Καμία ουσιαστική απάντηση, για το έλλειμμα στελέχωσης των Υπηρεσιών δόμησης των Δήμων και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ο τεχνικός κλάδος της παραγωγής και των κατασκευών, δεν έλαβε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Ξεκίνησε με ένα σχόλιο για την επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ να απαξιώνει τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και τη λειτουργία της Βουλής εφόσον, η ερώτηση κατατέθηκε μετά την 9η παράταση της διοικητικής υποστήριξης προς τους Δήμους που δεν έχουν συστήσει Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ). Αποτέλεσμα των παρατάσεων και των τροπολογιών είναι οι μισοί δήμοι της χώρας να μην μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, να διαχειριστούν το θέμα των αυθαιρέτων αλλά και άλλες διοικητικές πράξεις, ενώ κινδυνεύει η λειτουργία των ΥΔΟΜ και στους υπόλοιπους Δήμους.

«Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έδωσε τρίμηνη παράταση για τις ΥΔΟΜ των Δήμων, λήγει σε λίγες μέρες, την 1.1.22, και συνδέεται με την υποχρέωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που θα καθορίσει νέα κριτήρια στελέχωσης των ΥΔΟΜ και τη διάρθρωση των πολεοδομικών υπηρεσιών, το οποίο αγνοείται εδώ και δυόμιση χρόνια. Και τώρα το ερώτημα είναι αν υπάρχει το σχέδιο αυτό το ΠΔ που καθυστερεί; Είναι έτοιμες οι υπηρεσίες δόμησης να λειτουργήσουν από 1.1.22 ή θα μας φέρετε νέα τροπολογία;»

«Ενώ όλοι οι Δήμοι της χώρας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης, κυρίως σε μηχανικούς, και ενώ οι μισοί, από τους 160 Δήμους που έχουν Υπηρεσία Δόμησης δεν έχουν ούτε επαρκή στελέχη. Οι πλειονότητα δε αυτών, χρειάζονται πάνω από 75 ημέρες για να εκδώσουν κάποια άδεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης πως η συγκρότηση των Παρατηρητήριων Δόμησης (Ν.4495/17) – άλλη μία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πάγωσε η ΝΔ-, θα έδινε ουσιαστική ανάσα στο πρόβλημα στελέχωσης, με τις ήδη εγκεκριμένες  προσλήψεις νέων μηχανικών, και μπορούσε να ελαφρύνει τις ΥΔΟΜ κυρίως από τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης. «Τα παρατηρητήρια δόμησης αγνοούνται εδώ και 3 χρόνια και εσείς και βουλευτές σας καταθέτετε τροπολογίες για παρατάσεις κατεδαφίσεων αυθαιρέτων πάνω στον αιγιαλό, ακόμα και με τελεσίδικες πράξεις. Οι ελλείψεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στη λειτουργία των υπηρεσιών και οι συνεχείς τροπολογίες δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και άναρχη ανάπτυξη, κίνδυνο δηλαδή για το δημόσιο συμφέρον και για το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον».

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο κ. Υφυπουργός, παρότι τον Οκτώβριο του 2021 προανήγγειλε μέτρα για τις Υπηρεσίες Δόμησης στη Βουλή αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, σήμερα αναφέρθηκε σε προγραμματισμό προσλήψεων ΄20-΄21, μέσω ΑΣΕΠ, που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Άρα, μιλάμε για προσλήψεις μηχανικών στους Δήμους με την επόμενη κυβέρνηση, το 2023, γιατί δυόμιση χρόνια τώρα δεν προκάνατε!».

Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε: «Από την μια το ΥΠΕΝ αφαιρεί αρμοδιότητες από τους ΟΤΑ και σχεδιάζει την κατάργηση των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων και, από την άλλη, εκχωρεί αρμοδιότητες σε άλλα Υπουργεία, όπως στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να εκδίδει οικοδομικές άδειες και στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Κτηματολόγιο. Μετατρέπει το ΤΕΕ σε φορέα εκπόνησης μελετών και υλοποίησης έργων, αποδεικνύοντας την αδυναμία λειτουργείας του ΥΠΕΝ. Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι σύμβουλος του κράτους και εσείς το μετατρέπετε σε σούπερ μάρκετ μελετών και έργων. Αφήνετε αδύναμο το κράτος, αποδυναμώνετε το ΥΠΕΝ, τακτοποιείτε τους «φίλους» του συστήματος για να μην υπάρχει καμία προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος και να ισχύει μόνο το δίκαιο του ισχυρού και της ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΕ».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email