Οξύτατη κριτική για τις διατάξεις που αφορούν στη μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, στη φωτογραφική τροποποίηση των ορίων προστατευόμενων οικισμών και στις πρόχειρες και ύποπτες εξυπηρετήσεις στους δασωμένους αγρούς, άσκησε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για το ζήτημα της μεταφοράς των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε ότι: «θα είναι «γεφύρι της Άρτας» αυτή η διαδικασία και ήδη οι δασικές υπηρεσίες υποφέρουν από την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Ενώ η κυβέρνηση καθυστερεί την υλοποίηση της εξαγγελίας Μητσοτάκη για μεταφορά στο ΥΠΕΝ εδώ 8 μήνες και δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των Υπουργείων, στις νέες ρυθμίσεις ακυρώνει τις διαπιστωτικές πράξεις μέχρι τώρα και ξαναρχίζει τη μεταφορά από την αρχή. Επιπλέον αναθέτει οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες στους δασικούς υπαλλήλους που πρώτον δεν επαρκούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεύτερον δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες από τη νομοθεσία γνώσεις για να μπορέσουν να τις υλοποιήσουν. Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ακόμα και χωρίς μισθό οι δασικοί υπάλληλοι από το μπάχαλο που δημιουργείτε, ενώ το ζήτημα το εντοπίζει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της».

Για τη ρύθμιση για τις οριοθετήσεις οικισμών προ του 1923, τόνισε ότι υπάρχει επίσημο αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από πολλές Οργανώσεις για την απόσυρσή της, καθώς προβλέπει φωτογραφικές ρυθμίσεις για να ενταχθούν στο σχέδιο παραδοσιακών οικισμών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, σημεία στα οποία προφανώς κάποιοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να χτίσουν. Επισήμανε ότι το WWF, στην έκτακτη παρέμβαση του για τη διάταξη αυτή, καταγγέλλει το έλλειμμα του κράτους δικαίου στη διαδικασία των επεκτάσεων, μιας και τροποποιούνται τα όρια των οικισμών, παραβλέποντας ρυθμίσεις που ισχύουν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για το ζήτημα των δασωμένων αγρών του άρθρου 80 ανέφερε ότι: «είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, για τη διαιώνιση του οποίου φέρουν ευθύνη τα κόμματα του παραδοσιακού δικομματισμού το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει αυτό με τρόπο που θα διαφυλάττει τόσο τα δικαιώματα ανθρώπων που καλλιεργούσαν αυτούς τους αγρούς όσο και το περιβάλλον με στόχο την ποιοτική γεωργία και την αναζωογόνηση της υπαίθρου με γεωργικές καλλιέργειες που θα αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε στη συνέχεια ότι η ρύθμιση που φέρνει η ΝΔ έχει μοναδικό σκοπό να κοροϊδέψει τους πολίτες και να υφαρπάξει την ψήφο τους αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα. Αντίθετα ορίζει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε μία έκταση, στην οποία, όμως ο οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει συμβόλαιο που μπορεί να έχει συνταχθεί και μετά από την ψήφιση της διάταξης, χωρίς να υπάρχει καμία ασφάλεια. Ακόμη προβλέπεται ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων που έχουν τη μορφή της δασικής έκτασης χωρίς την ύπαρξη τίτλου, ακόμη, δηλαδή και με μια ένορκη βεβαίωση, ακόμα και μετά τον νόμο ή με μια δήλωση Ε9, χωρίς χρονικό περιορισμό ή ακόμη και με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πιθανολογείται ο νομικός δεσμός με το ακίνητο. Επισήμανε ότι, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού και του υφυπουργού, με τη διάταξη δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις που σήμερα είναι δάση όχι μόνο για γεωργική δενδροκομική καλλιέργεια αλλά και για άλλες χρήσεις όπως ξενοδοχεία, λατομεία, βιομηχανίες, γήπεδα, ΧΥΤΑ κλπ..

«Αυτό είναι λύση που βοηθάει τους αγρότες που το δηλώνουν τόσα χρόνια; Μήπως όμως θα βοηθήσει τελικά κάποιον αεριτζή, κανέναν «Γκόρτσο» τοπικό που θα έρθει να τακτοποιήσει πράγματα με τον τοπικό κομματάρχη της Νέας Δημοκρατίας; », αναρωτήθηκε.

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε επιπλέον ότι: «δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη για τα κριτήρια των αποχαρακτηρισμών. Μιλάμε δηλαδή χωρίς κριτήρια και για τις δασικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές NATURA, σε περιοχές με καταφύγια άγριας ζωής, σε περιοχές που έχουν συνταχθεί δημόσιες διαχειριστικές μελέτες από τις δασικές υπηρεσίες και γίνεται ξύλευση για τις τοπικές ανάγκες των οικισμών; Και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει ότι η αλλαγή της χρήσης των εκτάσεων δύναται να διασπάσει την αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση των συστατικών μερών της δασοβιοκοινότητας ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές που διέπονται και από το ενωσιακό δίκαιο».

Τα πλείστα ζητήματα που δημιουργούνται τα επισήμαναν και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων και το WWF που κάνουν λόγο για καταχρηστικές διεκδικήσεις, υπονόμευση της ελάχιστης νομικής ασφάλειας, κίνδυνο ζημίας με βιομηχανία ένορκων βεβαιώσεων, ζήτημα αντισυνταγματικότητας, χαλαρή απόδειξη της έννομης σχέσης των εκτάσεων και για το ότι θα ευνοηθούν επιτήδειοι σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων.

Ο Σ. Φάμελλος αποδόμησε την εφαρμοσιμότητα και την σκοπιμότητα της διάταξης λέγοντας χαρακτηριστικά : «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συμφωνεί με την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των δασωμένων αγρών. Κατά τη διακυβέρνησή του προχώρησε σε πολλές πρωτοβουλίες που απέδιδαν δασωθέντες αγρούς για καλλιέργεια και δενδροκομία αλλά και εξαιρούσε από τη δασική νομοθεσία πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις και μερίμνησε για τον ορθό χαρακτηρισμό των περιοχων με φρυγανώδη βλάστηση. Όμως, με τις ρυθμίσεις της ΝΔ, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Θα αποδοθούν οι εκτάσεις στους πραγματικούς δικαιούχους; Όχι, δεν θα αποδοθούν μόνο σε κάποιους αεριτζήδες. Θα δοθούν για αγροτική χρήση, όπως είπε ο κ. Αμυράς; Όχι, ξενοδοχεία, λατομεία, ΧΥΤΑ, γήπεδα, και ό,τι άλλο προβλέπεται στις επιτρεπτές επεμβάσεις. Θα αποφύγουμε τουλάχιστον να δοθούν περιοχές σε προστατευόμενες περιοχές, σε καταφύγια άγριας ζωής, σε δημόσια διαχειριζόμενα δάση; Όχι, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, το λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Είναι εφαρμόσιμη τουλάχιστον για τους αγρότες; Όχι, στις Επιτροπές Δασολογίου την παραπέμπετε με σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια».

Κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος δήλωσε: «Κύριοι Υπουργοί και κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχετε ανατρέψει οτιδήποτε σύγχρονο και ευρωπαϊκό είχε δρομολογηθεί για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία προστασία του περιβάλλοντος. Υπόσχεστε σε διάφορους ενδιαφερόμενους λύσεις, αλλά περνάτε αεριτζήδες από την πίσω πόρτα, αμφισβητώντας και το Σύνταγμα και την ιδιοκτησία. Απαιτούμε λοιπόν τα άρθρα 72 και 80 να αποσυρθούν και να επανέλθουν με σοβαρή νομοθέτηση που δεν θα δημιουργήσει ακόμα ένα βραχυκύκλωμα».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email