορόιδευε ο κ. Χατζηδάκης;», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε ο Σ. Φάμελλος, οι μόνες συμβάσεις κατεδαφίσεων που αξιοποίησε το Υπουργείο μέχρι σήμερα, είναι αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε και το ίδιο την ευθύνη των κατεδαφίσεων και ξεκίνησε να υλοποιεί ένα έργο κατεδαφίσεων ακινήτων, ύψους 500.000 ευρώ με τριάντα οκτώ τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ ξεκίνησε τη χρηματοδότηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με το Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του 2019. «Προσωπικά είχα επιθεωρήσει και τις κατεδαφίσεις στις ταβέρνες στο Σχινιά που καθυστερούσαν για δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρά τις ευρωπαϊκές καταδίκες. Την ίδια περίοδο ξεκινήσαμε τις κατεδαφίσεις σε αιγιαλό στη Σαρωνίδα αλλά και σε δασικές εκτάσεις και καταγράψαμε τα αυθαίρετα στη  Μακρόνησο και δημοπρατήσαμε την κατεδάφιση τους.»

Στάθηκε ιδιαίτερα στη μη υλοποίηση από τη ΝΔ της θεσμοθετημένης πλατφόρμας εντοπισμού καταγραφής και παρακολούθησης αυθαιρέτων. Ένα ηλεκτρονικό σύστημα που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τρία χρόνια τώρα δεν υλοποιείται, παρότι είναι ένας θεσμός για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. «Από τη μία έχετε κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο ένα παράρτημα του Υπουργείου για να εκδίδει διαγωνισμούς και να κάνει αναθέσεις έργων, όμως αυτό που έπρεπε να κάνει το ΤΕΕ για τα αυθαίρετα δεν το κάνει».

Τέλος επισήμανε ότι: «Η τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών πως προτίθεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη συνεχή αναστολή των κατεδαφίσεων, θυμίζει προεκλογικό ρουσφέτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το επιτρέψει. Γιατί αυτή η επιλογή σας στρέφεται κατά του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email