«Η μοναρχία είναι ένα πολίτευμα που δεν συνάδει με το δημοκρατικό μας πολίτευμα και έχει συνδεθεί με μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, όπως είναι η αποστασία, το πραξικόπημα του 1967, η χούντα. Σήμερα, με αφορμή τον θάνατο του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου, βλέπουμε μία προσπάθεια αναθεώρησης του ρόλου του αν και έχει κριθεί ιστορικά. Η ιστορία τον έχει κρίνει αρνητικά και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορεί όμως τέτοιες προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας να γίνονται ανεκτές και πρέπει να αντιδράμε σε προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορίας. Είδαμε να επιχειρείται αυτό ακόμη και μέσω πολύωρων και απαράδεκτών συνδέσεων και αφιερωμάτων που πρόβαλλε η ΕΡΤ. Προβληματισμό έχει προκαλέσει επίσης και η παρουσία βουλευτών της κυβέρνησης ΝΔ στην κηδεία του έκπτωτου τέως βασιλιά. Είτε έχουν φιλοβασιλικά αισθήματα και πρέπει να το δηλώσουν, είτε θέλουν να εκμεταλλευτούν τα φιλοβασιλικά αισθήματα μερίδας των πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Και τα δύο δημιουργούν θέματα δημοκρατία και ανηθικότητας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash fm» και στο Γιάννη Μαγκριώτη.

Ερωτηθείς για κυβερνητικές διαρροές περί επέκτασης των 12 μιλίων προεκλογικά σημείωσε: «Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έχουν στιγματιστεί από πολλές παραχωρήσεις στην εξωτερική μας πολιτική, έχουμε δεχτεί προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η κυβέρνηση επιδίδεται παράλληλα σε μιντιακή προπαγάνδα για να πείσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες για το αντίθετο. Αν και δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά μόνο σε κινήσεις εντυπωσιασμού ενώ έχουμε πολλά προβλήματα εξαιτίας της υποχωρητικότητάς της στη διπλωματία. Δική μας δουλειά όμως είναι να επαναλαμβάνουμε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να ασκείται με σοβαρότητα και με συνέπεια στην κατεύθυνση της διασφάλισης του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι και η εθνική μας γραμμή. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μπορεί να γίνεται πεδίο άσκησης μικροπολιτικής και να μπει στο προεκλογικό μάρκετινγκ για παραπλάνηση των πολιτών», κατέληξε.

Σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπογράμμισε πως: «Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον γεωστρατηγικό και οικονομικό, αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να παίξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης έφτασε να πανηγυρίζει ως δική του επιτυχία το ότι σταμάτησε τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που είχε προκηρύξει ο ίδιος. Η πρόσφατη εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη δε, περί επιδότησης της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θράκης με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ δεν υπάρχει καν σύνδεση με τρένο της Αλεξανδρούπολης με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι για Νόμπελ κοροϊδίας», σχολίασε δηκτικά.

Για τις υποκλοπές ο Σ.Φάμελλος είπε: «Παρότι η κυβέρνηση επιλέγει να καλύψει με όποιον τρόπο μπορεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων όπου εμπλέκεται η ΕΥΠ και έχει ως επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη. Ο κος Ντογιάκος ήταν αναρμόδιος να γνωμοδοτήσει, κάτι που έχουν υπογραμμίσει πολλοί συνταγματολόγοι και έγκριτοι νομικοί. Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο κος Ντογιάκος κινείται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αλλά, το αποτέλεσμα είναι ότι προσπαθεί να περιορίσει μία Ανεξάρτητη Αρχή, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε αντίθεση με το Σύνταγμα».

Στάθηκε στη συνέχεια στις περαιτέρω ανατιμήσεις των καταναλωτικών προϊόντων της τάξης 10% με 15% από την αρχή του 2023:

«Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν ήδη χάσει αθροιστικά ένα 40% της αγοραστικής τους δύναμης αλλά, το μεγάλο πλήγμα για την ελληνική κοινωνία αλλά και την οικονομία είναι τα 6 δισ. ευρώ των άδικων, απαράδεκτων υπερκερδών στον ενεργειακό κλάδο και στον κλάδο της διύλισης, που κατέληξαν στα ταμεία σε μετρημένες στα δάχτυλα εταιρείες αν μέσω ενεργειακής κρίσης. Τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για τα διυλιστήρια και τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ στην ηλεκτρική ενέργεια. Τα στοιχεία της Eurostat αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα είχε την ακριβότερη κιλοβατώρα στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτή είναι η κιλοβατώρα Μητσοτάκη. Μαζί με την υψηλότατη κερδοφορία των τραπεζών, τρεις είναι οι βασικοί τομείς αισχροκέρδειας επί κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Η ενέργεια, οι τράπεζες και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά».

Πρόσθεσε πως η περιορισμένη αγοραστική δύναμη, σε συνδυασμό με την στενότητα των επιχειρήσεων, οδηγούν σε πολύ μεγάλη στενότητα στην αγορά και ενδεχομένως και σε λουκέτα».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απολύτως έτοιμος να κυβερνήσει: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Για παράδειγμα η μείωση του Ειδικού Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα που κοστολογείται μόλις σε 1,5 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί πλήρως από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Το ίδιο ισχύει για τη μείωση του ΦΠΑ, με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτά πρέπει να είναι στοιχεία του κοινού προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών».

Ο Σ.Φάμελλος εξέφρασε την άποψη ότι στα πολιτικά κόμματα του προοδευτικού τόξου έχει ωριμάσει μία συζήτηση, μία κοινή βάση για τη επόμενη μέρα».

Στάθηκε ακόμη στην τακτική του κ. Μητσοτάκη να «πουλάει» προπαγάνδα και επικοινωνία επειδή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του. «Επιθυμεί να μην ψηφίσουν οι νέοι στις επόμενες εθνικές εκλογές γιατί γνωρίζει ότι η νεολαία θα ¨μαυρίσει¨ την κυβέρνησή του. Επικεντρώνεται στην επικοινωνία και όχι στην ουσία σε μία προσπάθεια να καλύψει το πλιάτσικο που γίνεται εδώ και τρεισήμισι χρόνια».

Για το πώς μπορεί να σπάσει το μέτωπο της προπαγάνδας σημείωσε πως: «πρέπει να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία για τις βασικές αξίες της προοδευτικής σκέψης, Δημοκρατία, ισοτιμία και διαφάνεια να θεμελιωθούν ξανά στην κοινωνία μας και σίγουρα να θέσουμε ξανά τις βάσεις του Πολιτισμού».

Αναφέρθηκε τέλος, στην υποβάθμιση του πολιτικού λόγου από την αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη σε πρωτοβάθμιο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο αλλά και από τους επιστημονικούς φορείς και τα επιμελητήρια: «Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως Μητρόπολης, ο Μητροπολιτικός σχεδιασμός και άρα η ανάπτυξη πρέπει να συζητούνται και να σχεδιάζονται τοπικά. Κάνουμε βήματα όμως προς τα πίσω εδώ και δεκαετίες. Με λυπεί προσωπικά το ότι δεν παράγεται πολιτικός λόγος τοπικά για τη Θεσσαλονίκη. Η απαξίωση της πολιτικής δεκαετίες τώρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κομμάτων του δικομματισμού που ασκούν πολιτική μόνο με ρουσφέτια και παρασιτική οικονομία. Οφείλουμε λοιπόν να αποκαταστήσουμε την πολιτική και να δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά γενικότερα τον προοδευτικό κόσμο στην Ελλάδα».

Print Friendly, PDF & Email